Mobils un (ne)kaitīgs?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Daudz dzirdēts par mobilo telefonu nelabvēlīgo ietekmi uz cilvēku veselību. Vai tas atbilst patiesībai? Kā izpaužas to ietekme? Ko tā skar visvairāk? Kā pareizi lietot telefonu, lai mazāk sev kaitētu, – kārt kaklā vai likt kabatā, sūtīt īsziņas vai zvanīt?

Starojuma fons

Cilvēka evolūcija ir notikusi dabīgā elektromagnētiskā starojuma laukā – no tā atkarīga dzīvība uz Zemes. Šajā fonā dzīvojam nepārtraukti – arī redzamā gaisma ir elektromagnētiskais starojums, tāpat kā mikroviļņi un radioviļņi, kas pārraida informāciju.

Līdz ar tehnoloģiju attīstību elektromagnētiskā starojuma fons ir palielinājies, tāpēc ir noteikti standarti, kāda jauda pieļaujama šim starojumam. Tomēr ir saprotama cilvēku vēlme to samazināt vēl vairāk.

Arī mobilo sakaru darbība balstīta uz elektromagnētisko viļņu spēju pārnest informāciju, ko pārraida un uztver mobilie telefoni. Telefonu raidītājs (antena) ir mazs, jo tam nav jāraida tālu – tikai līdz tuvākajam uztveršanas tornim, kas saņemto signālu pastiprina un nosūta adresātam.

Elektromagnētiskā starojuma iedarbība uz apkārtējo vidi atkarīga no frekvences (svārstību skaita, ko raidītājs rada konkrētā laika vienībā) – jo tā lielāka (biežākas svārstības), jo lielāka enerģija arī kvantiem (mazākajai enerģijas vienībai).

Mobilā telefona raidīto viļņu garums ir apmēram 10 centimetru, un tā frekvence ir daudz zemāka, piemēram, par zaļās gaismas viļņiem, kam tā ir ap 555 nanometri (metra miljardā daļa). Tādējādi mobilo telefonu enerģijas kvanti nespēj panākt būtiskas izmaiņas. Tiesa, tajos ir enerģija, kas var izraisīt sasilšanu.

Dozēts siltums

Saulē ādas virsma absorbē siltumu, taču organisms nav radis, ka siltumu saņem dziļāki audi, tādēļ šī parādība var izraisīt nelabvēlīgu reakciju. Izņēmuma kārtā dziļo sildīšanu veselības uzlabošanas nolūkos mediķa uzraudzībā veic ar speciālām ierīcēm.

Siltumu rada viena no elektromagnētiskā starojuma īpašībām – tā iespiešanās organismā. Īpaši liels iespiešanās dziļums ir zemām frekvencēm – cilvēks ir caurspīdīgs gan rentgena starojumam, gan radioviļņiem.

Kvanti, kas nonāk (tiek absorbēti) organismā, mēdz sajaukt molekulu kārtību. Pagaidām gan nav gūti pierādījumi, ka garie viļņi negatīvi ietekmē dzīvības procesus vai mobilā telefona radītais starojums – molekulu kārtību. Tas spēj radīt nelielu siltumu, bet ne augstu vai ilgstošu temperatūru – ilgi runājot, auss var sajust, ka telefona aparāts ir nedaudz uzsilis.

Novērojumi gan liecina, ka jutīgiem cilvēkiem var būt nevēlama organisma reakcija uz mobilā telefona starojuma radīto siltumu, ilgi vai intensīvi runājot, it sevišķi tālu no signāla uztveršanas torņa. Jaunas saslimstības tas gan neveicina, taču var aktivizēt hroniskas dzirdes slimības. Daļai cilvēku siltuma regulācijas traucējumi var būt saistīti ar mobilā telefona tuvumā esošiem jutīgiem audiem un orgāniem: auss gliemežnīcu, smadzeņu apvalka un nervu audiem, vairogdziedzeri un siekalu dziedzeriem. Iedarbība rodas, ja temperatūras pieaugums ilgāku laiku pārsniedz 1 °C.

Dzīvojot mobilo sakaru raidītāja (torņa) tuvumā, elektromagnētiskā starojuma ietekme uz cilvēka organismu nepalielinās. Turklāt no fizikas viedokļa labāk ir dzīvot tuvāk tornim, nekā tālu no tā, jo viļņus rada mobilā telefona darbība – informācijas apmaiņa starp telefona aparātu un torni. Jo tuvāk tornim ir cilvēks ar savu telefona aparātu, jo mazāka intensitāte nepieciešama informācijas pārraidīšanai. Ja tornis ir tālu, tiek izmantota lielāka enerģija datu apmaiņai, un par to uzskatāmi liecina telefona akumulatora ātrāka izlādēšanās.

Divpusēja saziņa

Lai garantētu mobilo telefonu lietošanas drošību, ražotājiem jāsaņem neskaitāmas atļaujas un jāievēro noteikts aparāta starojuma intensitātes standarts. Tas ir 10 reizes mazāks nekā starojuma intensitāte uz siltuma iedarbības robežas.

Jāņem vērā, ka tehnoloģijas joprojām strauji attīstās, un katrs jauns mobilā telefona modelis spēj strādāt ar mazāku intensitāti – lai pārraidītu un uztvertu informāciju, tiem vajag arvien mazāk enerģijas.

Protams, ieslēgts mobilais telefons nelielu dabiskā starojuma fonu rada nemitīgi, jo tam ar noteiktu regularitāti jāraida impulss tuvākajam sakaru tornim – jāziņo par savu atrašanās vietu. Tas reaģē arī uz torņa signāliem, kuri meklē telefona aparātu ar adresāta numuru. Sazināšanās notiek, pārbaudot visus numurus, un, ja tas no jūsējā atšķiras tikai par vienu ciparu, blakus televizoram vai datoram novietots telefona aparāts rada ekrāna un skaņas vibrāciju – tātad notiek sazināšanās starp telefonu un torni. Ja meklētais numurs sakrīt ar jūsējo, atskan zvana signāls.

Vislielāko telefona darba intensitāti paģērē attēlu pārsūtīšana. Savukārt īsziņas sūtīšanas laikā datu apmaiņa notiek ļoti ātri. Rakstīšanas režīmā telefona aparāts strādā ar tikpat lielu intensitāti kā gaidīšanas režīmā.

Zinot, ka mobilā telefona intensīvs darbs spēj radīt siltumu, aparāta pārvietošanas izvēlē jāņem vērā, kura jūsu ķermeņa daļa ir visjutīgākā pret siltumu. Proti, starojuma intensitāte samazinās proporcionāli attāluma kvadrātam – jo tālāk ir starojuma avots, jo mazāka ir tā ietekme. Tādēļ, ja iespējams, vislabāk telefonu turēt tālāk no ķermeņa – tas var stāvēt uz galda, somiņā.

Konsultēja Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents akadēmiķis Andrejs Siliņš.

Svarīgi

Elektromagnētiskā lauka starojums auto iekšienē ir daudz lielāks nekā ārā, jo iedarbojas arī atstarotie lauki. Līdz ar to starojuma iedarbība uz mobilā telefona lietotāju ir daudz lielāka. Izmantojot mobilo telefonu automašīnā, ieteicams lietot āra antenu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu