Nepieciešams:
800 g ziedkāpostu, sāls, augu eļļa (cepšanai lielā eļļas daudzumā).
Mīklai: 2/3 glāzes piena, 120 g kviešu miltu, 4 olas, sāls.
Pagatavošana:
Ziedkāpostu galviņas sadala ziedkopās, noskalo, liek verdošā sālsūdenī un vāra gandrīz mīkstas. Tad izņem no ūdens, uz sieta notecina. Katru ziedkopu iemērc mīklā un cep lielā eļļas daudzumā.
Mīkla: olu dzeltenumus sakuļ ar sāli un pienu, lej miltos, samaisa viendabīgu mīklu un atstāj 30 minūtes uzbriest. Pirms ziedkopu cepšanas mīklai pievieno saputotus olu baltumus. Ceptus ziedkāpostus liek traukā, rotā ar diļļu zaļumiem un citrona šķēlītēm. Pasniedz ar izkausētu sviestu.
Ziedkāpostu biezeņzupa
Nepieciešams:
Buljonam: 1 3/4 l ūdens, vistas muguriņa, 5 vistu kakliņi, sāls.
Vistas muguru sadala gabalos, kopā ar kakliņiem liek ūdenī, pieber sāli, uz lēnas liesmas vāra apmēram 1 stundu, izkāš.
Biezeņzupai: 700 g ziedkāpostu, 200 g purava stublāju, 150 g burkānu, 100–150 g Čedaras siera, 40 g sviesta, sāls.
Pagatavošana:
Ziedkāpostu sadala ziedkopās, noskalo, nogriež kātiņus. Nomizotus burkānus sarīvē uz sakņu rīves. Purava stublāju sīki sasmalcina.
Dziļā pannā izkausētā sviestā sakarsē burkānus, pievieno purava stublāju, ziedkāpostu kātiņus, sakarsē, pielej nedaudz buljona, pannu aizvāko un uz lēnas liesmas sautē 10–15 minūtes. Sautējumam pievieno sasmalcinātas ziedkāpostu ziedkopas (ja vajadzīgs, pielej nedaudz buljona), pieber sāli un turpina sautēt aizvākotā pannā, līdz dārzeņi mīksti. Dārzeņus izberž caur sietu, liek karstā buljonā, pievieno sarīvētu sieru, izkarsē, bet nevāra.