Regulators noraida LG prasīto tarifu pieaugumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) šodien ārkārtas sēdē nolēma noraidīt AS «Latvijas gāze» (LG) lūgumu par dabasgāzes realizācijas gala tarifu palielināšanu, aģentūru LETA informēja regulatora Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Līga Rimšēviča.

LG iesniegumi atzīti par neatbilstošiem normatīvajiem dokumentiem. Galvenokārt tie neatbilst metodikai, kas tiek izmantota, aprēķinot dabasgāzes tarifus.

Rimšēviča informēja, ka LG jaunu tarifu projektu var iesniegt jebkurā brīdī. Jau iepriekš uzņēmums atzinis, ka vēlas pakāpeniski paaugstināt gāzes cenas, piebilda regulatora pārstāve.

LG preses sekretārs Vinsents Makaris aģentūrai LETA sacīja, ka uzņēmums vēlas saņemt oficiālu regulatora lēmumu ar noraidījuma pamatojumu. LG rūpīgi izvērtēšot SPRK iemeslus un lemšot par tālāku rīcību.

Pagaidām esot pāragri runāt, vai tas varētu būt jauns tarifu projekts, sacīja Makaris.

Regulatora viedokli vēlas uzklausīt arī Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas pārstāvji. Šāda iecere radusies, ņemot vērā LG paziņojumu par gaidāmo cenu paaugstināšanu gāzei un Latvijas patērētāju neapmierinātību, aģentūru LETA informēja asociācijā.

Jau ziņots, ka LG lūdza regulatoru atļaut līdz 2006. gadam pakāpeniski palielināt dabasgāzes realizācijas gala tarifu par 13,7%-20,3%.

LG iesniedza divus tarifu koriģēšanas priekšlikumus — par 2005. un 2006. gadu. Atbilstoši pirmajam LG iesniegumam tarifu pieaugums no šā gada 1. maija bija plānots par 4,8%-7,4%. Tarifs būtu atkarīgs no patēriņa apjoma gadā. Piemēram, iedzīvotājiem, kas izmanto gāzi sadzīves vajadzībām, pieaugums bija plānots par 4,8%, bet, ja gāzi izmanto apkurei, — par 5,2%.

No 2005. gada 1. jūlija LG lūdza paaugstināt tarifus par 5,8%-12,5%, salīdzinot ar patlaban spēkā esošo tarifu, atkarībā no patēriņa apjoma gadā.

Savukārt otrais iesniegums paredzēja tarifu pieaugumu no 2006. gada janvāra. Bija plānots, ka salīdzinājumā ar patlaban spēkā esošajiem tarifiem tie nākamgad pieaugtu par 13,7%-20,3% atkarībā no patēriņa apjoma gadā. Iedzīvotājiem, kas izmanto gāzi sadzīves vajadzībām, pieaugums bija plānots par 16%, bet apkurei — par 20,3%.

LETA jau ziņoja, ka LG lūgumu paaugstināt gāzes cenas pamato ar to, ka 1. janvārī gāzes piegādes cena no Krievijas kompānijas «Gazprom» pieauga par 16%. LG uzskata, ka arī patērētāju cenu pieaugumam jābūt līdzvērtīgam, lai uzņēmums varētu gūt līdzekļus, kas nepieciešami investīcijām.

Līdz ar gāzes cenu kāpumu tika prognozēts arī siltumenerģijas cenu pieaugums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu