Medicīnas aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija (MADEKKI) piektdien veiks pārbaudi Jāņa Ģīļa plastiskās ķirurģijas klīnikā, aģentūrai BNS sacīja MADEKKI direktore Aija Mežsarga.

Pārbaudi veiks pēc izdevniecības «Rīgas Viļņi» vadītājas Aijas Simsones aizturēšanas par izspiešanu, ko sieviete skaidro ar vēlmi saņemt kompensāciju no Ģīļa par, viņasprāt, neveiksmīgi veiktu operāciju.«Šodien [ceturtdien] rakstu rīkojumu par ekspertīzes sākšanu, un rīt sākam ekspertīzi,» pavēstīja inspekcijas direktore.

Mežsarga nevarēja pateikt, cik sūdzību inspekcijā iesniegts par Latvijas plastikas ķirurgu darbu, taču viņa minēja, ka tieši par Ģīļa klīniku kopš 2001. gada iesniegtas trīs sūdzības. Vienā no gadījumiem MADEKKI speciālisti konstatējuši rupjus pārkāpumus, taču Ģīlim toreiz sods nav piemērots.

Savukārt Latvijas Plastiskās ķirurģijas asociācijas (LPĶA) prezidents Mārtiņš Kapickis aģentūrai BNS teica, ka līdz šim pēc pacientu sūdzībām inspekcijai astoņos gadījumos atklāti pārkāpumi plastikas ķirurgu darbā. Neviens no šiem gadījumiem līdz tiesai nonācis nav — visos panākts mierizlīgums, stāstīja Kapickis.

Pārbaudot iespējamos pārkāpumus plastiskās ķirurģijas jomā, inspekcija pieaicina ekspertus no LPĶA.

Kapickis uzsvēra, ka pacientam aizdomu gadījumā vispirms jāmēģina atrisināt domstarpības ar ārstu, bet, ja tas neizdodas, jāvēršas MADEKKI. Pamatojoties uz MADEKKI slēdzienu, pacients tiesas ceļā var pieprasīt kompensāciju par morālo un materiālo kaitējumu, klāstīja plastikas ķirurgu asociācijas vadītājs.

Kapickis minēja, ka plastiskās ķirurģijas jomā jāsastopas gan ar objektīvām sūdzībām, kad ārsts darbā pieļāvis kļūdu vai nolaidību, gan ar emocionālām sūdzībām, kad pacients nespēj samierināties ar domu, ka «ārsts nav Dievs un pacientu nepadarīs par tādu, kāds viņš bija pirms tam».

Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktors Ainārs Čivčs aģentūrai BNS pieļāva iespēju, ka pacienti sūdzas par plastisko ķirurģiju, jo tā nav valsts apmaksāta — cilvēki maksā paši un maksā lielu naudu, tāpēc arī sagaida perfektu rezultātu. Plastikas ķirurgiem jāskaidro pacientiem pēcoperācijas komplikāciju iespējamība, norādīja Čivčs. Viņš uzsvēra, ka gan privātpraksēs, gan valsts medicīnas iestādēs veiktās ārstniecības kvalitāti Latvijā kontrolē tikai MADEKKI.

Simsone ar sūdzību MADEKKI līdz šim nav vērsusies, sacīja inspekcijas vadītāja.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka aizdomās par izspiešanu otrdien policija aizturējusi izdevniecības «Rīgas Viļņi» vadītāju Simsoni, jo Ģīlis sūdzējies, ka viņa kopš pērnā gada 13. maija no Ģīļa mēģinot izspiest 50 000 latu un 19 555,65 eiro (aptuveni 13 700 latu). Ja nauda netiks samaksāta, Simsone draudējusi izpaust un publiskot apkaunojošas ziņas par Ģīli.

Simsone neesot bijusi apmierināta ar ārsta sniegtajiem pakalpojumiem un uzskatījusi, ka darbs veikts nekvalitatīvi, tāpēc pieprasījusi kompensāciju. Savukārt Ģīlis bijis pārliecināts, ka mediķi neesot kļūdījušies, tāpēc neesot piekritis maksāt.

Medicīnas zinātņu doktors Jānis Ģīlis ir viens no pazīstamākiem plastikas ķirurgiem Latvijā. Viņam pieder privātklīnika Rīgas centrā, kur veic visdažādākās sejas, ķermeņa plastiskās operācijas. Viņš savulaik praktizējis Latvijas Plastiskās un rekonstruktīvās ķirurģijas centrā un Latvijas Ģimenes centrā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp