Foto: ii.fmph.uniba.sk

Šodien notiks izglītības un zinātnes ministres Inas Druvietes izveidotās atvērtā pirmkoda programmatūras ieviešanas veicināšanas darba grupas pirmā sēde.

Tās mērķis ir izvērtēt atvērtā pirmkoda programmatūras ieviešanas iespējamību Latvijas izglītības iestādēs. Darba grupai uzdots izstrādāt un iesniegt ministrei koncepciju par vajadzīgo rīcību un normatīvo aktu izmaiņām, lai veicinātu atvērtā pirmkoda datorprogrammu ieviešanu izglītības iestādēs, šādi sekmējot iespējas izglītojamajiem apgūt daudzveidīgu datorprogrammu loku.

Darba grupā strādās Izglītības un zinātnes ministrijas un Īpašo uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta pārstāvji, kā arī pārstāvji no iniciatīvas grupas «Atvērtā Latvija» un Vidzemes augstskolas Informācijas tehnoloģiju daļas.

Pašlaik daudzās skolās ir ļoti novecojuši un nemodernizējami datori, tāpēc Izglītības un zinātnes ministrija atbalsta datorizāciju divos virzienos — gan izveidojot jaunas datorklases, gan dodot jaunu dzīvību vecajiem datoriem, izmantojot atvērtā koda programmatūru. Tādējādi iespējams ne tikai ieekonomēt finanšu līdzekļus un atbalstīt Latvijas IT speciālistus, bet arī dot izvēles iespējas jau skolā apgūt programmu dažādību un bagātināt intelektu.

Atvērtais kods dod brīvību izmantot programmu bez maksas un tiesības pārveidot to saviem mērķiem. Tas piedāvā otru dzīvi novecojošiem datoriem, proti, par salīdzinoši zemām izmaksām paildzināt skolu novecojušo datoru mūžu par pieciem, desmit gadiem. Tātad veci datori ar nelielu jaudu var būt pietiekami, lai darbotos mūsdienīgas, skolēnam nepieciešamas programmas. Atvērtā koda licences tiesības ir pieejamas bez maksas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp