Foto: cannonsgreatescapes

15. martā Ekonomikas policija ierosinājusi krimināllietu pret SIA «Vestabalt» — vienu no lielākajām nekustamo īpašumu kompānijām Latvijā, kur tika atklātas nelegālas datorprogrammas apmēram 34 tūkstošu latu vērtībā.

Šā gada februārī policijai veicot pārbaudi «Vestabalt», uzņēmums nespēja uzrādīt legalitāti apliecinošus dokumentus tā rīcībā esošām datorprogrammām. Visi uzņēmuma datori tika izņemti.

Uzņēmums kopumā lietoja 24 datorus. Pārbaudes laikā «Vestabalt» nespēja uzrādīt licences SIA «Karšu izdevniecības «Jāņa sēta»» ražoto datorprogrammu 19 kopijām (ar kopējo vērtību ne mazāk kā 15 000 latu), 21 «Tildes Biroja 2000» kopijai (1911 latu vērtībā), 62 «Microsoft» ražoto datorprogrammu kopijām (12 500 latu vērtībā), divām «Adobe Photoshop» kopijām (1700 latu vērtībā), vienai «Autodesk» ražotajai «AutoCAD» programmas kopijai (2500 latu vērtībā), kā arī vairākām citām programmām.

«Karšu izdevniecībai «Jāņa sēta»» un citiem minētajiem datorprogrammu izstrādātājiem patlaban ir tiesības lemt par vēršanos policijā ar lūgumu atzīt tos par cietušajiem un civilprasītājiem krimināllietas ietvaros.

«Pašmāju programmatūras ražotājus Latvijā var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem. Mēs ieguldām milzīgu darbu un investīcijas jaunu produktu attīstībā, taču 85% mūsu produkcijas tiek izmantoti pirātiski. Faktiski tā ir vietējo ražotāju iznīcināšana. Vēl skumjāk ir tas, ka uz pirātisma rēķina pelnīt atļaujas bagāta kompānija — viena no tirgus līderēm,» atzīmē «Karšu izdevniecības «Jāņa sēta»» galvenais redaktors Jānis Turlajs.

«Kāda var būt runa par vietējo informācijas tehnoloģiju uzņēmumu attīstību, ja mēs faktiski nodarbojamies ar labdarību? Ļoti ceram aktivizēt sadarbību ar policiju, jo mūsu rīcībā ir informācija par datorprogrammu nesankcionētiem lietotājiem,» piebilst J. Turlajs, norādot, ka uzņēmums sadarbībā ar «BSA» iesaistījies semināros un konsultācijās ar Valsts ieņēmumu dienesta un Ekonomikas policijas darbiniekiem, lai pilnveidotu mehānismus, kā atklāt programmu zādzības.

Ekonomikas policija jau veikusi vairākas pārbaudes arī citos nekustamā īpašuma uzņēmumos, tādos kā «Realia», «Latio» un citos, konstatējot nelegālu datorprogrammu izmantošanu. Sadarbībā ar datorprogrammu ražotājiem un «BSA» Ekonomikas policijas jaunizveidotā autortiesību nodaļa tuvākajā laikā plāno veikt vēl apjomīgākas pārbaudes Latvijas uzņēmumos, kur izmanto nelegālas datorprogrammas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp