Raksta foto

Par to, ka glāze sarkanvīna dienā nāk par labu veselībai, tiek runāts jau sen. Ik pa laikam gan parādās arī pretēji viedokļi, taču vismaz reizi nedēļā dažādās interneta sadaļās tiek publicētas atsauces uz pētījumiem, kuri apstiprinājuši vīna labvēlīgo ietekmi. Pagaidām uzvarētāji ir sarkanvīna atbalstītāji.

Taču tagad izrādās, ka labsajūtu un veselību pozitīvi ietekmē arī pāris mazi degvīna mēriņi gan pusdienās, gan dažā labā citā nopietnā ēdienreizē. Par to pārliecinājušies itāliešu zinātnieki, kuri vienā no biomedicīnas institūtiem veikuši nopietnu pētījumu.

Šķiet, ka bez īpašas zinātniskas izpētes šo faktu, proti, nelielas stiprā alkohola devas labvēlīgo ietekmi, jau sen zinājuši gan paši itālieši, kuri maltītes laikā iemalko grapu, gan normandieši, kas šim nolūkam izmanto kalvadosu, gan ungāri ar pālinku, kā arī daudzi citi. Ne velti dažādus stipros uzlējumus Vācijā šur tur pārdod pat aptiekās, bet dažos novados pasniedz krogos kopā ar ēdienu, un par šo «piedevu» nav jāmaksā, jo tā gluži vienkārši domāta viesa veselībai un labsajūtai, precīzāk sakot, gremošanas uzlabošanai. Pat cienījamas, pavecas vācu kundzes aptaujā atzinušas, ka četrdesmitprocentīgi zāļu uzlējumi mazās pudelītēs ir obligāta mājas aptieciņas sastāvdaļa, kas reizi nedēļā noteikti tiek papildināta.

Savukārt iepriekš minētie itāļu speciālisti tagad pavisam zinātniski pierādījuši, ka 40 grami augstprocentīga alkohola ēšanas laikā ļoti labvēlīgi ietekmē svarīgus vielmaiņas procesus, it sevišķi cilvēkiem, kuri slimo ar diabētu. Ilgstošā eksperimentā piedalījušās divas diabētiķu grupas: viena regulāri maltītes laikā «ierāvusi» pa mēriņam kvalitatīva stiprā alkohola, bet otra — dzīvojusi tukšā. Beigās izrādījies, ka pirmajiem visi veselības rādītāji ir krietni uzlabojušies, bet otrajiem — pat pasliktinājušies. Pētnieki gan uzsver, ka drošības labad vajadzētu dot priekšroku tīram degvīnam, jo citiem stiprajiem dzērieniem nereti ir pievienotas piedevas, par kuru sastāvu nav īstas skaidrības, līdz ar to tās var sabojāt labo efektu.

Tā kā cilvēki reizēm mēdz saskatīt to, ko vēlas, bet izliekas neredzam to, kas nav pa prātam, mediķi tomēr atgādina, ka lielākas alkohola devas var radīt pretēju iespaidu. Lai nerastos nepatīkamas situācijas, kad cilvēks, kurš pārdozējis ieteikto devu, visu vainu noveļ uz pētniekiem, kuri «taču apgalvojuši, ka dzert šņabi ir veselīgi», speciālisti uzsver, ka cilvēka aknas vienā stundā spēj tikt galā tikai ar septiņiem gramiem alkohola, un nekādi treniņi šajā ziņā nepalīdzēs. Jo vairāk cilvēks iedzer, jo smagāka slodze aknām. Vienīgais, ko var uztrenēt, ir spēja radīt nepiedzēruša cilvēka iespaidu, taču no tā aknām nav ne silts, ne auksts. Tās mokās tik un tā.

Starp citu, kuru katru brīdi gaidāmi rezultāti pētījumam, ka sarkano biešu ēdieni, baudīti pirms iedzeršanas, varētu krietni vien samazināt alkohola negatīvo iedarbību…

Komentāri