Foto: «BSA»

26. aprīlī, Starptautiskajā Intelektuālā īpašuma aizsardzības dienā, programmatūras autortiesību aizsardzības organizācija «Business Software Alliance» Latvijas komiteja (BSA) pasniedza BSA balvu par ieguldījumu pirātisma apkarošanā iekšlietu ministram Ērikam Jēkabsonam, kā arī parakstīja sadarbības protokolus starp BSA un Valsts ieņēmumu dienestu (VID) un starp BSA un Iepirkumu uzraudzības biroju (IUB) par kopīgu rīcību datorpirātisma apkarošanā valsts un privātajā sektorā.

Balva iekšlietu ministram Ērikam Jēkabsonam tika piešķirta par Intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības policijas nodaļas un Sabiedriski konsultatīvās padomes izveidi intelektuālā īpašuma aizsardzības jomā, kā arī par programmatūras legalizācijas procesa sākšanu Iekšlietu ministrijas pakļautībā un pārraudzībā esošajās struktūrās.

«Iekšlietu ministrijai piešķirtā balva simbolizē sākumu vērienīgam valdības un tās struktūru sāktajam darbam ne vien pirātisma seku novēršanā, bet arī preventīvām sabiedrības izglītošanas aktivitātēm. Iekšlietu ministrija jau ir spērusi nozīmīgus soļus pirātisma apkarošanas virzienā līdz ar 180 tūkstošu latu budžeta piešķiršanu īpašas intelektuālā īpašuma policijas nodaļas izveidei un citām likumu attīstības un ieviešanas iniciatīvām. Taču, līdzīgi kā ceļu drošība ir atkarīga no ikviena cilvēka rūpēm par savu drošību, ko veicina, piemēram, atstarotāja lietošana tumšā dienas laikā, tāpat arī cieņa pret intelektuālo īpašumu ir katram no mums individuāls pienākums,» saņemot BSA balvu, uzsvēra iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons.

«Pateicoties Ministru prezidenta Aigara Kalvīša veidotās valdības sāktajam intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības stingrajam un konsekventajam kursam, ministrijas un citas valdības iestādes ir aktīvi iesaistījušās cīņā pret pirātismu. To apliecina ne vien Iekšlietu ministrijas izveidotā Intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības nodaļa, bet arī VID un IUB iesaiste datorpirātisma apkarošanā, valdības padomnieka nozīmēšana intelektuālā īpašuma jautājumos, kā arī valdības apņemšanās legalizēt valsts sektoru divu gadu laikā,» atzīst BSA valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs.

Parakstītie sadarbības protokoli starp BSA un VID, kā arī starp BSA un IUB paredz savstarpēju informācijas apmaiņu par potenciāliem datorpirātisma gadījumiem uzņēmumos, VID un IUB darbinieku mācības par datorpirātisma identificēšanu un BSA konsultantu pieejamību VID un IUB vajadzībām. Tāpat puses sadarbosies likumdošanas priekšlikumu sagatavošanā procesuālo un materiālo tiesību jomā, lai nodrošinātu pārbaudāmo uzņēmumu datorprogrammu legalizāciju. «Sadarbības līguma ar BSA parakstīšanas mērķis ir samazināt uzņēmumu izvairīšanās no nodokļu nemaksāšanas iespējas un veicināt legālas programmatūras lietošanu, uzskaiti un kontroli uzņēmumu grāmatvedībā.

«BSA profesionālās mācības datorpirātisma identificēšanā ir ļoti noderīgas VID darbiniekiem visos Latvijas reģionos, īpaši ņemot vērā VID plānus maijā sākt pastiprinātas pārbaudes lielākajos Latvijas tirdzniecības tīklos,» uzsver VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns. Jau tagad VID inspektori uzņēmumu regulāro pārbaužu laikā sākuši kontrolēt, vai programmatūras licences tiek precīzi uzskaitītas uzņēmumu grāmatvedībā. Turpmāk VID informēs BSA par potenciāliem datorpirātisma gadījumiem pārbaudāmo uzņēmumu vidū.

Savukārt IUB apņemas, analizējot informāciju par iepirkumiem un pakalpojumiem, informēt BSA par iespējamiem datorpirātisma gadījumiem, kad valsts vai pašvaldību iepirkums varētu norādīt uz datorprogrammu autortiesību normu pārkāpumiem. Arī BSA regulāri informēs IUB par potenciāliem datorpirātisma gadījumiem IUB pārraudzībā esošajos iepirkumos.

BSA balvai par ieguldījumu pirātisma apkarošanā nominētās organizācijas, kā arī balvas ieguvējus noteica vietējie informācijas tehnoloģiju uzņēmumi — BSA biedri, izvērtējot organizāciju aktivitātes pērn autortiesību aizsardzības jomā, kā arī interneta lietotāju balsošanas rezultātus par atbilstošāko balvas saņēmēju BSA mājas lapā. Pērn BSA balvu pasniedza Valsts kontrolei par aktīvu sadarbību ar BSA, veicot pārbaudes valsts iestādēs un sekojot līdzi programmnodrošinājuma legalitātei. Starp BSA un Valsts kontroli arī tika parakstīts pirmais savstarpējās sadarbības līgums. Savukārt laikrakstam «Digital Times» tika piešķirts diploms kā interneta lietotāju simpātijai par skaidrojošu darbu saistībā ar autortiesību aizsardzības jautājumiem programmatūras jomā informācijas tehnoloģiju kopienas ietvaros.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp