Aizsardzības ministrija (AM) izvērtējusi visus «par» un «pret», pieņemot lēmumu Lielvārdē izveidot militāro lidlauku. To aģentūrai LETA norādīja ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs.

Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP) otrdien pauda viedokli, ka Latvijā nav nepieciešams veidot militāro lidlauku, jo mūsu valsts negrasās karot. Tā vietā ministrs ierosina izmantot NATO līdzekļus, lai uzbūvētu vēl vienu skrejceļu lidostā «Rīga».

Šlesers žurnālistiem norādīja, ka militārā lidlauka izbūve radīs lielas izmaksas, no kurām varētu izvairīties, izveidojot vienu skrejceļu. Turklāt šīm lidmašīnām, viņaprāt, lidlauks nav vajadzīgs.

Rinkēvičs nepiekrīt satiksmes ministra viedoklim, minot vairākus argumentus, pamatojoties uz kuriem ministrija pieņēma lēmumu izveidot militāro lidlauku Lielvārdē. Pirmām kārtām NATO neinvestē finanšu līdzekļus civilos projektos. NATO neiegulda naudu kādas privātas komercdarbības attīstībā, alianses investīcijas iespējamas tikai tādos projektos, kas kalpo kolektīvajai drošībai.

Vienlaikus AM apsveic straujo lidostas «Rīga» attīstību, taču uzskata par praktiski neiespējamu variantu, ka šajā lidostā varētu tikt izvietots gan militārais, gan civilais transports.

Lidosta «Rīga» strauji attīstās un komercreisu kļūst arvien vairāk, tāpēc pēkšņa kādas NATO lidmašīnas nosēšanās šajā lidostā varētu traucēt gan vieniem, gan otriem. Turklāt jāņem vērā drošības aspekts, sacīja AM valsts sekretārs.

Militārajā lidlaukā varētu nolaisties ne tikai NATO iznīcinātāji, bet nepieciešamības gadījumā arī civilās lidmašīnas. Kā norāda AM, tas varētu kalpot kā rezerves lidlauks. Patlaban, ja lidosta «Rīga» kādu iemeslu dēļ tiek slēgta, lidmašīnas ir spiestas doties uz Tallinu vai Viļņu.

Tāpat Lielvārdes lidlaukā plānots izveidot transporta lidmašīnas cilvēku meklēšanai un glābšanai. «Vai lidostā «Rīga» visiem šiem transportiem būs vietas? Vai tie cits citam netraucēs?» retoriski vaicā Rinkēvičs.

Tuvākajā laikā valdība skatīs AM iesniegto Nacionālo bruņoto spēku (NBS) attīstības projektu 2005.–2009. gadam, kurā ir norādīti pamatattīstības virzieni, arī Lielvārdes lidlauka attīstība atbilstoši militārā lidlauka prasībām.

Militāro lidlauku iecerēts būvēt Lielvārdē. Plānots, ka tur atradīsies Latvijas gaisa telpas novērošanas un kontroles centrs, kas būs pievienots Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzības sistēmai.

Lidlauks, kā tas bija iecerēts jau iepriekš, arī pildīs zināmu rezerves jeb ārkārtējo situāciju funkciju. Tas nozīmē, ka lidlaukā nepieciešamības gadījumā varēs nosēties arī civilais gaisa transports, tajā atradīsies NBS lidaparāti, kas būs gatavi piedalīties glābšanas un meklēšanas pasākumos. Iespējams, lidlauks drošības ziņā būs aprīkots tā, ka tajā varēs nolaisties arī NATO iznīcinātāji F-16.

Militārais lidlauks Lielvārdē, pēc iepriekšējām aplēsēm, varētu izmaksāt 35–40 miljonus ASV dolāru (aptuveni 18–21 miljonu latu).

NBS Gaisa spēku vienības Lielvārdes bāzē tika izvietotas pirms desmit gadiem — 1994. gada augustā, kad bāzi atstāja Krievijas armijas militārpersonas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp