Latviešiem pašmāju īpašuma tirgus jau par mazu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējā laikā palielinājusies Latvijas iedzīvotāju interese par mājokļu pirkšanu Eiropā. Taču nekustamā īpašuma kompānijas sākušas pircēju skatienus aktīvāk vērst arī uz austrumiem. Šomēnes divas Rīgas nekustamā īpašuma kompānijas nākušas klajā ar piedāvājumu iegādāties jaunus dzīvokļus Sanktpēterburgā.

Arvien vairāk nekustamā īpašuma kompāniju Latvijā sāk piedāvāt mājokļus arī citās valstīs. Augstās cenas un prognozes par to pieauguma samazināšanos darījušas Latvijas nekustamā īpašuma tirgu mazāk interesantu. Savukārt kredītu pieejamība Latvijas iedzīvotājos izraisījusi interesi par kaut ko lielāku nekā tikai mājokli dzīvošanai ikdienā. Vismaz ar šādu tirgus skatījumu savu sadarbību ar Krievijas jauno projektu būvnieku skaidro kompānijas Ilko direktore Irina Iļjina, kas kopā ar partnerkompāniju Jūsmājas šomēnes sākusi Sanktpēterburgas dzīvokļu tirdzniecību Latvijā.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka ļoti aktīvi nekustamā īpašuma kompānijas pārdod īpašumus Spānijā. Tur sev mājokļus iegādājušies arī vairāki Latvijas miljonāri. Tomēr uz Krievijas un NVS valstu nekustamā īpašuma tirgu pagaidām liela daļa kompāniju raugās ar šaubām. I. Iļjina un viņas partnere Jūsmājudirektore Larisa Bogdanova uzskata, ka ne viss tomēr ir tik melnās krāsās. "Svarīgi ir atrast uzticamus partnerus, un mēs tādus atradām. Meklējām pusgadu, pētījām pieredzi, arī to, vai laikā pabeidz projektus, dažādus sertifikātus un atzinības, līdz izlēmām uzticēties celtniecības kompānijai LenSpecSMU. Tagad esam šīs kompānijas pārstāvji Latvijā," stāsta I. Iļjina.

L. Bogdanova norāda: "Nekustamā īpašuma jomā strādāju jau gandrīz 15 gadu un pēdējā laikā jūtu, ka Latvijas tirgus kļuvis par šauru. Mēs piedāvājam dažādu veidu nekustamos īpašumus aiz robežām, taču Sanktpēterburgas piedāvājums ir īpašs. Tas ir biznesam pievilcīgs reģions, kas mēroga un ekonomikas potenciāla ziņā trīskārt pārspēj Latviju. Savukārt augošais pieprasījums pēc inženiertehniskajām profesijām jauniešiem liek raudzīties Krievijas virzienā, jo tur izglītības līmenis šajā jomā ir augsts. Tā vietā, lai īrētu dzīvokli, students varētu iegādāties pats savu īpašumu. Pēc pāris gadiem cena jau būs augusi. Turklāt komunālie maksājumi Krievijā vēl aizvien ir ļoti zemi pat ekskluzīvajos rajonos." I. Iļjina ir pārliecināta, ka Krievijā, sevišķi Sanktpēterburgā, tirgus attīstīsies līdzīgi kā Latvijā.

Dzīvokļi Latvijā tiekot pārdoti par tādu pašu cenu, kā LenSpecSMU tos pārdod Sanktpēterburgā. Vidējās cenas jaunajos projektos esot, sākot no 600 līdz 3500 eiro par kvadrātmetru telpām pilsētas centrā. Dzīvokļu remonts un labiekārtošana jāveic pašam. Pagaidām ar citām Krievijas kompānijām abas uzņēmumu direktores nav plānojušas sākt sadarbību, arī citās Krievijas pilsētās vēl neesot plānots izvērsties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu