Telpaugi un raksturi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Vai tas, kāds ir mūsu temperaments, ietekmē mūsu telpaugu izvēli? Iespējams. Ne velti ir augi, kuri mums patīk, un tādi, kuru klātbūtne vien spēj nokaitināt vai uzdzīt grūtsirdību. Aiovas (ASV) universitātes speciālisti secinājuši, ka pēc telpaugu izvēles cilvēkus var sadalīt trijos tipos.

Dzimis botānikai

Šis tips maigi un ar mīlestību rūpējas par pašiem kaprīzākajiem augiem, taču nekad nepārspīlē un zina, kādus papildmēslojumus izmantot. Viņi intuitīvi jūt, ko augs vēlas, un, šķiet, spēj pat sarunāties ar saviem zaļajiem mīluļiem. Prasīgi augi un puķes nesagādā grūtības cilvēkiem, kuri tos saprot. Viņi velta daudz laika savu zaļo mīluļu aprūpei, tādēļ, viņu apčubināti, lieliski zied pat tādi kaprīzi augi kā gardēnijas (gardenia). Šādiem cilvēkiem piemērotākie augi ir kamēlijas (camellia), sāgo palmas (cycas), orhidejas (orchidea) un marantas (maranta), ļoti kaprīzi augi, kuriem nepieciešamas īpašas rūpes.

Sabiedrības dvēsele

Šā tipa cilvēki sapņo par augiem, kuri lieliski aug un zied, neprasot īpašas rūpes. Viņi nemitīgi izjūt sirdsapziņas pārmetumus par to, ka nav saviem augiem veltījuši pietiekami daudz laika, taču arī to veltīt augu aprūpei uz kaut kā cita rēķina nevēlas. Šim tipam piemēroti izturīgi, neprasīgi un pacietīgi augi, kam nav nepieciešama bieža laistīšana un kas nebīstas ilgstoša sausuma perioda. Ideālākie draugi sabiedrības dvēselei vai cilvēkiem, kuri bieži dodas komandējumos, ir sansevjera (sansevieria) jeb līdakas aste, kura pat neliksies ne zinis, ja uz dažām dienām tiks aizmirsta. Tas pats attiecas uz kalanhoju (kalanchoe), aukubu (aucuba), pundurpiparu (capsicum), eševēriju (echeveria) un kaktusiem.

Nepacietīgā būtne

Šie cilvēki vai ik dienu aplūkos katru aprūpējamo augu, lai pārliecinātos, vai zaļais mīlulis paaudzies, izdzinis jaunu lapiņu, aizmetis jaunu ziedpumpuru. Ja augs uzziedējis, nepacietīgie to nekavēsies pavēstīt visiem saviem paziņām, bet, ja augs būs saslimis, apzvanīs visus iespējamos konsultantus un izstudēs kaudzēm grāmatu, lai tikai izdziedinātu savu mīluli. Ja tas būtu viņu spēkos, nepacietīgie pieprasītu fitoklīniku izveidošanu. Nereti viņi augus aplaista pārāk bieži un bagātīgi. Vispiemērotākie nepacietīgajiem ir bagātīgi ziedošie augi ar daudzām lapām, tādi kā acālijas (rhododendron), spatifili (spathiphyllum), ciperusi (cyperus), sparmānijas (sparmannia) jeb istabas kļava, begonijas (begonia), prīmulas (primula), zvaniņi (campanula) un dekoratīvie banāni (musaceae).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu