Foto: «Apollo»/I.Kundziņa

Elektrisko un elektronisko iekārtu vidū visaugstākais dabas resursu nodoklis tiks piemērots liela izmēra dzesēšanas iekārtām, ledusskapjiem, saldētavām, televizoriem un monitoriem, paredz Vides ministrijas izstrādātie noteikumi par dabas resursu nodokli, kas stāsies spēkā no nākamā gada janvāra.

Šīm precēm paredzēts piemērot nodokli 2,1 lata apmērā par kilogramu.

1,35 latu nodoklis par kilogramu tiks noteikts mājsaimniecības precēm, izņemot ledusskapjus, patērētāju iekārtām, izņemot televizorus, kā arī elektriskajiem un elektronikas instrumentiem, izņemot liela izmēra stacionārus ražošanas mehānismus, kas nav pārnēsājami. Šāds nodoklis paredzēts arī informācijas tehnoloģiju un elektronisko sakaru iekārtām, izņemot monitorus un mobilos telefonus, kā arī elektroniskajām rotaļlietām, sporta un atpūtas piederumiem un tirdzniecības automātiem.

Apgaismes ķermeņiem, izņemot dzīvsudrabu saturošās spuldzes, paredzēts nodoklis viena lata apmērā par kilogramu, bet 0,9 latu nodoklis par kilogramu tiks piemērots mobilajiem telefoniem, monitoringa un kontroles instrumentiem, kā arī medicīniskajām ierīcēm.

Par katru dzīvsudrabu saturošu spuldzi piemērojams nodoklis 0,4 latu apmērā.

Kā ziņots, Eiropas Savienības (ES) direktīvas paredz jau no sestdienas, 13. augusta, dalībvalstu elektrisko un elektronisko preču ražotāju un tirgotāju atbildību par šo preču pārstrādi. Noteikumi paredz, ka tirgotājiem ir jāpieņem lietotas preces, kā arī nosaka finansu nodrošinājumu šo preču pārstrādes veikšanai. To, kāds būs šis nodrošinājums — nodokļu, garantiju, apdrošināšanas vai citā veidā — nosaka katra dalībvalsts pati.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Vides ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktora vietniece Rudīte Vesere, Latvija pārstrādes finansēšanu nodrošinās, šīm precēm piemērojot dabas resursu nodokli, kas stāsies spēkā no nākamā gada. Nodoklis tiks piemērots visām precēm, kas pirmo reizi tiks ievestas Latvijā.

Vesere uzsvēra, ka dabas resursu nodokļa noteikšana gan nenozīmē, ka automātiski tiks palielinātas visu elektronikas preču cenas.

Neskatoties uz to, ka nodoklis tiks piemērots tikai no nākamā gada, lietotās elektronikas preces tirgotājiem būs jāpieņem jau no 13. augusta.

Vides ministrijas izstrādātais likums paredz, ka no dabas resursu nodokļa tiks atbrīvoti tie uzņēmēji, kas paši uzņemsies lietoto elektronikas preču pārstrādi. Nodoklis gan ir noteikts augstāks nekā pārstrādes izmaksas, taču tas darīts ar mērķi, lai uzņēmējs būtu ieinteresēts pats šo pārstrādi veikt.

Dabas resursu nodokļa ieņēmumi par elektriskajām un elektroniskajām iekārtām aprēķināti, balstoties uz 2003. gadā veiktā izvērtējumā sniegtajiem datiem un prognozēm, ka ik gadu Latvijā no jauna tiek realizētas elektriskās un elektroniskās iekārtas ar kopējo svaru 25 000–30 000 tonnas.

Ministrijas prognozētie vidējie ieņēmumi no dabas resursu nodokļa šīm precēm ir 1,2 miljoni latu, taču tā kā plānots, ka daļa elektrisko un elektronisko iekārtu ražotāju no nodokļa būs atbrīvoti, kopējais ieņēmumu apmērs no nodokļa maksājumiem tiek prognozēts vidēji 438 000 lati.

Aģentūras LETA aptaujātie sadzīves tehnikas tirgotāji atzina, ka pēc nodokļa ieviešanas noteikti pieaugs arī sadzīves tehnikas tirdzniecības cenas.

Kā ziņots, Igaunijas sadzīves elektronikas veikalos sācies iepirkšanās bums, jo cilvēki sapratuši, ka pēc 13. augusta preču cenas jūtami paaugstinās ES noteiktais pārstrādes nodoklis, vēsta laikraksts «Eesti Paevaleht».

Igaunijā vislielākais cenu pieaugums skaršot smagas preces, piemēram, ledusskapjus, jo nodoklis tiek aprēķināts pēc preces svara. Piemēram, ierindas ledusskapis, kas sver gandrīz 70 kilogramus, Igaunijā būs par 560 kronām (25,1 latu) dārgāks, jo nodoklis par vienu kilogramu ir noteikts 8,26 kronu (37 santīmu) izteiksmē. Savukārt veļas mašīnas, krāsnis un trauku mazgāšanas mašīnas maksās 1,18 kronas (5 santīmus) vairāk par katru preces kilogramu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp