100 g kultūras: Vai rakstnieks ir sociālpolitiska figūra?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Latviešiem rakstnieks vienmēr bijis kas vairāk par vienkāršu autoru. Jau kopš jaunlatviešu laikiem tas veicis dažādas funkcijas: bijis gan nācijas pašapziņas cēlājs un skolotājs, gan dažādu vērtību, sociālu un politisku ideju sludinātājs. Tāpēc nešaubīgi var teikt: rakstnieks visos vēstures posmos bijis uzmanības centrā un sabiedrība no viņa gaidījusi ko īpašu.

Raidījums «100 g kultūras» šodien runā par to, vai arī mūsdienās rakstniekam jānāk klajā ar jaunām sociālām un politiskām idejām. Arī studijas viesu izvēle tālab zīmīga: jaunā dzejniece, laikraksta «Diena» sleju autore Agnese Krivade un rakstnieks Edmunds Frīdvalds.

Par ko būs saruna? Par to, vai arī viņiem kādā brīdī gribējies «taisīt revolūciju», vai nemāc atbildības nasta un pašpārmetumi, ka agrākas paaudzes priekšgājēji tik daudz paveikuši sabiedrības labā? Vai viņi paši ir sabiedriski aktīvi? Un — galu galā — saruna arī par to, vai mūsdienās kāds vispār gaida, lai rakstnieki viņus mācītu, kā dzīvot...

Jaunums! Sākot ar šodienu, raidījums «100 g kultūras» piedāvā lielisku iespēju: divas minūtes ikvienam būs iespējams piezvanīt raidījuma redaktoram un ar viņa starpniecību uzdot savu jautājumu raidījuma dalībniekiem!

Stikla un bilžu ceļš

4. novembrī Liepājā, galerijā «Māja», atklās Jura Kmina fotogrāfiju un Daiņa Gudovska stikla darbu izstādi «Ceļš».

Fotogrāfs Juris Kmins, izmantojot iedzimto gaumi un jutīgumu pret gaismas raksturu, meklē ainavā tēlus. Autoram fotografēšana ir domāšanas veids un patieso jūtu attēlošana, ko var saukt arī par stāstu stāstīšanu, kad fotogrāfijā tiek fiksētas domas un izjūtas. Darbi pārsvarā fotografēti foto plenēru laikā, un izstādē būs apskatāma foto sērija par ceļu, kas ir daļa no iepriekšējos trijos gados tapušajiem darbiem. Savukārt Dainis Gudovskis pauž uzskatu, ka domājošs cilvēks noteikti nodarbojas ar mākslu tādēļ, lai likvidētu kādu disharmoniju sevī.

Latviešu fotogrāfijas Berlīnē

No 4. novembra Berlīnē «Giedres Bartel» galerijā skatāma Latvijas mākslinieku izstāde «(un)dressed. Body in the Baltic photo art».

Šī Latvijas mākslinieku izstāde ir iekļauta Berlīnes 1. Foto festivāla programmā, kas ir vērienīgs starptautisks notikums. Izstādē piedalās astoņi mākslinieki: Arnis Balčus, Anda Bankovska, Evelīna Deičmane, Andris Grīnbergs / Andrejs Grants, Romans Korovins, Katrīna Neiburga, Krišs Salmani — tātad autori, kuri pārstāv dažādas paaudzes un demonstrē atšķirīgu veidu, kā izmantot ķermeni savos darbos. Latvijas mākslinieku darbos ķermenis galvenokārt parādās kā instruments vai medijs konceptuālu ideju artikulēšanai vai naratīvu struktūru ilustrēšana.

«Art is Cool!»

Galerijā «BonhansS» no 4. līdz 27. novembrim būs apskatāma Arta Butes personālizstāde «Art is Cool!».

Mākslinieks Artis Bute — scenogrāfs un gleznotājs. Īsts ARTISTS gan dzīvē, gan mākslā. Mākslinieks vienmēr ir elegants, māk šarmanti pasniegt sevi, apbur daiļo dzimumu ar labu uzvedību. Muzikāls, labi dejo. 1984. gadā pie Gunāra Zemgala absolvējis Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļu. No tā brīža viņš sāk «spēlēt» teātri, un šis spēles moments tā arī vairs nav pazudis...

Mākslinieks darbojies Liepājas un Latvijas Nacionālajā teātrī, veidojot scenogrāfiju galvenokārt klasikas iestudējumiem. Deviņdesmitajos gados par galveno viņa radošajā darbībā kļuvusi glezniecība, kas ir organisks turpinājums uz skatuves dēļiem aizsāktajam «teatrālismam», spēlei un jūgendiski vijīgajai līnijai.

Artis Bute strādā daudz un regulāri, bet personālizstādes veido reti. Izstāde «Art is cool!» ir iespēja pēc ilgāka laika skatīt Arta Butes darbus vienkopus. Viņa iluzorajā mākslas pasaulē — saloniskajā salonā — nav sāpju un traģēdiju. Ir «pieteikums».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu