NRTP izsaka aizrādījumu Holšteinam par raidījumu «100 g kultūras»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Nacionālā Radio un televīzijas padome (NRTP) šodien nolēma izteikt aizrādījumu «Latvijas Televīzijas» (LTV) ģenerāldirektoram Jānim Holšteinam par 2.novembra raidījumu «100 g kultūras», aģentūru LETA informēja NRTP juriskonsulte Dace Buceniece.

NRTP uzskata, ka raidījums neatbilst Radio un televīzijas likuma 17.panta otrajai daļai, kas nosaka, ka raidījumiem jābūt objektīviem un jāatbilst vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem.

Kā norādīja Buceniece, padomi nav apmierinājis arī LTV iepriekš nosūtītais paskaidrojums, kurā bijušas faktoloģiskas kļūdas un kurā nevis atzīti pārkāpumi, bet drīzāk cildināts raidījums.

«Raidījuma vadītāja paustais un raidījuma viesu uzvedība uzskatāmi ne tikai par Latvijas prezidentes godu un cieņu aizskarošiem, bet arī par lojālu Latvijas pilsoņu godu un cieņu aizskarošiem,» norādīts NRTP aizrādījumā.

Konkrētā raidījuma saruna bijusi haotiska, nebija skaidri uztverama intervijas iecere, uzskata NRTP, piebilstot, ka viss raidījumu «100 g kultūras» cikls satura ziņā ir ļoti atkarīgs no intervējamās personas kompetences un tikai tādā gadījumā raidījuma vadītājam izdodas raidījumu novadīt kvalitatīvi.

Holšteins aģentūrai LETA sacīja, ka pārkāpumu «tā īsti neatzīst», taču vienlaikus nevarot teikta, ka atbalsta raidījuma vadītāja Riharda Bargā profesionālo stilu, vadot konkrēto raidījumu. Viņš uzsvēra, ka Latvijā pastāv vārda un viedokļu brīvība. «Mēs nevaram aizvērt acis un izlikties, ka šādu viedokļu nav,» sacīja LTV ģenerāldirektors un piebilda, ka viedokļu paudēji bijuši pazīstami un profesionālajā vidē atzīti cilvēki.

Holšteins atzina, ka Bargajam jau pirms trijām nedēļām beidzies autorlīgums ar LTV un raidījuma vadītājs arī iepriekš vairākkārt izteicis vēlmi darbu televīzijā neturpināt, jo saņēmis daudz negatīvu atsauksmju. Ņemot vērā patlaban sacelto ažiotāžu, Holšteins norādīja, ka diezin vai Bargais arī turpmāk strādās kā raidījuma vadītājs un jau pavisam drīz varētu tikt meklēts cilvēks, kas raidījumu vadītu profesionālāk. Holšteins vienlaikus uzsvēra, ka turpinās aizstāvēt vārda brīvību un arī turpmāk aicinās Bargo kā dzejnieku izteikties televīzijā, jo ciena viņu kā personību.

LTV nolēmusi aktivizēt diskusiju par vārda brīvības jautājumiem un šīs diskusijas jau nākamajā nedēļā varētu tik demonstrētas LTV raidījumā «100 g kultūras».

«Diskusijas portālā «apollo.lv», kur var noskatīties minēto raidījumu, kā arī publikācijas presē liecina, ka tieši tagad ir piemērotākais laiks runāt par šiem jautājumiem,» sacīja Holšteins.

Jau ziņots, ka 2.novembra raidījumā «100 g kultūras», kura tēma bija «Vai rakstnieks ir sociālpolitiska figūra?», viesi bija jaunie literāti Agnese Krivade un Edmunds Frīdvalds. Brīvās diskusijas laikā raidījuma vadītājs meklēja kopsakarības starp Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vārdu un vārdu «vairošanās» un aicināja prezidenti novadīt «tautas vairošanās paraugstundu».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu