C hepatīts — kā izvairīties?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

C hepatīts ir smagākā no visām vīrusu infekcijām, pēdējos gados tā strauji izplatās. Kā izvairīties no šīs nelaimes?

Profesors Anatolijs Bļugers atzīst, ka C hepatīts ir viltīga slimība. Mediķi to sauc par kluso slepkavu, jo 80% pacientu tā norit bez simptomiem, bet pēc 10–12 gadiem no hroniskās formas jau veidojas aknu ciroze, arī vēzis. Lūk, kāpēc ir svarīgi laikus atklāt C hepatīta klātbūtni. Jo vēlāk tas notiek, jo mazākas izredzes izveseļoties.

Klusā kopdzīve

Vīrusam ir ilgs inkubācijas periods, tas organismā visu laiku mainās, rada jaunas mutācijas, vienlaikus lieliski sadzīvojot ar šūnām, tāpēc imūnsistēma nespēj to iznīcināt (pēc laika gan atšifrē vīrusu, sāk to iznīcināt, bet nu tai jāvēršas arī pret šūnu!). Šā paša iemesla dēļ nav arī iespējams radīt vakcīnu pret C hepatītu.

Hroniskais C hepatīts noris dažādi — atkarībā no vīrusu daudzuma, kas inficējuši organismu, no to veida, jo katram vīrusam vēl ir dažādi genotipi, kas atšķiras ar lielāku vai mazāku agresivitāti pret cilvēka organismu, kā arī no pacienta vecuma, dzimuma, imūnsistēmas stāvokļa.

Dabas reakcija?

C hepatīts ir unikāla infekcija, kas atšķirībā no citām izplatās nevis dabiskā, bet gan mākslīgā ceļā. Proti, ar C hepatītu var inficēties, vienīgi nonākot saskarsmē ar slima cilvēka asinīm. Profesors Bļugers pat uzskata, ka tā ir dabas atbilde mūsdienu agresīvajai medicīnai. Cilvēce ir iemācījusies pārliet asinis, veikt sarežģītas operācijas, transplantēt orgānus, lai saglabātu mūsu veselību un dzīvību, tāpēc daba atradusi veidu, kā atspēlēties.

Riska faktori

Šo slimību var iegūt ne vien dzimumceļā, bet arī veicot manikīru, pedikīru, pīrsingu, ar sīkām sadzīves traumām un skrāpējumiem.

Arī tetovējoties un veicot pīrsingu, viegli var inficēties ar C hepatītu, jo salonos ne vienmēr ievēro higiēnas prasības. Lai izslēgtu šo iespēju, būtu jāizmanto vienreizējās lietošanas adatas, bet pārpalikušās krāsas jāizlej. Praksē tā nenotiek — adatu notīra, krāsas ielej atpakaļ kopējā burciņā, — stāsta profesore Ludmila Vīksna. Viņa ir pārliecināta, ka šādā veidā bieži inficējas jaunieši (3–4% visu pacientu), lai gan paši to neatzīst, sak, bijuši labā salonā, kā galveno kritēriju minot pakalpojuma augsto cenu…

Dārgā izprieca

Profesore Vīksna pastāstīja, ka Veselības ministrija nākamgad plānojot tikai 75% apmērā kompensēt medikamentus C hepatīta ārstēšanai. Tas nozīmē, ka pacientam būs jāsedz atlikušie 25%, kas naudas izteiksmē ir 1025–3000 latu. Lieki piebilst, ka reti kurš to var atļauties. Turklāt valstij šo medikamentu kompensācijai nākamgad naudas vairāk nebūšot, lai gan pacientu skaits ir palielinājies…

Šogad ārstēšanu ar visefektīvākajiem medikamentiem (pegilēto interferonu un ribavirīnu) valsts pilnīgi apmaksājusi 150 pacientiem. Profesore atzina, ka neviens nav atstāts aiz borta, palīdzību saņēmuši visi, kuriem šī terapija bija piemērota (to nevar lietot tiem, kuriem slimība progresējusi, valsts apmaksātās zāles neizsniedz arī alkoholiķiem un narkomāniem).

Ir arī lētāks ārstēšanas veids, kas orientēts uz aknu funkciju saglabāšanu, nevis vīrusa iznīcināšanu. Tas izmaksā apmēram pusotru latu dienā.

Padomi

Ārsti mudina cilvēkus veikt analīzes C hepatīta vīrusa noteikšanai (bez ģimenes ārsta nosūtījuma — Ls 4,40), it īpaši, ja:

  • līdz 1992. gadam ir pārlietas donora asinis;
  • bijušas vairākas ķirurģiskas operācijas;
  • lietotas intravenozās narkotikas;
  • izdarīts pīrsings vai tetovējums;
  • periodiski apmeklējat stomatologu un ginekologu;
  • bieži maināt dzimumpartnerus;
  • regulāri salonos taisāt manikīru un pedikīru;
  • piekopjat anālo seksu.

Uzziņai

  • Pēc Latvijas Donoru centra datiem, mūsu valstī ir ap 10 000 inficēto, taču patiesībā krietni vairāk, jo daudzi par to nemaz nenojauš — slimība ilgstoši norit nemanāmi.
  • Latvijā ik gadu reģistrē vairāk nekā 800 jaunu inficēšanās gadījumu.
  • Apmēram 30% inficēto nav skaidrs, kā tas varēja notikt. Speciālisti pieļauj, ka vainojamas ir sadzīves traumas un sīkas brūcītes.
  • Trešdaļai slimnieku ar hronisku C hepatītu attīstās aknu ciroze, bet 2–3 procentiem inficēto — ļaundabīgs aknu audzējs.

Svarīgi

Slimnieks pats nevar izārstēties no C hepatīta. Vienīgais efektīvais līdzeklis ir agrīna pretvīrusu terapija.

C hepatītu var efektīvi ārstēt, ja vien laikus diagnosticē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu