Gāzes tarifu pieaugums radīs jaunu inflācijas kāpumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iespējamais gāzes tarifu pieaugums radīs jaunu inflācijas kāpumu un cenu palielināšanos visās tautsaimniecības nozarēs, uzskata aģentūras LETA aptaujātie eksperti.

Ekonomists Uldis Osis uzsvēra, ka, pieaugot gāzes tarifiem, neizbēgami palielināsies arī inflācijas rādītāji. «Ietekme būs plašā tautsaimniecības sektorā - pieaugs siltuma tarifi, rūpniecības uzņēmumu izmaksas, kā arī vienkāršo patērētāju tēriņi,» sacīja Osis.

Ekonomists uzskata, ka jaunam gāzes tarifu pieaugumam būs arī neliels bremzējošs iespaids uz kopējo ekonomikas attīstību un uzņēmējiem nāksies meklēt veidus, kā racionalizēt un optimizēt siltumenerģijas patēriņu ražošanā.

«Nordea bankas» finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš sacīja, ka, neapšaubāmi, inflāciju gāzes cenu pieaugums palielinās. Turklāt jāņem vērā, ka, plaši popularizējot augsto inflāciju, tiek panākta nākotnes inflācijas iekļaušana cenās. Baidoties no izmaksu pieauguma nākotnē, cenas tiek celtas jau tagad.

Arī investīciju baņķieris, SIA «Ieguldījumu brokeru sabiedrība «Prudentia"» partneris Ģirts Rungainis ir pārliecināts, ka jauns gāzes cenu pieaugums veicinās inflācijas kāpumu, kura iespaids būs jūtams arī ekonomikā, jo aktīvākā Latvijas ekonomikas daļa izmanto gāzes enerģiju.

«Kopējo Latvijas ekonomikas attīstību tomēr nosaka citi faktori, tāpēc gāzes cenu pieaugumam šoreiz nebūs būtiska loma ekonomikas izaugsmes kavēšanā. Lai rastos problēmas, ir jābūt lielam gāzes cenu kāpumam,» sacīja Rungainis.

Viņš arī norādīja, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai būs ļoti rūpīgi jāizsver un jāizvērtē, kāds pašreizējiem Latvijas apstākļiem ir objektīvi pieļaujamais gāzes tarifu pieaugums.

Savukārt «SEB Latvijas Unibankas» Tirgus un analīzes nodaļas vadītājs Andris Vilks apšauba, vai šādu radikālu paaugstinājumu atļausies «Gazprom». Krītoties naftas cenām pasaulē, samazināsies arī gāzes cenas. Pašreizējais šo cenu līmenis nesignalizē to, ka gāzes cenai būtu jāaug tik strauji piegādēm Latvijai un citām Baltijas valstīm.

Ja nu tiešām gāzes tarifi augtu par 20-30%, inflācija varētu pieaugt papildus par kādiem 1-1,5%, prognozē eksperts.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra direktore Ingūna Gulbe ir pārliecināta, ka saistībā ar gāzes tarifu kāpumu cenu pieaugums ir gaidāms visās nozarēs, tostarp arī lauksaimniecībā un pārtikā.

Gāzes cenas pieaugums ietekmēs pārtikas ražošanas uzņēmumus, kas šo energoresursu izmanto apkurei un citur. Būtiski gāzes cenas kāpums ietekmēs dārzeņu audzētājus, kas gāzi izmanto siltumnīcu apkurei, graudu audzētājus, kam ir graudu kaltes.

Līdz ar to ir gaidāms arī lauksaimniecības produktu un pārtikas cenu pieaugums, kas gan nebūs tik straujš kā gāzes cenu kāpums, piebilda Gulbe.

LETA jau ziņoja, ka, ņemot vērā šogad straujās pārmaiņas naftas un tās produktu tirgū, no 2006.gada 1.janvāra no Krievijas piegādātās gāzes iepirkuma cenas pieaugums būs par aptuveni 30% lielāks, nekā iepriekš plānots.

Tādēļ dabasgāzes piegādātājs «Gazprom» pārskata līgumu par gāzes iepirkuma cenu. Līdz ar to AS «Latvijas gāze» (LG) gatavos jaunas tarifu izmaiņas, kuras drīzumā tiks iesniegtas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā, teikts LG paziņojumā Rīgas Fondu biržā (RFB).

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija šogad jau apstiprināja gāzes realizācijas cenas pieaugumu, kas paredz tarifu pieaugumu no 2006.gada 1.janvāra par 6,3%-20%, bet no 2007.gada 1.janvāra - vēl par 6,7%-22,1% atkarībā no gāzes patēriņa.

Patlaban apstiprinātie tarifi nesedz gaidāmās izmaksas, kas ir saistītas ar jauno iepirkuma cenas pieaugumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu