Veselības ministrija (VM) iecerējusi Tērvetes rehabilitācijas centru nodot pašvaldības īpašumā.

Ar pašvaldību jau ir panākta mutiska vienošanās par centra nodošanu tās īpašumā, aģentūrai LETA sacīja VM Komunikācijas nodaļas vadītāja Zaiga Barvida.

VM nav ieinteresēta arī turpmāk uzturēt Tērvetes sanatoriju kā rehabilitācijas iestādi, jo rehabilitācijas un ārstniecības pakalpojumi Latvijā tiek apvienoti. Medicīniskā rehabilitācija nozīmē intensīvu ārstēšanos, ko var veikt daudzprofilu slimnīcā, skaidro VM. Piemēram, pašlaik medicīniskā rehabilitācija jau tiek veikta Valmieras un Daugavpils slimnīcās.

Plānots, ka pašlaik Tērvetē pieejamie pakalpojumi nākotnē tiks sniegti Dobeles vai Jelgavas slimnīcā.

VM lēmums rehabilitācijas centru «Tērvete» nodot pašvaldībai ir bezatbildīgs, — šādu viedokli šodien pēc centra pārstāvju uzklausīšanas pauda Saeimas Veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Viesturs Šiliņš (JL).

Šodien centra pārstāvji deputātiem atzinuši, ka par centra tālāko darbības pastāvēšanu ir saņemti tikai mutiski solījumi ar ļoti mazu finansējumu. «Rehabilitācijas slimnīcas «Tērvete» pastāvēšanas ir apdraudēta,» uzskata deputāts.

Galvenais iemesls tam esot finansējuma trūkums. «Neskatoties uz to, ka budžets veselībai šogad ir palielinājies, naudiņa rehabilitācijai nav atradusies,» pauda JL deputāts.

Komisija šodien ir nosūtījusi vēstuli VM, kurā lūdz finansiāli pamatot, kāpēc nacionālas nozīmes veselības aprūpes iestādes attīstība tiek bremzēta, it īpaši ņemot vērā, ka ar tuberkulozi slimo gultas noslogojums daudzās reģionālās slimnīcās pārsniedz pat 100%.

Kā ziņots, Tērvetes rehabilitācijas centra ēka patlaban ir tik sliktā stāvoklī, ka rehabilitācijas pakalpojumi tiek sniegti tikai vasarā, bet ziemā darbinieki tiek atlaisti un darbu turpina vien daži apsargi, kā arī tiek nodrošināta minimāla apkure, lai neaizsaltu ūdensvadi.

VM aprēķini liecina, ka remontam varētu būt nepieciešami aptuveni trīs četri miljoni latu, tāpat ievērojamas summas ik gadu nepieciešamas sanatorijas uzturēšanai. Turklāt sanatorija daļēji zaudējusi savu sākotnējo pielietojumu. Ēka celta 1932. gadā kā ārstniecības iestāde plaušu slimniekiem. Toreiz īpaša ārstniecības iestāde tika veidota tādēļ, ka nebija pieejamas antibiotikas un tuberkulozes slimniekiem bija vajadzīgs ilgs ārstēšanas kurss stacionārā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp