Zāles – kad dzert un ko uzdzert

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Vai zināt, ka medikamentu lietošanas secība un pat šķidrums, ko uzdzeram tiem, var ietekmēt zāļu efektivitāti?

Iedzerot zāles nonāk kuņģī, pēc tam taisnajā zarnā, no kuras aktīvās vielas iekļūst asinsritē.

Lietojot zāles ēšanas laikā, kuņģa sula tās izšķīdina kopā ar pārējo ēdienu. Tādējādi ārstnieciskās vielas var nenonākt līdz asinsritei. Tāpēc labākais laiks tabletes iedzeršanai ir vismaz 30 minūtes pirms vai 2 stundas pēc ēdienreizes. Pēc tam kad medikamentos esošās vielas ir nokļuvušas asinīs un tur cirkulējušas, tās kopā ar asiņu plūsmu nonāk aknās?– t.s. ķīmiskajā tīrītavā. Aknas neitralizē jebkurus organismam svešos ķīmiskos savienojumus, tai skaitā arī medikamentus.

Lai zāles iedarbotos ātrāk un ietekmi saglabātu ilgāk, nereti tās ievada rektāli – svecīšu veidā. Aptuveni trešā daļa asiņu, kas cirkulē taisnajā zarnā, neiet caur aknām, tāpēc zāles netiek tik ātri neitralizētas. Vēl ātrāk medikamenti uzsūcas, ja tiek ievadīti klizmas veidā kopā ar siltu ūdeni. Dažreiz instrukcijās norādīts, ka tablete (piemēram, nitroglicerīns) jātur zem mēles, līdz izšķīst.

Daži preparāti kuņģa sulas ietekmē izšķīstu uzreiz, tāpēc tos injicē zem ādas, muskulī vai tieši vēnā.

Cik bieži un kad?

Vēl viena būtiska nianse – ja ārsts nozīmē dzert zāles trīs reizes dienā, tad tas

nozīmē, ka obligāti jāievēro 8 stundu starplaiks vai jāpiemēro trijām ēdienreizēm. Izņēmums ir medikamenti, kas jālieto kuņģa vai zarnu darbības uzlabošanai. Tos gan lieto tieši ēšanas laikā.

Ko uzdzert?

Tik vienkāršs jautājums, ar ko noskalot zāles, var izrādīties gana būtisks.

Melnā tēja nav piemērota uzdzeršanai. Tā satur tanīnu, kas, reaģējot ar noteiktām vielām (iespējams, ar tām, kuras satur arī zāles), veido nešķīstošus savienojumus. Proti, tablete tiek iedzerta, bet labuma no tās nav nekāda, jo organisms nespēj paņemt sev vajadzīgo.

Nelietojiet arī greipfrūtu sulu, jo tā bloķē īpašus enzīmus tievo zarnu sieniņās. Kad šī enzīma darbība ir bloķēta, organismā nonāk lielāks vielas daudzums un palielinās zāļu koncentrācija asins plazmā. Tas var novest pat līdz toksiskām reakcijām, kuras izraisa medikamenti.

Labākais zāļu uzdzeršanai ir silts, vārīts ūdens vai minerālūdens.

Pirms lietojat medikamentus, izlasiet instrukciju! Pat ja zāles izrakstījis ārsts, var gadīties, ka steigā ir palaistas garām svarīgas, pacienta veselības nozīmīgas nianses. Der zināt arī medikamentu iespējamās blaknes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu