Dzīvnieki ārstē (25)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flick

Glāsts, skatiens vai pat vienkārši dzīvnieka klātbūtne var būt noderīgāka par tabletes ripiņu. Pagājušā gadsimta vidū tika sākti pirmie pētījumi, izzinot, kādu iespaidu uz cilvēka slimībām atstāj dzīvnieku klātbūtne. Rezultāti pārsteidza – izrādās, ka daktera talants piemīt kaķiem, zirgiem, delfīniem, papagaiļiem un citiem radījumiem, bet jo īpaši dziedināt spējīgi esot suņi.

Dzīvnieku terapija, ko dēvē arī par petterapiju, tika formulēta pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, kad Amerikā bērnu psihologs Boriss Levinsons vēroja, cik pozitīvi mazie pacienti reaģē uz suni, kas uzturējies pie daktera uzgaidāmajā telpā. Viņš sāka šo lietu pētīt un guva interesantas atziņas. Šodien petterapija tiek plaši izmantota daudzviet pasaulē, lai ārstētu tādas sarežģītas slimības kā bērnu cerebrālā trieka, autisms, hiperaktivitāte, sirdskaites.

Arī Krievijā šī terapija ir izplatīta. Netālu no Maskavas darbojas ārstniecības centrs, kurā ar suņu palīdzību tiek dziedināti bērni invalīdi, vēsta žurnāls «Astes».

Vislabākos rezultātus petterapijā sniedzot tieši suņi.

Suns bija pirmais cilvēka pieradinātais dzīvnieks, tas spēj saprast un pieņemt cilvēka uzvedību, tam ir arī ļoti attīstīta novērošanas spēja, daudzi pat uzskata, ka suns spēj lasīt cilvēka domas, dažkārt paredzēt briesmas un tās novērst. Dažās jomās suns esot gudrāks par cilvēku, piemēram, saslimis tas pats spēj atrast ārstniecības augu, kas viņam palīdzēs. Sunim ir dabas dotas dziednieka spējas. To pieķeršanās bērniem ir īpaši izteikta.

Cilvēku ārstēšanā labus rezultātus uzrādījuši arī citi mājdzīvnieki, piemēram, kaķi.

Zinātniski pierādīts, ka, glāstot kaķi, cilvēkam normalizējas pulss un asinsspiediens.

Pūkaiņu saimnieki pat trīsreiz retāk cieš no sirds un asinsvadu slimībām, un tiem pagarinās mūža ilgums. Jelgavā petterapiju nav iespējams saņemt, taču psihologi iesaka vientuļiem cilvēkiem iegādāties kaķi. Tas palīdzēs un lieti noderēs tiem, kam ir stresa pilna ikdiena vai bieži māc depresija. Kaķis lieliski izjūt saimnieka psihoemocionālo stāvokli. Ja cilvēks ir vesels, tas negulēs, piemēram, uz viņa kājām vai vēdera.  

Jaunajā Kaķa (Zaķa) gadā novēlam katram atrast savu uzticamo draugu, sargu un dvēseļu dziednieku!

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu