Foto: «InPhase»

«InPhase Technologies» ir soli tuvāk, lai ieviestu hologrāfiskos diskus tirgū. Jau šonedēļ kompānija paredzējusi demonstrēt pirmo pilnībā funkcionējošo «Tapestry» hologrāfiskā diska prototipu «2005 Storage Visions» konferencē, kas notiks Lasvegasā.

«InPhase» hologrāfiskajos diskos dati tiek glabāti trīs dimensiju hologrammās, kas ievietotas 1,5 mm plānā polimēra slānī, kurš atrodas starp diviem 130 mm plastikāta diskiem. Tādējādi tiek panākta daudz lielāka diska ietilpība nekā CD un DVD diskos, kas glabā datus tikai uz diska virsmas. «InPhase» cer līdz 2009. gadam izlaist diskus ar vairāk nekā 1.6 TB ietilpību.

Kaut gan zinātnieki var demonstrēt šo disku spēju saglabāt un nolasīt datus no diska, tomēr tehnoloģija vēl nav tik attīstīta, lai to varētu komercializēt. Šos diskus sākt ražot masveidā kompānija plāno tikai nākamgad — pirmie 130 mm disku modeļi būs tikai lasāmi un ierakstāmi, bet tiem nebūs pārrakstīšanas iespējas. Pārrakstāmos diskus kompānija sola 2007. gadā. Pirmajiem komerciālajiem modeļiem paredzēts 20 Mbps (bit per second) pārraides ātrums, kas nozīmē, ka tie spēs nolasīt datus daudz ātrāk par tagadējiem DVD.

«InPhase» gan nav vienīgais celmlauzis šajā laukā. Pagājušā gada augustā Japānas kompānija «Optware» solīja izstrādāt pasaulē pirmo ierakstīšanas un lasīšanas drošo digitālo filmu hologrāfisko disku. «IBM» Almadenas izpētes centra zinātnieki arī izstrādā hologrāfiskās datu uzglabāšanas ierīces.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp