Jūtamies gandarīti, ka Latvijas Republikas satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP) uzklausīja «Apollo» redakcijas aicinājumu piedalīties portāla videočatā un atrada laiku atbildēt, tā publiski paužot savu politiķa varas un sabiedrības attiecību redzējumu mūslaiku Latvijā. Ministra kungs arī piekritis sniegt īpašu interviju, lai atbildētu uz portāla redakcijas un, protams, lasītāju jautājumiem.

No Šlesera kunga atklātās vēstules izrietēja, ka valsts pilsoņiem, iedzīvotājiem un visiem čatotājiem «bez personu apliecinošiem dokumentiem» dota pirmreizīga iespēja 22. februārī klātienē tikties ar ministru. Patiešām apsveicami — jo visi interesenti, kam brīvs laiks un galvaspilsētas Gogoļa ielas nams ērti sasniedzams, nu redzēs Latvijas «varas gaiteņus» šā jēdziena tiešajā nozīmē un skatīs vienu no valsts atpazīstamākajiem politiķiem vaigā.

Taču ministra vēlme uzklausīt «sabiedrības viedokli» viņa iestādes telpās nebūt nenoliedz iespēju kontaktēties ar sabiedrību pastarpināti, izmantojot globālā tīmekļa vienreizīgās iespējas. Gluži pretēji — šie komunikācijas risinājumi cits citu loģiski un pašsaprotami papildina.

Vienlaikus valstsvīra Aināra Šlesera atklātajā vēstulē faktiski paustais atteikums piedalīties «Apollo» videočatā, formāli aizbildinoties ar agresīvo gaisotni virtuālajā pasaulē, nedaudz pārsteidz un mulsina. Šlesera kungam pelnīti un nepelnīti mēdz piedēvēt daudzus trūkumus, taču par bailīgu un neizlēmīgu viņu nesauks pat lielākie nedraugi un konkurenti. Tradicionāli politiķis Šlesers allaž bijis gatavs atbildēt uz publiskiem jautājumiem, cita lieta — vai visas atbildes bijušas atklātas un kompetentas.

Vietā piebilst, ka savulaik Ainārs Šlesers, būdams Ministru prezidenta biedrs, jau piedalījies «Apollo» videočatā un politiķim no pieredzes zināms, ka sabiedrībā viņu vērtē neviennozīmīgi un vērtējumi pašsaprotami izpaužas interneta komunikācijā. Savukārt iepriekšējā sadarbības pieredze ir, mūsuprāt, garants, ka arī nākotnē daļai čata dalībnieku nenoliedzami raksturīgā agresivitāte, rupjība un karojošā tumsonība nenonāks publiskajā informācijas telpā, jo portālā «Apollo» vārda brīvību strikti ierobežo Latvijas Republikas likumi, latviešu literārās valodas normas un elementāras pieklājības prasības. Protams, čata laikā Šlesera kungam kā allaž vajadzētu momentāni, bez iepriekšējas sagatavošanās atbildēt vai izvairīties no atbildes uz viesim, iespējams, netīkamiem, bet Latvijas pilsoņiem principiāliem jautājumiem. Bet sniegt atbildes pēc būtības — tāda jau politiķa, arī Aināra Šlesera kunga, valstiskā sūtība un profesionālais risks.

Tikmēr Ainārs Šlesers piekritis intervijas, ne videočata formā tuvākajā laikā uzrunāt «Apollo» auditoriju par Latvijas politekonomiskajām aktualitātēm. Portāla lasītāji šeit aicināti uzdot savu jautājumu satiksmes ministram, vienam no varas partijas LPP līderiem.

Vienlaikus «Apollo» aicinājums Aināram Šlesera kungam viņam piemērotā laikā piedalīties portāla videočatā paliek spēkā. Nav redakcijas iespējās tieši ietekmēt amatpersonas lēmumus. Vien atteikums no dalības videočatā pat bezkaislam vērotājam ļaus izdarīt konkrētus secinājumus, kuri šajā priekšvēlēšanu laikā šķiet loģiski.

Proti, Ainārs Šlesers nav gļēvulis, agresīvi un anonimitātes sargāti čatotāji ministru vis nebaida. Vienkārši kontaktus ar sabiedrību šis politiķis cenšas izmantot personiskā reitinga celšanas un savas partijas PR nolūkos. Līdzīgi tiks vērtēta arī ministra 22. februārī sarīkotā «Atvērto durvju diena» Satiksmes ministrijā, kad dialogs ar sabiedrību riskē pārvērsties politiķa padomnieku komandas kārtējā mēģinājumā manipulēt ar sabiedrisko domu, lai panāktu Aināram Šleseram politiski labvēlīgu marta vēlēšanu iznākumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp