Mirusi operdziedātāja Renāta Tebaldi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reklāmas foto

Itāliešu operdziedātāja Renāta Tebaldi, kas savulaik bija Marijas Kallasas lielākā konkurente, nomira svētdien, 19. decembrī, savās mājās Sanmarīno. Dziedātājai bija 82 gadi, un viņa jau kādu laiku bija slimojusi.

Renāta Tebaldi bija vijoļspēles skolotāja vienīgā meita. Trīs gadu vecumā viņa saslima ar poliomielītu, bet vājā veselība nekavēja Renātu jau 15 gadu vecumā sākt studijas Parmas Konservatorijā. Tebaldi debitēja uz Operas skatuves 1944. gadā Elenas lomā Boito operā «Mefistofele», bet viņas karjera uzņēma ātrumu 1946. gadā, kad diriģents Arturo Toskanīni uzaicināja jauno dziedātāju uzstāties atjaunotā Milānas operteātra «La Scala» atklāšanas koncertā. Toskanīni uzskatīja, ka viņai ir «eņģeļa balss».

Uzzinājis par dziedātājas nāvi, Lučāno Pavaroti teica, ka viņa bija arī «eņģelim līdzīga personība». «Ardievu, Renāta, tava piemiņa un tava balss būs iegravēta manā sirdī uz visiem laikiem,» sacīja Pavaroti.

Venēcijas operteātrī «La Fenice» svētdienas vakara izrādē dziedātājas piemiņai tika veltīts klusuma brīdis.

«La Scala» muzikālais direktors Rikardo Muti izcēla Tebaldi kā «vienu no dižākajām izpildītājām un neparastākajām balsīm operas laukā». Renāta Tebaldi dziedāja «La Scala» operas trupā no 1946. līdz 1954. gadam. Pati dziedātāja atzina, ka viena no viņas iemīļotākajām lomām ir Dezdemona operā «Otello», jo tā ideāli saskanēja ar viņas personību.

«Es sāku dziedāt, kad biju jauna meitene, bet mana ģimene vēlējās, lai studēju klavierspēli. Tomēr nepārvaramā vēlme izpaust sevi ar balsi lika man izvēlēties dziedāšanas mākslu,» reiz saviem cienītājiem stāstīja Renāta Tebaldi.

Tebaldi, ko uzskata par vienu no skaistākajām pagājušā gadsimta itāliešu balsīm, ierakstīja daudz albumu, ievērojamākie no tiem — Aīdas, Dezdemonas, Mimī, Toskas, Madalēnas loma, kā arī 1958. gadā Neapolē iemūžinātais Leonoras lomas koncertieraksts.

Savas karjeras augstākajā posmā Renāta Tebaldi bija Marijas Kallasas spēcīgākā konkurente, un operas pasaule pat bija sadalījusies divās nometnēs.

«Es sāku karjeru 22 gadu vecumā un beidzu to 54 gadu vecumā. Trīsdesmit divi panākumu, gandarījuma un upurēšanas gadi. Dziedāšana bija manas dzīves jēga tiktāl, ka es pat nevarēju nodibināt ģimeni,» savā interneta mājas lapā rakstīja Renāta Tebaldi. Viņa pēdējo reizi uzstājās operas izrādē 1973. gadā, bet pēdējo koncertu sniedza 1976. gadā.

Par izciliem sasniegumiem mākslā Renāta Tebaldi apbalvota ar Itālijas un Francijas ordeņiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu