Foto: «Sonex»

«Sonex Infrastructure Solutions Group» ziņo, ka 2004. gadā saražojusi 36 053 datorus — tas ir apmēram par 26 procentiem vairāk nekā 2003. gadā, kad tika saražoti 28 657 datori.

Baltijas valstīs lielākajai datoru ražotājai «[s:4488]» pieder datortehnikas un infrastruktūras risinājumu kompānijas visās Baltijas valstīs — UAB «Sonex Kompiuteriai» Lietuvā, SIA «Sonex Riga» Latvijā un OU «Sonex Computers» Igaunijā.

Latvijā sabiedrība «Sonex Riga» gada laikā saražojusi vairāk nekā 10 000 datoru, bet 2003. gada martā Igaunijā dibinātā «Sonex Computers» pērn pārdeva vairāk nekā 1000 datoru, turklāt uzvarēja vairākos lielos konkursos, no kuriem ievērojamākais bija apmēram 400 datoru Igaunijas Aizsardzības ministrijai.

«Sonex Infrastructure Solutions Group» ģenerāldirektors Henriks Genutis atzīst, ka nozīmīgākais no saražotajiem datoriem kopš ražošanas sākuma Kauņā 1997. gadā bija pērn saražotais 100 000. dators. To sabiedrība uzdāvināja Rumšišku sadzīves muzejam. Līdz 2005. gada sākumam kopā ir saražoti apmēram 127 tūkstoši datoru. Lielākais 2004. gada datortehnikas pasūtījums — 4300 «Vector» datoru — nonāca Lietuvas skolās. Šis pasūtījums kļuva par lielāko ne tikai «Sonex» vēsturē, bet visā Baltijas valstu datoru ražošanas vēsturē.

«Tik labus rezultātus palīdzēja sasniegt stabilais privāto uzņēmumu un valsts institūciju datortehnikas pieprasījums, uzvaras lielajos konkursos un ievērojams pārdošanas pieaugums sadzīves datoru tirgū,» uzsver H. Genutis. Viņš stāsta, ka sadzīves datoru pārdošana pērn palielinājās apmēram par 80 procentiem. Tas galvenokārt noticis, pateicoties sadarbībai ar lielākajiem Lietuvas tirdzniecības tīkliem, kā arī «Sonex Kompiuteriai» tirdzniecības un apkalpošanas centru izveidei citās Lietuvas pilsētās. Pozitīva ietekme ir arī nodokļu atvieglojumu politikai attiecībā pret datoru pircējiem - līdzīgu politiku nesen LITTA ierosināja ieviest arī Latvijā.

«Mēs daudz investējam ražošanas un loģistikas modernizēšanā, kā arī kvalitātes uzlabošanā un darbinieku kvalifikācijā, līdz ar to ar mazākām izmaksām īsākā laika periodā spējam saražot vairāk produkcijas,» stāsta H. Genutis. «2003. gada beigās pilnveidojām datoru ražošanu, kuras jauda tagad ir 50 tūkstoši datoru gadā. Tā vēl nav pilnībā izmantota, tādēļ mums ir lieliska iespēja piedāvāt datoru ražošanas pakalpojumus arī citām IT sabiedrībām, kuras vēlāk šos datorus piedāvā saviem klientiem.»

Kauņā un Rīgā ierīkotajās datoru rūpnīcās ir ieviestas kvalitātes pārvaldības sistēmas, kas atbilst starptautiskā ISO 9001 standarta prasībām un aptver šādas jomas: informācijas tehnoloģiju, datoru, datortehnikas un datortīklu projektēšanu, ražošanu, tirdzniecību, apkalpošanu un remontu. Ražotie datori atbilst arī visām drošības, elektromagnētisko lauku saderības un tīkla traucējumu pretošanās spējas prasībām.

«Līdztekus iespaidīgajiem ražošanas rādītājiem mēs neatlaidīgi soļojam arī datoru ražošanas tehnoloģiju progresa priekšgalā,» ir pārliecināts H. Genutis. «Pērn pirmie Lietuvā saražojām datorus ar jaunajiem «Intel Pentium 4» procesoriem, kas izstrādāti pēc 0,09 mikronu procesoru ražošanas tehnoloģijas, pazīstamas ar koda nosaukumu «Prescott». Šī tehnoloģija sniedz iespēju izstrādāt jaudīgākus procesorus un samazina to ražošanas izmaksas. Tas nozīmē, ka datoru pircēji par to pašu cenu var iegādāties krietni jaudīgāku tehniku. Jaunie procesori sniedz datoriem labākas datorgrafikas un video apstrādes iespējas un vēl vairāk paātrina datortehnikas izplatību.»

Kopš 2004. gada septembra «Vector» datoros instalē operētājsistēmu «Windows XP» ar otro atjaunošanas paketi «Service Pack 2», kas nodrošina augstāku operētājsistēmas «Windows XP» drošību un uzticamību. Pagājušā gada rudenī «Sonex Kompiuteriai» saražoja arī pirmos «gVector Media PC» datorus izklaidei ar operētājsistēmu «Microsoft Windows XP Media Center Edition». Šī operētājsistēma ir izstrādāta uz «Windows XP Professional» bāzes, taču tā ir papildus īpaši pielāgota darbam ar digtālajiem medijiem.

Drīzumā «Sonex Kompiuteriai» sāks tirgot jaunus datorus, kuros izmantota jaunās paaudzes «Intel» datoru ražošanas tehnoloģija BTX (Balanced Technology Extended) un tās komponenti. BTX tehnoloģija pakāpeniski nomainīs ATX tehnoloģiju, kas tiek izmantota kopš 1995. gada, bet jaunie datori būs mazāki, klusāki, drošāki un jaudīgāki. BTX tehnoloģija dod iespēju datoru ražotājiem izstrādāt vairāk atšķirīgu datoru modeļu un apmierināt visdažādākās pircēju prasības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp