Ienākumu kontroli uzlabotu sākumdeklarēšana

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Mainot ienākumu gūšanas uzraudzību, amatpersonai vai bagātajiem radiem būs jāpierāda naudas izcelsme.

Ainārs Šlesers, Aivars Lembergs, Andris Šķēle un Einars Repše ir tās esošās vai bijušās augstās amatpersonas, kuru daudzmiljonu ienākumus pārbaudot korupcijas apkarotāji nekādas nelikumības vai nu nekonstatē, vai arī vilcinās ar ienākumu deklarāciju pārbaudi. Nav ko brīnīties — amatpersonas māk aizpildīt deklarācijas tā, lai pēc tam varētu atskaitīties par saviem ienākumiem, norāda politologs Valts Kalniņš. Likt sniegt pārskatu par ienākumiem tiem, kuru gada peļņa sākas ar 10 000 latu, kā arī aizliegt skaidrās naudas darījumus fiziskajām personām — šādas normas piedāvā pretkorupcijas birojs, lai cīnītos ar neskaidriem amatpersonu biznesa darījumiem un «muitnieku bagātajām mammām».

Pārbaudītas 500 no 60 000

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pārbaudei Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) pārsūta gandrīz visas vairāk nekā 60 000 iesniegto valsts amatpersonu deklarāciju un ar tām jātiek galā amatpersonu kontroles nodaļas 14 speciālistiem. 2004. gadā KNAB eksperti pārbaudījuši 500 deklarāciju, konstatējot, ka 35 gadījumos amatpersonu izdevumi neatbilst ienākumiem. «Sarežģītākais ir pārbaudīt, vai amatpersonas ienākumi nav radušies kāda interešu konflikta rezultātā, un ar mūsu resursiem to grūti paveikt, tāpēc lūgsim papildu štata vietas,» skaidro KNAB priekšnieka vietnieks korupcijas novēršanā Alvis Vilks.

KNAB skaidro, ka pētniekiem prioritāras ir to amatpersonu deklarācijas, par kurām saņemtas sūdzības, par kuru darījumiem rakstījuši mediji vai kuri figurē citās biroja pārbaudēs, pēc tam tiek pārbaudītas visas augstākās valsts amatpersonas (ministri, deputāti, pašvaldību vadītāji u. c.), joprojām, piemēram, nav pabeigta satiksmes ministra A.Šlesera (LPP) 2003. gada darījumu pārbaude. To kavējot sarežģītais process, kā no bankām saņemt pierādījumus par pārskaitījumiem, un A.Šlesera partnera Viestura Koziola vilcināšanās apliecināt, ka 2003. gadā viņš atmaksājis A.Šleseram 150 000 dolāru aizdevumu.

Iesniegs grozījumus

Pašreiz KNAB apkopo valsts iestāžu atzinumus par sagatavoto ienākumu gūšanas kontroles uzlabošanas koncepciju, un aprīļa beigās tā varētu tikt iesniegta Ministru kabinetā. Vispārējā jeb sākumdeklarēšana ir viens no koncepcijas variantiem, tā varētu uzlabot kontroli, taču vieglāk būtu sākt ar 10 000 latu gadā pelnošo iedzīvotāju pārbaudēm, uzskata V.Kalniņš.

Sabiedrības par atklātību Delna vadītājs Roberts Putnis ir pārliecināts, ka Latvija korupcijas apkarošanā pavirzīsies uz priekšu tikai ar vispārējo deklarēšanu. VID jau ir visi dati par iedzīvotāju ienākumiem, tie būtu tikai reizi gadā jānosūta apstiprināšanai, kas neizmaksātu tik dārgi, skaidro R.Putnis. Lai gan KNAB atzīst, ka obligātā ienākumu deklarēšana visiem iedzīvotajiem palīdzētu izšķetināt, vai nelikumīgi iegūtā manta netiek slēpta aiz radiniekiem, birojam un VID tad būtu jāizskata 1,5—2 miljoni deklarāciju gadā. Par šāda apjoma pārbaužu efektivitāti A.Vilks šaubās.

To, ka deklarēšanas pienākuma ieviešana katram iedzīvotajam būtu vajadzīga, bet ļoti dārga, Dienai min Saeimas Pretkorupcijas komisijas vadītāja Linda Mūrniece (JL). JL varētu atbalstīt ideju par obligāto pārskatu tiem, kuru ienākumi gadā pārsniedz 10 000 latu. «Jebkurā gadījumā arī tad varēs noalgot labus juristus, kas sakārtos dokumentus, tāpēc KNAB jādod lielākas pilnvaras pārliecināties operatīvā ceļā, vai amatpersona dzīvo atbilstoši ienākumiem,» klāstīja L.Mūrniece.

Neatļaut maksāt skaidrā naudā

Sekojot amatpersonu mantiskā stāvokļa izmaiņām, KNAB var konstatēt gan ienākumu neatbilstību izdevumiem, gan interešu konfliktu, ja deklarants pieņēmis lēmumus attiecībā uz darījuma partneriem. Kā stāsta A.Vitenburgs, šādos gadījumos KNAB bieži vēršas pēc palīdzības pie VID, kura inspektori var veikt jebkuras fiziskās personas pēdējo triju gadu ienākumu auditu. VID gan ne vienmēr šķiet pietiekama šāda posma pārbaude, tāpēc deklarēšanas koncepcijā KNAB valdībai piedāvā šo termiņu pagarināt līdz 5 gadiem, lai nebūtu tik viegli aizbildināties ar sen iegūtu peļņu.

Ja valdība apstiprinās kādu no stingrākās uzraudzības variantiem, tad amatpersonai vai viņas bagātajiem radiem būs jāpierāda, no kurienes nāk nauda. Ja to nespēs — varēs piemērot sankcijas, piemēram, nodokļu uzrēķinus. Birojs piedāvā aizliegt fiziskajām personām norēķināties skaidrā naudā, ja darījuma apjoms pārsniedz

10 000 latu. Šādu apjomīgo «aizdevumu» un «aizņēmumu» darījumi bieži parādās varasvīru deklarācijās, ko Nelegāli iegūto līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta pārstāvji Dienai aprakstījuši kā kukuļu legalizācijas shēmu. Piemēram, V.Koziols pērn A.Šleseram atdevis 3,1 miljona dolāru aizņēmumu. Vai darījums bijis fiktīvs, būs grūti pierādīt, kamēr likumi atļauj norēķināšanos skaidrā naudā, teic A.Vitenburgs.

Amatpersonu ienākumi 2004. gadā

Valsts augstākās amatpersonas

Vaira Vīķe–Freiberga, Valsts prezidente

Ienākumi — 49 900 latu (alga — Ls 28 854, Kanādas privātā pensiju fonda maksājumi, Kvebekas provinces pensija)

Pieder zeme Dunikas pagastā, kopīpašumā ar vīru vasarnīca Grīnvilā, Kanādā, nams Kvebekā un zeme Ontārio.

Aigars Kalvītis, Ministru prezidents

Ienākumi — Ls 13 889 (Saeimas deputāta alga — Ls 11 450, kompensācijas, premjera alga)

Kopīpašumā ar sievu 2001. gada izlaiduma automašīna Mazda Premacy, paša īpašumā ir divi zemesgabali un nepabeigta jaunbūve Tukuma rajona Engures pagastā.

Ingrīda Ūdre, Saeimas priekšsēdētāja

Ienākumi — Ls 17 188 (alga Saeimā — Ls 16 252, kompensācija — Ls 936)

Pieder par sertifikātiem privatizēts dzīvoklis Rīgā.

Turīgākie politiķi

Aivars Lembergs, Ventspils mērs (Latvijai un Ventspilij)

Ienākumi — 3,5 miljoni latu (lielākie ienākumi no dividendēm — SIA LSF Holdings samaksājusi 1,6 miljonus, SIA VB Holdings — 1,2 miljonus, SIA L.V.K. — Ls 171 349)

Parādsaistības — vairāk nekā 5 milj. latu

Īpašumā zemes gabals, dzīvojamā ēka un saimniecības ēkas Rīgā, Raunas ielā, zemes gabals un dzīvojamā ēka O.Vācieša ielā, zemes gabals un dzīvojamā māja Balasta dambī un zemes gabals Jūrmalā, 21. līnijā, zemes gabali Ventspils rajona Ugāles un Vārves pagastā, Kuldīgas rajona Padures pagastā, viņa valdījumā ir īpašums Ziedoņi. Ventspilī A.Lembergam īpašumā ir zemes gabals Jubilejas ielā un dzīvoklis Sarkanmuižas dambī. Viņam pieder kapitāldaļas un akcijas dažādos uzņēmumos.

Ainārs Šlesers, satiksmes ministrs (LPP)

Ienākumi — 2,6 miljoni latu (galvenie ienākumi no aizdevumu atmaksas un viņam piederošu mazpazīstamu nekustamā īpašuma kompāniju daļu pārdošanas)

Pieder 1999. gadā ražota vieglā automašīna Mercedes Benz, 2002. gadā ražots VW Passat un 2002. gadā ražots Mitsubishi Pajero, divi dzīvokļi Rīgā, zemes gabals Jūrmalā un zeme Dobeles rajona Annenieku pagastā, kapitāla daļas dažādos uzņēmumos. Pērn atmaksājis arī 476 672 ASV dolāru (Ls 335 006) aizdevumu.

Einars Repše, aizsardzības ministrs (JL)
Ienākumi — Ls 150 300 (galveno ienākumu daļu veido dzīvokļa pārdošana Rīgā, Svētes ielā, par

Ls 95 000, valdībā un Saeimā maksātā alga, kompensācijas — Ls 25 327)

Parādsaistības —1,38 miljoni latu

Īpašumā zeme un jaunbūve Ikšķilē, zeme Kaunatas pagastā, Limbažu rajona Lielupes pagastā, Talsu rajona Kolkas pagastā, Ludzas rajona Istras pagastā un Madonas rajona Barkavas pagastā.

Valsts uzņēmumu vadītāji

Kārlis Miķelsons, Latvenergo prezidents
Ienākumi — alga Ls 68 800
136 900 eiro (ap Ls 95 800) parādsaistības

Īpašumā, kā arī kopīpašumā ar meitu ir zeme un ēkas Viestura pagastā, nomā dzīvokli Rīgā. Pieder līzingā iegādāta 2004. gada izlaiduma vieglā automašīna un piekabe.

Gundars Strautmanis, Lattelekom prezidents
Ienākumi — alga 
Ls 76 900, no apdrošināšanas a/s BTA — Ls 7200, pensija — Ls 10 892 

Pieder līzingā iegādāta 2003. gada ražojuma automašīna Lexus, 15 a/s Alfa kapitāldaļas 450 latu vērtībā.

Andris Zorgevics, Latvijas dzelzceļa ģenerāldirektors
Ienākumi — alga Ls 71 852, Ergo Latvija dzīvība apdrošināšanas atlīdzība — 19 882 eiro (ap Ls 13 900);
Parādā — Ls 100 000, dzēsis arī 100 000 latu kredīta pamatsummu.

Pieder māja Jūrmalā, kopīpašumā dzīvoklis Rīgā, Alunāna ielā, biroja telpas Rīgā, K.Barona ielā, un māja un zeme Rīgā, Buršu ielā.

Korupcijas un noziedzības apkarotāji

Jānis Maizītis, ģenerālprokurors
Ienākumi — alga Ls 17 596

Pieder 1993. gada izlaiduma automašīna Ford Mondeo, dzīvoklis un garāža Cēsīs, zeme Taurenes pagastā

Juta Strīķe, KNAB priekšnieka vietniece
Ienākumi — alga Ls 14 846 

Kopīpašumā ar vīru pieder dzīvoklis Rīgā

*Pēc LETA, BNS datiem

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu