LG plāno lielākus gāzes tarifus [papildināts]

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No nākamā gada pieaugs Krievijas gāzes kompānijas «Gazprom» noteiktā gāzes iepirkuma cena AS «Latvijas gāze» (LG), līdz ar to uzņēmums, iespējams, gatavos jaunu tarifu projektu, aģentūru LETA informēja LG preses sekretārs Vinsents Makaris.

Tā kā gāzes iepirkuma līgumi vēl nav pārslēgti, pagaidām nav zināms iespējamais tarifu pieauguma apmērs. Vairāk skaidrības par iepirkuma cenu varētu būt oktobrī.

Iepirkuma cenas pieaugums tiek skaidrots ar negaidīti straujo kāpumu mazuta cenai, kurai ir piesaistīta gāzes cena.

Kā informēja Makaris, pērn septembrī mazuta vidējā cena bija 154,91 ASV dolārs (aptuveni 88,4 lati) par tonnu, savukārt šā gada septembrī tā cena sasniegusi jau 305,75 ASV dolārus (174 latus) par tonnu.

LG pārstāvis uzsvēra, ka LG tarifi, ko Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprināja šā gada jūnijā, tika aprēķināti pie maksimālās mazuta kotācijas 200 ASV dolāru (114 latu) par tonnu.

Viņš norādīja, ka patlaban no «Gazprom» gāze tiek iepirkta, it kā mazuta cena būtu 200 ASV dolāri (114 lati), bet reāli tas maksā vairāk.

Makaris piebilda, ka šāds negaidīts un būtisks naftas produktu cenu pieaugums pasaulē ir saistīts ar straujo attīstību tādās valstīs kā Ķīna un Indija, kur pieprasījums pēc šiem resursiem arvien pieaug.

SPRK uzskata, ka «Gazprom» piegādes cenas pieaugums ir objektīvs iemesls, lai augtu arī gala tarifs patērētājiem, aģentūrai LETA sacīja regulatora Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Līga Rimšēviča.

Kā aģentūrai LETA norādīja ekonomists Jānis Āboltiņš, pieaugot gāzes tarifiem, neizbēgams būs arī inflācijas pieaugums. Inflācijas kāpums būs tieši atkarīgs no gāzes cenas pieauguma lieluma. «Nafta un gāze ir saistīti energoresurs, un cenu pieaugumam vienā sektorā drīz seko pieaugums arī otrā,» uzsvēra Āboltiņš.

Kā ziņots, LG gāzes tarifi, kas ir par 9,7%-17% augstāki nekā iepriekš, stājās spēkā šā gada 1. augustā.

Saskaņā ar SPRK lēmumu nākamais gāzes tarifu kāpums plānots 2006. gada 1. janvārī, kad tie pieaugs vēl par 6,3-20%, bet no 2007. gada 1. janvāra tie pieaugs vēl par 6,7-22,1%. Konkrēts tarifu pieaugums atkarīgs no gāzes patēriņa apjoma.

Līdz ar gāzes tarifu kāpumu Latvijā pieaug arī maksa par siltumu.

LG peļņa pagājušajā gadā bija 18,761 miljons latu, kas ir par 44,9% vairāk nekā 2003. gadā, kad uzņēmuma peļņa bija 12,989 miljoni latu. LG neto apgrozījums pērn bija 121,119 miljoni latu, kas bija par 1,4% vairāk nekā 2003. gadā, kad uzņēmuma apgrozījums bija 119,435 miljoni latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu