Otrdien plkst. 11.46 (plkst. 5.46 pēc Latvijas laika) Japānas ziemeļu daļu satricināja spēcīga zemestrīce, kuras stiprums sasniedza 6,8 balles pēc Rihtera skalas, un plašsaziņas līdzekļi ziņo, ka daudzi cilvēki guvuši ievainojumus.

Valdība izplatījusi brīdinājumu par iespējamo cunami, prognozējot, ka tā viļņa augstums varētu būt 50 centimetru un ka tas pēcpusdienā skars Mijako prefektūras piekrasti, kas atrodas aptuveni 300 kilometrus uz ziemeļiem no Tokijas.

Saņemtas ziņas, ka Sendai pilsētā, kuras iedzīvotāju skaits sasniedz vienu miljonu, daudzi cilvēki guvuši ievainojumus. Sākotnēji tika ziņots, ka ievainoto skaits varētu sasniegt 80, taču sabiedriskā raidorganizācija NHK vēsta, ka viena persona guvusi nopietnus ievainojumus, bet 13 cilvēki ir viegli ievainoti.

Pēc zemestrīces automātiski atslēgusies Onagavas atomelektrostacija, apstādinot visus trīs tās kodolreaktorus, ziņo kompānija «Tohoku Electric». Savukārt «Nippon Oil» apturējusi darbu savā naftas pārstrādes rūpnīcā, kas atrodas zemestrīces skartajā reģionā. Zemestrīces rajonā apturēta arī dzelzceļa satiksme, lai gan nav saņemtas ziņas, ka kāds vilciens būtu nogājis no sliedēm.

Tiek ziņots arī par zemes noslīdējumu, taču pagaidām nav skaidrs, vai tajā cietuši cilvēki.

Zemestrīces epicentrs atradās aptuveni 20 kilometrus no Mijako piekrastes, ziņo Japānas Meteoroloģijas aģentūra. Zemestrīce bija jūtama arī valsts galvaspilsētā Tokijā. Uz īsu brīdi tika pārtraukts Tokijas lidostas darbs.

Zemestrīces ir ierasta parādība Japānā, kas atrodas vienā no pasaules seismiski aktīvākajām zonām. Aptuveni 20% pasaulē notiekošo zemestrīču, kas pārsniedz 6 balles, skar Japānu.

2004. gada oktobrī līdzīga stipruma zemestrīce skāra Niigatas reģionu valsts ziemeļos. Tajā gāja bojā 40 un ievainojumus guva vairāk nekā 3000 cilvēku. Tā bija postošākā zemestrīce kopš 1995. gada, kad dabas katastrofā, kas skāra Kobes pilsētu, dzīvību zaudēja vairāk nekā 6400 cilvēku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp