Foto: sina.com.cn

Kompānija «Philips» paziņojusi, ka jau gada otrā pusē tirgū parādīsies datoru disku lasītāji un rakstītāji, kas mācēs apieties ar trīs disku formātiem: CD, DVD un «Blue-ray».

Lielākā daļa industrijas ekspertu līdz šim prognozēja, ka «Blu-ray» iekārtas parādīsies ne ātrāk kā 2006. gadā. Taču tagad «Philips» šo uzskatu noliegusi, paziņojot, ka šonedēļ izstādē «CES» prezentēs diskdzini, kas sapratīsies ar CD, DVD un «Blu-ray» formāta diskiem.

Interesantākais ir tas, ka jaunais diskdzinis «Blu-ray» diskus mācēs ne tikai nolasīt, bet arī ierakstīt — ja atceramies, gan CD, gan DVD formāta disku rakstītāji personālajos datoros nonāca krietni vien vēlāk nekā disku lasītāji. Tajā ir iebūvēti visi trīs lāzera staru raidītāji — infrasarkanais, sarkanais un zilais —, taču tie visi izmanto vienu un to pašu optisko mehānismu informācijas nolasīšanai.

Pagaidām nav gan zināms, kādi būs datu nolasīšanas un ierakstīšanas ātrumi, kā arī pats svarīgākais — kāda varētu būt to aptuvenā cena. Taču fakts pats par sevi ir apsveicams. Pirmkārt, tas nozīmē, ka nākamās paaudzes disku ēra tuvojas straujāk, nekā tika prognozēts, otrkārt, ražotāji pastiprināti domā arī par to, lai jaunos disku formātus atbalstošās ierīces būtu savietojamas arī ar iepriekšējās paaudzes diskiem.

Tiesa, konkurenti nesnauž — par ierīci, kas mācēs nolasīt ne tikai CD un DVD diskus, bet arī konkurējošā HD-DVD formāta diskus, paziņojusi arī kompānija «NEC». Arī šī ierīce ir paredzēta datoriem un tiks prezentēta izstādē «CES». Tiesa, pagaidām gan nav zināms, vai «NEC» diskdzinis spēs HD-DVD diskus arī ierakstīt un kad varētu tikt sākta tā ražošana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp