Zemkopības ministrs: ĀCM izplatībā galvenais drauds ir cilvēki

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) patlaban Latvijas saimniecībās tālāk neizplatās, situācija ir stabila, taču galvenais drauds mēra izplatībā ir cilvēks, intervijā teica zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

«Situācija pašlaik ir stabila, jo šī slimība tālāk vairs īpaši neizplatās. Fermās un piemājas saimniecībās jauni saslimšanas gadījumi nav konstatēti pietiekami ilgu laiku. Tas tikai nozīmē, ka visi ieviestie biodrošības pasākumi ir devuši labus rezultātus. Rezultātus mēs redzam - cūku novietnēs slimība vairs nenonāk,» sacīja Dūklavs, piebilstot, ka savukārt turpmāko situāciju mežā nav iespējams prognozēt.

Viņš uzsvēra, ka galvenais ĀCM drauds izplatībā ir cilvēki. «Ceru, ka cilvēki šo slimību nepārnesīs tālāk uz citām teritorijām, piemēram, Kurzemi vai Zemgali. Tādēļ mēs arī ļoti stingri skatāmies uz robežas kontroli, pārbaudot gan vilcienus, gan autotransportu. Pašlaik ir ļoti daudz uz robežas ar trešajām valstīm konfiscētu gaļas produktu - ap 60 tonnām - un ļoti lielā skaitā no tiem ir konstatēta šī slimība,» sacīja Dūklavs, piebilstot, ka ĀCM neatstāj iespaidu uz cilvēku, taču, ja kāds šoferis ieved sev līdzi inficētu gaļas gabalu, tas rada draudus cūku audzētājiem.

Dūklavs arī pastāstīja, ka arī Igaunijā un Lietuvā slimība pēdējā laikā nav sevišķi izplatījusies uz priekšu. Savukārt, par situāciju Baltkrievijā, Zemkopības ministrijas rīcībā nav informācijas. «Baltkrievi mums nestāsta neko. Pēc Krievijas sniegtās informācijas, uzliesmojumi tur ir teju visā valsts teritorijā, turklāt ar lieliem attālumiem starp vietām, kur tā ir konstatēta. Tas viennozīmīgi nozīmē, ka šo slimību izplata cilvēki,» atzina zemkopības ministrs.

Kā ziņots, ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu