LTV raidījumā «100 g kultūras» pārkāpj ētikas robežas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Attēls no raidījuma

Latvijas TV 2. novembra raidījumā «100 g kultūras» afišētā ciniskā zākāšanās, raidījuma vadītāja Riharda Bargā izteikumi par Valsts prezidenti un vairošanās paraugstundu, viesu vaļības aizskārušas sabiedrību. Latvijas Televīzija anonīmi atvainojusies aizvainotajiem.

Raidījumā vadītājs R. Bargais un viesi — dzejniece, laikraksta «Diena» sleju autore Agnese Krivade un rakstnieks Edmunds Frīdvalds — diskutēja, vai rakstniekiem jābūt sociāli aktīviem. Sarunas spraigumā, kas nemitīgi mijās ar pārspīlētu ķiķināšanu, raidījuma vadītājs sacīja: «Es pateikšu vienu savu sociāli politiski aktīvo lietu, kuru patiešām gribētu redzēt Latvijā.»

Viņa monologā iespraucās A. Krivade, smejoties teikdama: «Pasaki par Vairu.» R. Bargais turpināja: «Mēs jūlija beigās un augusta sākumā ļoti uztraucāmies par to, ka latviešu tauta nevairojas, izmirst, ka ir geju aktivitātes. Bet, lūdzu, mums ir prezidente ar tik brīnišķīgu vārdu — Vaira. Tad arī mūsu Vaira mums varētu sniegt vienu brīnišķīgu vairošanās paraugstundu kaut kur Doma laukumā, lai visi to redz un visiem gribas to darīt. Un lai taču visa latviešu tauta aug!» Viesiem tas šķita gana smieklīgi.

«100 g kultūras» režisore Agita Cāne uzsvēra: «Manuprāt, viņš kā sabiedriskās televīzijas raidījuma vadītājs ar savu komentāru par prezidenti atļāvās par daudz. Konkrētajā pārraidē Rihards Bargais nenodalīja robežu, ko viņš kā vadītājs drīkstēja pateikt un ko ne.»

Raidījuma projekta vadītāja Ieva Rozentāle sacīja, ka R. Bargais pārkāpa ētikas robežu. «Viņa loma bija vadīt raidījumu, bet Rihards pārtapa par dzejnieku, kurš atļāvās brīvi izteikt savu viedokli. Aizrādīju, ka viņam jāiemācās raidījumā būt par vadītāju, nevis liriķi.» I. Rozentāle sacīja, ka raidījums kopumā bija interesants. «Diskusija bija ļoti spraiga un drosmīga. Vadītājam bija scenārijs un temati, par ko jārunā, tomēr raidījuma gaitā scenārijs tika aizmirsts. Gan vadītājs, gan viesi apzināti provocēja skatītājus. Tas viņiem ļoti labi izdevās.» «Neatkarīgā» vēlējās sazināties ar raidījuma vadītāju, tomēr I. Rozentāle viņa tālruņa numuru atteicās izpaust.

LTV savā anonīmajā paziņojumā informē: «Tā kā raidījums «100 g kultūras» tiek rādīts tiešraidē, tajā izskan nemontēti viedokļi, ko pauž gan raidījuma viesi, gan vadītājs.

2. novembra raidījums sabiedrībā ir izraisījis plašu diskusiju par kontraversālajiem spriedumiem, kurus pauda Latvijā pazīstami literāti, taču šā raidījuma veidotāju mērķis nav bijis kādu apvainot. Mēs atvainojamies visiem, kas jūtas aizskarti vai aizvainoti!»

«100 g kultūras»

«100 g kultūras» Latvijas Televīzijas 1. kanāla ēterā ir katru darbdienu no pulksten 18.30 līdz 19.

Tas notiek tiešraidē ar viesu — radošu kultūras personību un ekspertu — piedalīšanos, iekļaujot programmā montētus sižetus par aktuāliem un nozīmīgiem kultūras pasākumiem. Tas veidots provocējošas uzrunas formā. Tajā katru nedēļas dienu tematiski aplūko dažādās norises kultūrā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu