/nginx/o/2018/07/12/8778256t1h7b22.jpg)
Par sēnēm dzirdēti daudzi nostāsti, joprojām pastāv uzskats, ka sēnes ir smags ēdiens, tāpēc īpaši bieži baudāms nebūtu. Dietologi turpretim apgalvo, ka sēnes ir vērtīgs un veselīgs uzturprodukts. Ko mums darīt — sēņot vai nesēņot?
Sēnes ēst ir labi
Sēņu uzturvērtība ir neapšaubāmi respektējama, atzīst diētas ārste Lolita Neimane. Pēc speciālistu atzinuma, sēnes ir līdzvērtīgas dārzeņiem — tas ir produkts ar mazu kaloriju daudzumu, kas pārsvarā sastāv no ūdens un satur pavisam nedaudz tauku un ogļhidrātu. Vidēji 100 g svaigu sēņu satur 10–35 kcal, viens kilograms ap 200–500 kcal.
Sēnēs ir ļoti daudz olbaltumvielu (trifelēs — 5,5 g, baravikās — 3,9 g, austersēnēs — 2,4 g). Tās satur arī minerālvielas (īpaši minams kālijs un fosfors), vitamīnus un citas noderīgas vielas. Turklāt vairākus vitamīnus, piemēram, Bv B2, B6, D un H, jūs citos pārtikas produktos atradīsiet pavisam maz vai neatradīsiet nemaz. Vienīgais mīnuss — sēnes satur arī hitīnu, kas apgrūtina to sagremošanu. Arī sēņu olbaltumvielas un lielais šķiedrvielu daudzums organismam nav tik viegli pārstrādājami. Tāpēc sēņu ēdienus, īpaši, ja tie ir trekni pagatavoti, iesaka ēst dienas pirmajā pusē un aicina būt piesardzīgiem cilvēkiem ar gremošanas sistēmas traucējumiem, kā arī nieru un aknu problēmām. Jāatceras arī, ka mežā augušajās sēnēs ir augsts smago metālu (kadmija un cinka) saturs, tāpēc tās nav vēlams lietot uzturā pārāk bieži.
Mākslīgi kultivēto sēņu — šampinjonu, austersēņu, šitakē — uzturvērtība ir līdzīga mežā augušajām sēnēm. Šitakē sēnei pat tiek piedēvētas ārstnieciskas īpašības, to iesaka lietot onkoloģisku slimību profilaksei. Šitakē lietošana uzturā arī samazina holesterīna līmeni asinīs, tāpēc to iesaka kā līdzekli pret aterosklerozi.
Kāpēc mušmires ir indīgas?
Noteikums, ka ēšanai drīkst vākt tikai labi pazīstamas sēnes, jāpatur prātā ikvienam sēņotājam. Sēnes jāpazīst, citādi saindēšanās ir pilnīgi reāli iespējama, turklāt ļaunākajā gadījumā — pat ar letālām sekām.
Zinātāji brīdina, ka saindēties var ne tikai ar indīgām, bet arī ar nepareizi sagatavotām vai bojātām ēdamām sēnēm. Biologs un sēņu pētnieks Edgars Vimba min, ka sēnes, kuras cilvēka organismā izraisa nepatīkamas sajūtas vai pat saindēšanos, iedala trīs grupās. Ir nosacīti ēdamās sēnes — tās, kuras satur indīgas vielas, bet pēc termiskas apstrādes šīs vielas sadalās. No zināmajām sēnēm tādas ir daudzas pienaines un bērzlapes, cūcene, parastais vilnītis, baltā, piparu un sīvā krimilde.
Otra grupa ir neēdamas sēnes, kuras nav indīgu vielu, taču kas izdala nepatīkamu smaku vai ir rūgtas, ar dedzinošu garšu un tāpēc ēdienā nav baudāmas. Viena no pazīstamākajām šīs grupas sēnēm ir parastā žultsbeka. Starp citu, ja šaubāties, vai esat atraduši baraviku vai žultsbeku, varat pagaršot mazu sēnes gabaliņu. Tiesa, to drīkst darīt tikai ar šo sēni. Ar citām, nezināmām, nekādā ziņā nevajadzētu eksperimentēt, jo caur mutes gļotādu organismā var nonākt indīgas vielas.
Visbeidzot ir indīgas sēnes, kas satur indīgas (toksiskas) vielas. Nonākot cilvēka organismā, tās izraisa saindēšanos un pat nāvi.
Ja salasītas tā saucamās nosacīti ēdamās sēnes, ir ļoti svarīgi tās pareizi sagatavot. Sēnes noteikti jānovāra, novārījuma ūdens jāizlej. Bez vārīšanas var cept vienīgi bekas (izņemot raganu beku), čigānenes, dižsardzenes un gailenes. Ja sēnes tiek sālītas, tās noteiktu laiku jāiztur.
Svaigā veidā, piemēram, salātos vai uz sviestmaizēm, zinātāji tomēr meža sēnes neiesaka lietot, jo tās var saturēt vielas, kas jutīgiem cilvēkiem var izraisīt vieglu saindēšanos (tas neattiecas uz kultivētajām atmatenēm — šampinjoniem).
Tāpat speciālisti atgādina, ka nevajadzētu lasīt sēnes izgāztuvju apkārtnē, bijušajos padomju armijas mežos, lielu transporta ceļu un rūpnīcu tuvumā, arī mežos, kur zināms, ka, apkarojot kaitēkļus un slimības, lietoti pesticīdi.
Ko liek grozā sēņotājs?
Cepurīšu sēņu klāsts mežos ir milzīgs. Kopumā Latvijā līdz šim zināmas 1080 cepurīšu sēņu sugas (sēņotāji par labām atzinuši 20–30), turklāt lielākā daļa no tām ir ēdamas. Par tām, kuras nemēdzam likt grozā un dēvējam par suņusēnēm, zinātnieki saka — tās ir sēnes ar nenoskaidrotu nozīmi pārtikā. Savukārt par indīgām no visas cepurīšu sēņu plejādes atzītas tikai nedaudz vairāk kā 30 sugas.
Izmēģiniet — gardi un maz kaloriju!
Izsautē savā sulā baravikas vai citas beciņas kopā ar apceptiem sīpoliem. Kad gatavs, atdzesē. Tad sēnes sajauc kopā ar sīki sagrieztiem svaigiem tomātiem. Pārkaisa ar dillēm. Garšvielas pievieno pēc pašu vēlmēm. Gatavs!
Vai jūs zinājāt?
Atšķirībā no augiem sēnes nesatur hlorofilu (augu šūnu zaļo pigmentu), tādēļ nespēj pašas sev saražot nepieciešamās barības vielas. Šādi vērtējot, tās vairāk atgādina dzīvniekus, jo pārtiek no jau gatavām, citu organismu saražotām organiskajām vielām. Taču sēnēm nav ne nervu, ne orgānu sistēmu, tām nepiemīt spēja pārvietoties, kas raksturīga dzīvniekiem. Turklāt sēnes vairojas ar sporu palīdzību, kas pēc uzbūves ir daudz vienkāršākas nekā olas vai sēklas, un lielākoties sastāv tikai no vienas šūnas.
Fakti un nostāsti
- Ginesa rekordu grāmatā kā indīgākā pasaules sēne minēta arī pie mums sastopamā zaļā mušmire. Teikts, ka pie 90% visu nāves gadījumu, ko izraisījušas sēnes, vainīga tieši šī sēne. Atkarībā no cilvēka ķermeņa svara nāvējoši ir 5–7 mg toksīna, ko satur zaļā mušmire, jeb 35 grami svaigas pašas sēnes.
- Vēsture vēsta, ka no saindēšanās ar zaļo mušmiri miruši kardināls Džulio di Mediči, pāvests Klements VII un noindēts Romas ķeizars Klaudijs.
- Latviešu vārdam «sēne» ir somugru izcelsme. Igauņi sēni sauc par seen, somi — sieni. Savukārt mūsu dienvidu kaimiņi lietuvieši — par grybai, kam acīmredzot ir slāvu izcelsme. Visiem tik labi pazīstamajam šampinjonu nosaukumam ir tieša saikne ar franču valodu, kurā sēnes kopumā sauc par champignons. Šis nosaukums nāk no latīņu vārda campus un nozīmē lauki. Tas acīmredzot saistāms ar mēģinājumu atspoguļot faktu, ka liela daļa sēņu aug ārpus meža: tīrumos, laukos, pļavās un dārzos.