Krievijas jūras kara spēku batiskafu, kas gandrīz trīs diennaktis atrādās zemūdens gūstā, svētdien izdevās atbrīvot ar britu dziļūdens aparāta «Scorpio» palīdzību.

Militārais batiskafs uzpeldēja pie Kamčatkas krastiem svētdienas rītā, paziņoja Krievijas jūras kara spēku galvenā štāba priekšnieka vietnieks admirālis Vladimirs Pepeļajevs. Pēc viņa teiktā, izglābtā batiskafa apkalpes locekļi jūtas normāli un patstāvīgi izkāpa no aparāta, un glābšanas operācija ir beigusies.

Sākotnēji tika ziņots, ka zemūdene AS-28 ceturtdien mācību laikā Birjuzovajas līcī sapinusies zvejas tīklos, taču noskaidrojās, ka batiskafs aizķēries krasta apsardzes sonārās sistēmas antenas kabeļos.

Antena ir nostiprināta ar 60 tonnu smagu enkuru, kas batiskafu noturēja 190 metru dziļumā. Lielā dziļuma dēļ apkalpe nevarēja batiskafu atstāt un uzpeldēt.

Krievija piektdien lūdza Lielbritānijas, Japānas un ASV flotes sniegt palīdzību batiskafa izcelšanai.

Lielbritānija uz Kamčatku nosūtīja zemūdens aparātu «Scorpio», kas ir no attāluma kontrolējama zemūdens mašīna, kura var nolaisties līdz 925 metru dziļumam. Ar manipulatoru palīdzību tam izdevās pārgriezt troses, kas neļāva batiskafam pacelties.

Klusā okeānā flotes pavēlnieks admirālis Viktors Fjodorovs pateicās glābējiem no Lielbritānijas, ASV un Japānas par palīdzību aparāta «AC-28» apkalpes glābšanā.

"Īpaša pateicība britu glābējiem, kas vadīja aparāta «Scorpio» darbību. Tieši viņu rīcība deva iespēju «AC28» uzpeldēt un glābt mūsu jūrnieku dzīvības,» teica Fjodorovs.

Pēc admirāļa teiktā, sekmīgā glābšanas operācija vēlreiz pierāda dažādu valstu kara jūrnieku sadarbības nepieciešamību. Pateicoties sakariem starp Krievijas, Lielbritānijas, ASV un Japānas jūras kara spēkiem, īsā laikā izdevās organizēt vērienīgu operāciju tehnikas un iekārtu nogādāšanā tūkstošiem kilometru attālumā uz Kamčatku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp