«Latvenergo» vēlas augstākus tarifus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/V.Oliņš

VAS «Latvenergo» sagatavojusi jaunu tarifu projektu, kas paredz elektroenerģijas cenu pieaugumu, šodien konferencē «Biznesa prognozes 2006» paziņoja energokompānijas valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons.

Tarifu gala projekts iesniegts izskatīšanai Ekonomikas ministrijā (EM).

Kā norādīja Miķelsons, projektā ir vairāki iespējamie varianti, no kuriem viens paredz tarifu izmaiņas jau no 2006. gada. «Latvenergo» valdes priekšsēdētājs neatklāja, kāds projektā paredzēts elektroenerģijas tarifu pieaugums, uzsverot, ka tas būs viencipara skaitlis — no 1% līdz 10%. Kā informēja energokompānijas vadītājs, ja būs veiksmīgs sarunu process ar EM, gala tarifu projekts Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā varētu tikt iesniegts novembra sākumā.

Iepriekš Miķelsons nepieciešamību paaugstināt tarifus skaidroja ar gāzes un degvielas cenu pieaugumu, augsto inflāciju, dažādu materiālu cenu pieaugumu. «Viss ir kļuvis dārgāks,» šā gada jūlijā uzsvēra kompānijas vadītājs. Kā norādīja Miķelsons, Latvijā elektroenerģija klientiem joprojām tiek tirgota par cenu, kas ir zemākā Eiropas Savienībā. Viņš uzskata, ka par tarifu pārmaiņām jādomā katru dienu. «No tā ir atkarīgi darbības rezultāti, investīciju apjomi, kuri ir nepieciešami uzņēmumam,» skaidroja «Latvenergo» vadītājs.

Pēdējo reizi «Latvenergo» elektroenerģijas tarifi pieauga 2004. gada 1. janvārī, kad kāpums, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, bija vidēji par 12,7%. Apstiprinot jaunos elektroenerģijas tarifus, regulators bija rēķinājies, ka tos nebūs nepieciešamības paaugstināt vēl trīs gadus.

Kā ziņots, kompānijas auditētā peļņa 2004. gadā sasniedza 24,7 miljonus latu, kas ir gandrīz divas reizes jeb par 13,9 miljoniem latu vairāk nekā 2003. gadā. Uzņēmuma neto apgrozījums pērn sasniedza 229 miljonus latu, kas ir par 28 miljoniem latu jeb 14% vairāk nekā 2003. gadā. 2004. gadā «Latvenergo» saražoja 4270 gigavatstundas elektroenerģijas, kas ir par 689 gigavatstundām jeb 19% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Pērn no ārvalstu energokompānijām tika iepirktas 2096 gigavatstundas elektroenerģijas. «Latvenergo» klientiem pagājušajā gadā realizējis 5573 gigavatstundas elektroenerģijas, kas ir par 3,3% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu