Raksta foto

Jaunās ražas dārzeņus uzreiz var atšķirt no pērnajiem, lai cik labi saglabāti būtu arī vecie. Tie paši šķietami apnikušie burkāni un kāposti atkal liekas aromātiski, kraukšķīgi un maigi, dilles smaržo pa gabalu. Ja kāds grib spert soli veselīga uztura virzienā un radināties ēst vairāk dārzeņu, tad grūti atrast labāku brīdi, lai to sāktu.

Vasarīgās omletes

Gandrīz jebkuras omletes pamatā, kā zināms, ir olas, kas sakultas ar pienu, krējumu vai ūdeni. Toties daudzveidību var panākt ar citām sastāvdaļām. Lūk, daži rīcības varianti, lai padarītu omleti vasarīgu:

- jaunās biešu lapiņas ar visiem kātiem sagriež, nedaudz pasautē sviestā vai labā augu eļļā;

- pannā nelielā taukvielu daudzumā pavisam īsu brītiņu sautē veselas spinātu lapiņas un kapātus diļļu kātiņus;

- jaunos kāpostus un burkānus sarīvē vai smalki sagriež, pārkaisa ar sāli, lai izdalās sula, mazliet sasautē pannā;

- jaunos sīpolus ar visiem lociņiem sakapā, maisot apcep sviestā vienu minūti.

Tālāk rīkojas kā parasti: sakuļ olas ar pienu, saldo vai skābo krējumu, parastu vai gāzētu ūdeni, pievieno sāli, pārlej pannas saturam, samazina liesmu, pannai uzliek vāciņu un cep omleti gatavu. Ar dažādām garšvielām nevajadzētu pārspīlēt, šoreiz lai dominē dārzeņi. Uzkaisīt gatavai omletei zaļumus gan nenāks par ļaunu. Ja vēlas, lai omlete būtu stingrāka un biezāka, var piekult arī nedaudz miltu.

Svaigu dārzeņu zupas

Zupa bez gaļas. Dziļā pannā liek sagrieztas jaunās bietītes ar visām lapām, burkānu ripiņas, sagrieztus jaunos sīpolus ar lokiem, pārlej ar olīveļļu, uzkaisa nedaudz cukura un maisot karsē 15 minūtes. Masu pārliek katliņā, pievieno rīvētus vai smalki sagrieztus kāpostus. Pārlej ar aukstu ūdeni, pievieno sāli, uzvāra. Apcep gabalos sagrieztus tomātus un papriku, pievieno zupai, pieliek arī nedaudz konservētu pupiņu, vāra gatavu. Šķīvjos bagātīgi kaisa zaļumus, ja vēlas, var pievienot arī krējumu.

Ātrā zupa. Katliņa dibenā ielej mazliet eļļas, apcep 150 g maltās gaļas, pievieno kapātu sīpolu, sāli, melnos piparus. Pārlej ar ūdeni, uzvāra, pievieno sīkās rozītēs sadalītus ziedkāpostus (150 g) un 150 g konservētu pupiņu.

Jauno burkānu biezeņzupa. Notīra 400 g burkānu, sagriež, pārlej ar ūdeni, pieliek piciņu sviesta un sautē 10 minūtes. Pievieno 2 ēdamkarotes rīsu, pielej vēl 2–3 glāzes ūdens, uzliek vāciņu un vāra 30–40 minūtes uz nelielas uguns. Izberž caur sietu. Pievieno glāzi karsta piena, cukuru un sāli pēc garšas. Pasniedz ar grauzdiņiem.

Kā nu bez salātiem!

Salāti ar cukurzirnīšu pākstīm. Cukurzirnīšu pākstis liek verdošā ūdenī un, vairs neuzvārot, karsē piecas minūtes, notecina, atdzesē aukstā ūdenī un nosusina. Pievieno kruzuļotas zaļo salātu lapas, sīki sagrieztus jaunos burkāniņus. Pagatavo mērci no augu eļļas, sāls, pipariem un citronu sulas, pārlej sagatavotos dārzeņus, atstāj uz pusstundu ievilkties. Pievieno mazos kubiņos sagrieztu brinzu, kapātu baziliku un zaļos lociņus.

Jauno burkānu salāti. Notīrītus burkāniņus sagriež gareniski plānās strēmelēs. Smalki sakapā nedaudz piparmētru zariņu un pētersīļu lapiņu, pievieno citronu sulu, ingvera pulveri un spiedē saspiestu ķiploka daiviņu, atšķaida ar augu eļļu, pēc garšas piejauc sojas mērci, medu, sāli un piparus. Pārlej burkāniem. Ja vēlas, lai salāti būtu sātīgāki, tiem pievieno plānās šķēlītēs sagrieztu un apceptu vistas fileju.

Salāti ar mazsālītu lasi. Jaunus sulīgus diļļu dzinumus sagriež, pārlej ar sinepju un medus maisījumu (2 ēdamkarotes sinepju sajauc ar 3 ēdamkarotēm šķidra medus). Saplucina prāvos gabalos salātu lapas, sagriež gurķus, redīsus un zaļos lociņus. Kārto salātu traukā, pārliek ar mazsālīta laša šķēlītēm, pārlej ar sagatavoto mērci.

Der zināt

- Lai vārot jauno pupiņu pākstis, tās saglabātu skaisti zaļu krāsu, vispirms tās aplej ar verdošu sālītu ūdeni. Vāra katliņā ar vāku.

- Termiski apstrādājot zaļos zirnīšus, sāli pievieno pašās beigās. Nenobriedušas zirņu pākstis jāvāra lielā ūdens daudzumā, lai saglabātos krāsa.

- Jaunus kabačus, ko izmanto pildīšanai vai sautēšanai, nevajag mizot. Pavisam nenobriedušus mazus kabačus var izmantot salātos svaigā veidā.

- Izvārītus dārzeņus tūlīt notecina, lai tie nezaudētu aromātu un nekļūtu ūdeņaini.

- Bietes ieteicams vārīt ar visu mizu un astīti, sāli pievieno beigās.

- Burkānus, lai neietu zudumā vitamīni, liek vārīties verdošā ūdenī, vāra aizvākotā katliņā. Notīrītus burkānus nav vēlams glabāt ūdenī.

- Ja jaunajiem kartupeļiem grūti notīrīt miziņu, tos vispirms nedaudz patur aukstā ūdenī.

- Vērtīga un vitamīniem bagāta piedeva jebkuriem salātiem ir svaigas spinātu lapiņas.

- Ja ārsts jums ieteicis samazināt ēdienos sāls daudzumu, bagātīgi pievienojiet maltītei dilles.

- Dilles ēdienam vislabāk likt klāt tad, kad tas jau gatavs, lai maksimāli saglabātu C vitamīnu.

Komentāri