PVD: Vidzemē ĀCM mežacūku populācijā apsteidz Latgali

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vidzeme Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības ziņā mežacūku populācijā apsteigusi Latgali, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» teica Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

«Mājas cūkām kopš 17.septembra jauni saslimšanas gadījumi nav bijuši, taču diemžēl ar mežacūkām ir savādāk - slimība mežacūku populācijā turpinās, īpaši intensīvi Vidzemes pusē. Līdz šim intensīvāk slimība bija Latgales pusē, bet tagad Vidzeme ar mirušo un inficēto meža cūku skaitu ir apdzinusi Latgali,» atzina Balodis.

Viņš informēja, ka Vidzemē nedēļā vidēji tiek konstatēti seši līdz desmit saslimšanas gadījumi, savukārt Latgalē - viens, ir bijušas nedēļas, kad neviens. Balodis atzīmēja, ka mežacūku populācija Vidzemē ir daudz lielāka, tādēļ arī slimība izplatās straujāk.

PVD vadītājs norādīja, ka ĀCM slimība mežacūku populācijā ir grūti apkarojama, tādēļ īstenotie pasākumi slimības apkarošanai būs spēkā līdz 2018.gadam.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu