Lai mazinātu meža dzīvnieku nodarītos postījumus, zemniekus aicina pieteikties medību kursiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Situācijā, kad savvaļas dzīvnieki posta sējumus, bet tuvumā nav mednieku, ar kuriem varētu vienoties par dzīvnieku skaita samazināšanu, par mednieku pēc attiecīga apmācību kursa apguves var kļūt pats zemnieks, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Lauku izglītības un konsultāciju centrā (LLKC).

Kā norāda LLKC Meža konsultāciju pakalpojumu centra medību saimniecības vecākais speciālists Juris Šaiters, šogad raksturīgi, ka rapša sējumus īpaši posta brieži, mežacūkas noēd un nobradā labību, aļņi un staltbrieži nograuž galotnītes jaunajiem meža stādījumiem, vilki nokož mājdzīvniekus, bet bebru darbības rezultātā applūst mežu un lauku teritorijas.

Ja zemniekam ir noslēgts līgums ar mednieku kolektīviem, postītājus limitu ietvaros likvidē mednieki, tomēr, pareizi medījot, zemnieks pats var ierobežot savvaļas dzīvnieku postījumus.

«Lai zemes īpašnieks kļūtu par mednieku, vispirms jāpiesakās kursos, pēc to beigšanas nokārtojot valsts eksāmenus teorijā un šaušanā. Saņemot mednieka apliecību, var medīt ar slazdiem. Bet, lai medītu ar ieročiem, jādodas uz Valsts policiju, kur uz mednieka apliecības pamata pēc dažādu formalitāšu nokātošanas iestāde lems par medību ieroča iegādāšanās atļaujas izsniegšanu,» skaidro Šaiters.

Tāpat viņš norāda, ka jābūt pietiekami lielām teritorijām, lai tiktu pie konkrētu limitēto dzīvnieku medīšanas. Lai veiktu stirnu medības, jānoslēdz līgumi par medību tiesību lietošanu konkrētā teritorijā par vismaz 200 hektāriem zemes, mežacūkām - ne mazāk kā 1000 hektāriem. Valsts meža dienests katru gadu veic savvaļas medījamo dzīvnieku uzskaiti, un no šiem datiem atkarīgs nomedījamo dzīvnieku daudzums.

LLKC Meža konsultāciju pakalpojumu centrs jau piecus gadus rīko 40 stundu maksas apmācības jaunajiem un esošajiem medniekiem un medību vadītājiem. Katra mācību gada laikā tiek apmācīti 150 līdz 200 interesenti. Kursu dalībniekiem gan jārēķinās ar vismaz 800 eiro izmaksām, kas ietver kursu cenu, ceļa izdevumus, eksāmenu nodevas, ārstu komisijas, pirmās palīdzības kursus, seifa, ieroča, patronu un atbilstošā apģērba izmaksas.

Mednieku apmācības tiek organizētas pēc interesentu pieprasījuma lielākajās Latvijas pilsētās, piemēram, Valmierā, Limbažos, Valkā, Tukumā, Ventspilī, Rēzeknē, Daugavpilī, kā arī Ozolniekos. Apmācības iespējams organizēt arī citur, ja kursantu daudzums pārsniedz 14 cilvēkus.

Pieteikties mednieku kursiem iespējams elektroniski LLKC mājaslapas sadaļā «Mežsaimniecība».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu