Skip to footer
Šodienas redaktors:
Artūrs Andžs
Iesūti ziņu!

Galds, bez kura neiztikt

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Bez dažām mēbelēm var iztikt, bet virtuves galds ir neaizstājams. Un nav pat svarīgi, vai tas būtu pie sienas piestiprināms mazs galdiņš šaurai virtuvei vai liels, izvelkams masīvkoka saimes galds ar krēsliem visapkārt.

Lētu vai izturīgu?

Mūsdienīgs mājokļa plānojums nav iedomājams bez vairāk vai mazāk plašas telpas, kurā apvienota virtuves zona ar dzīvojamo zonu. Šādā telpā parasti ir pietiekami daudz vietas, lai varētu brīvi novietot īstu saimes galdu. Tā kā patlaban modē ir viss dabiskais un ekoloģiski tīrais, mēbeļu veikalos īpaši pieprasīti ir koka galdi. "Priedes kokam salīdzinājumā ar citiem kokmateriāliem, kas tiek izmantoti mēbeļu ražošanā, nav tādu īpašību, kas to padarītu kaut par mata tiesu labāku. Gluži pretēji – priede ir vismīkstākais no visiem kokmateriāliem, ko izmantojam mēbeļu ražošanā, taču – vislētākais," jau zināmu patiesību vēlreiz apstiprina mēbeļu veikala Čiekurs vadītāja Ilze Buliņa. Par priedes koka galdiem cietāki un tātad arī izturīgāki, bet līdz ar to nedaudz dārgāki ir bērza galdi.

Gan virtuves, gan ēdamistabas galdi var būt pārklāti arī ar finierējuma plāksnēm. I. Buliņa skaidro: "Galdi ar finierējuma virsmu izturības ziņā ir pat vēl labāki nekā masīvkoka galdi, jo vieglāk pacieš temperatūras svārstības. Masīvkoka mēbeles nedrīkst turēt telpā, kur ir ļoti sauss gaiss, jo tad tās sāk izžūt."

Ar skaistu stikla virsmu

Spītējot dabiskajiem materiāliem, kas cenšas izkonkurēt sintētisko un mākslīgo, aizvien pieprasīti ir plastmasas galdi. Iespējams tāpēc, ka krāsu izvēles ziņā tie ir daudzveidīgāki un košāki. "Plastmasa ir viegla, tāpēc arī praktiska, turklāt šķietami lētais materiāls neizslēdz iespēju, ka dizaina ziņā arī plastikāta galds spēj patīkami pārsteigt. Nedrīkst aizmirst, ka plastikāta galdam ir jāpiemeklē arī atbilstoša materiāla krēsli," piebilst mēbeļu salona Kate dizainere Baiba Bužinauska.

Ēdamistabas galdi atšķiras arī pēc materiāla, kas izmantots virsmas pārklājumam. Šobrīd populāri ir galdi ar venges pārklājumu (wenge – koks, kas izplatīts ekvatoriālajā Āfrikā, ar ļoti cietu koksni tumši brūnā krāsā ar vēl tumšākiem un gaišiem lāsmojumiem, moderns apdares materiāls) un balināti ozolkoka galdi. "Galdu virsmas tiek izgatavotas, arī kombinējot koku ar stiklu. Stikla virsmas ir izgatavotas no izturīga rūdīta stikla, tāpēc nevajag raizēties, ka lielākas slodzes vai trieciena dēļ galda virsma varētu nejauši ieplaisāt. Stikls ir izturīgs, tomēr galds ar šāda materiāla virsmu ir vairāk dekoratīvs nekā praktisks. Ja stikla virsmai pieskaras ar plaukstu, uz tās paliek pirkstu nospiedumi. Tāpēc šādu galdu nepieciešams diezgan bieži tīrīt ar parasto stikla tīrāmo līdzekli," saka B. Bužinauska un kā praktiskākos no praktiskākajiem galdiem min saimes galdus, kas izgatavoti no masīvkoka vai ir ar finierētām virsmām. Turklāt galdam jābūt tik lielam, lai pie tā varētu sasēsties vismaz seši cilvēki – tad tas ir praktisks.

Apaļu vai stūrainu?

Dažkārt rodas jautājums: kādu galdu labāk izvēlēties – stūrainu vai apaļu? Dizaineri atzīst, ka apaļie galdi daudziem asociējas ar bērnību, tāpēc labprāt tiem dotu priekšroku. Diemžēl cilvēki šaubās, vai apaļš galds neaizņems pārāk daudz vietas ēdamistabā. Meklējot šai mēbelei vietu, svarīgi ievērot, lai galds atrastos vismaz 70 centimetru attālumā no sienas – tad tam varēs ērti apiet apkārt un pie tā apsēsties. Tāpat speciālisti aprēķinājuši, ka katram cilvēkam, kas sēž pie galda, ērtības labad nepieciešams vismaz 70 centimetru. Tomēr dizainere B. Bužinauska uzskata, ka patiesībā apaļš galds ir daudz izdevīgāks un ērtāks nekā stūrainais: "Apaļš galds neaizņem vairāk vietas kā taisnstūra vai četrstūra formas galds. Tie pat aizņem vairāk vietas telpā. Turklāt ap apaļu galdu var sasēsties daudz vairāk cilvēku, tāpēc maziem dzīvokļiem iesaku izvēlēties tieši apaļos, nevis stūrainos galdus. Pēc novērojumiem, cilvēki nelieliem mājokļiem izvēlas apaļos galdus, kuru diametrs nepārsniedz 90 cm, vai arī taisnstūra un kvadrāta formas galdus, kuru garums pa diagonāli ir ne vairāk kā 120 cm. Ja virtuve ir apvienota ar dzīvojamo istabu, telpa ir plaša, tad arī ēdamgaldu var izvēlēties lielu. To saucam par saimes galdu, ap kuru var sasēsties visa ģimene un vēl arī pāris tuvāko draugu. Šādu galdu garums ir 170–180 centimetru, bet platums – vidēji 90 centimetru."

Tādas pašas kājas

Ja galdu iegādājas nevis komplektā ar citām mēbelēm, bet atsevišķi, nedrīkst aizmirst, ka atbilstoši telpas iekārtojumam un galda dizainam jāpiemeklē krēsli. "Pirmais, kam jāpievērš uzmanība, saskaņojot galdu un krēslus, ir materiāls, no kura izgatavotas mēbeļu detaļas. Piemēram, vēlams, lai galda un krēslu kājas būtu no tāda paša materiāla, vienalga, vai hromētas, vai no alumīnija, koka vai kā cita taisītas. Taču šis nav strikti ievērojams noteikums, jo izvēli jau nosaka katra individuālā gaume. Kad ierodas klients un vaicā, kādas mēbeles labāk izvēlēties, pirmais, ko mēs jautājam – lai apraksta virtuvē dominējošo krāsu gammu, virtuves dizainu un mēbeļu detaļas," saka B. Bužinauska.

Mainīgs lielums

Galdi var būt arī transformējami jeb saliekami. I. Buliņas profesionālā pieredze liecina, ka vismaz trešdaļa pircēju dod priekšroku izvelkamajiem galdiem. Tāds savas funkcionalitātes dēļ ir ļoti izdevīgs – kad ierodas ciemiņi, to var padarīt lielāku, bet vēlāk atkal salikt sākotnējā stāvoklī, un tas aizņem maz vietas. Tāpēc daudzi galdi ir aprīkoti ar platēm jeb papildu galda virsmām, kuras iespējams ērti novietot zem galda virsmas, kad tās netiek izmantotas. Dizainere B. Bužinauska ir pārliecināta: "Virtuves galds pēc savas uzbūves ir pats vienkāršākais no visiem galdiem. Tas nav papildināts ne ar atvilktnēm, ne plauktiem. Ja galds ir vēl aprīkots ar plauktiņu, nodalījumu preses izdevumiem, pāris atvilktnēm, tad šo galdu var pieskaitīt pie dzīvojamās istabas mēbeļu sortimenta. Lielākoties tie ir žurnālu galdiņi."

Ievēro!

- Lai galds būtu ergonomiski ērti lietojams, tam jābūt vismaz 73–75 cm augstam.

- Arī virtuves zonā ierīkojot bāra leti, jāievēro standarta izmēri. Bāra leti var izgatavot vienādā augstumā ar virtuves darba virsmu, tad tie ir aptuveni 90 cm, bet bāra krēsliem jābūt tik augstiem, lai sēžamvirsma būtu 65 cm augstumā no grīdas. Ja bāra lete 110–113 cm augsta, krēsliem jābūt 80 cm augstumā.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu