Ikmēneša mocītājs — PMS

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Garastāvokļa maiņas, nervozitāte, trauksmes sajūta, vēdera pūšanās, galvassāpes, nepamatots nogurums... Mūsdienās pazīstamas vairāk nekā 150 dažādas premenstruālā sindroma (PMS) izpausmes, kas, tuvojoties menstruācijām, negatīvi ietekmē daudzu sieviešu pašsajūtu un dzīves kvalitāti.

Kādēļ tā notiek? Kā novērst nepatīkamās sajūtas? Atbildes palīdzēja rast ārstu prakses «Quartus» ginekoloģe Inguna Kārkliņa.

Nav precīzu ziņu, jau kopš kura laika sievietes sūdzas par veselības problēmām, kas sākas menstruālā cikla otrajā pusē. Tomēr, atskatoties vēsturē, jāpiemin, ka jau 650. gadā pirms mūsu ēras grieķu dzejnieks Semonids rakstīja par kādas mīļākās garastāvokļa svārstībām: «Vienu dienu viņa smejas un ir laimīga, otrā dienā viņa ir dusmīga un nepieejama.»

Latvijas sievietes par PMS

Pēc pētījumu firmas «Baltic Surveys» datiem:

  • 85,9% sieviešu Latvijā cieš no tipiskajiem PMS simptomiem.
  • Parasti PMS organismā aiztur dažus litrus šķidruma, kas ir pietiekami, lai izraisītu sāpes krūtīs, vēdera pūšanos, tūsku locekļos un saasinātu arī citus simptomus. Tieši minētos PMS simptomus kā raksturīgākos minēja 37% Latvijā dzīvojošo sieviešu.
  • Katra trešā no aptaujātajām atzina, ka menstruālā cikla otrajā pusē izjūt izteiktas garastāvokļa svārstības — ir pastiprināti jūtīgas, raudulīgas, ātri aizsvilstas dusmās, jūtas vientuļas.
  • Minētajā pētījumā vidēji 15% respondenšu kā problēmu atzīmēja savai veselībai nevēlamu paaugstinātu apetīti.
  • Arī sieviešu ādas stāvoklis rāda, ka laiks pirms menstruācijām nav pats labākais sievietes dzīvē: katra 15–25 gadus veca sieviete šajā laikā novērojusi pastiprinātu izsitumu parādīšanos un palielinātu zemādas tauku dziedzeru darbību.

Ar laiku savu uzmanību šiem simptomiem saka pievērst ari mediķi. 1953. gadā doktors Grīns un viņa kolēģis Daltons pirmo reizi šīs izpausmes nosauca par pirmsmenstruālo sindromu. Epidemioloģiskie pētījumi pierādījuši, ka 70–90% reproduktīvā vecuma sieviešu novēro simptomus, kas parādās pēdējās divās nedēļās pirms menstruācijām un pilnībā izzūd, tām sākoties. Mūsdienās pazīstami vairāk nekā 150 dažādi PMS simptomi, tie skar lielu daļu sieviešu visā pasaulē.

Katru mēnesi no jauna...

Kā skaidro Inguna Kārkliņa, PMS ir simptomu grupa, ko sievietēm novēro, sākot no 2 nedēļām līdz 5 dienām pirms menstruācijām. Raksturīgākie simptomi ir garastāvokļa svārstības — sieviete kļūst raudulīga, viegli aizkaitināma, kas negatīvi ietekmē saskarsmi ar tuviniekiem vai kolēģiem. Novērojamas arī fiziskas pārmaiņas — piebriedušas, jutīgas krūtis, diskomforta sajūta vēdera lejasdaļā. Līdz ar šķidruma aizturi organismā, sievietes it kā pieņemas svarā, novērojams pietūkums locekļos, miegainība. Var mainīties seksuālās vēlmes — vēlēšanās mīlēties var gan paaugstināties, gan pazemināties. Šajā periodā var pieaugt apetīte — gribas ēst visu pēc kārtas vai parādās kāre pēc kāda konkrēta produkta, piemēram, saldumiem.

Lai šos simptomus nesajauktu ar kādas citas slimības izpausmēm, ginekoloģe atgādina, ka PMS ir ciklisks raksturs. Simptomi atkārtojas katru mēnesi, un šīs izmaiņas sieviete var fiksēt noteiktu laiku pirms menstruācijām.

Cēloņus joprojām meklē

Lai gan par PMS cēloņiem zinātnieku vidū pastāv neskaitāmas teorijas, tā veidošanās iemesli joprojām nav izpētīti līdz galam. Pēdējā laikā izskanējuši minējumi, ka PMS veidošanos varētu ietekmēt pesticīdu izmantošana lauksaimniecībā un dzīvnieku barošana ar hormoniem, taču, kā norāda ārste, šī saikne ir loti apšaubāma, jo jāatceras, ka PMS nav pēdējo gadu aktualitāte. Pastāv drošas ziņas, ka ar nepatīkamajam PMS izpausmēm sievietes bijušas pazīstamas arī senatnē.

Šobrīd medicīnā PMS cēloņus galvenokārt saista ar hormonālām svārstībām organismā, pārmaiņām vielmaiņā un neirotiskas dabas traucējumiem. «Vienots mehānisms, kāpēc tas viss rodas, nav konstatēts. Tādēļ katrai no simptomu grupām piemēro sava veida ārstēšanu,» skaidro ginekoloģe.

Ietekmē dzīvesveids

Inguna Kārkliņa norāda, ka PMS profilakses un simptomu mazināšanas nolūkos būtu jāpārskata savs dzīvesveids. PMS rašanos var veicināt ari zema fiziskā aktivitāte, stress un nepilnīgs uzturs — paaugstināts tauku un sāls daudzums, svarīgu taukskābju, B6 vitamīna un magnija trūkums. Tādēļ, lai samazinātu PMS izpausmes, ieteicams lietot sabalansētu uzturu, izvairīties no pārmērīga stresa, kā arī dot priekšroku fiziskajām aktivitātēm, piemēram, peldēšanai, vingrošanai vai jogai, — tas viss kalpos PMS profilaksei.

Nepatīkamo sajūtu mazināšanas nolūkos ieteicams izvairīties no kafijas, melnās tējas, alkohola, trekna un asa ēdiena. Der zināt, ka PMS attīstību veicina arī smēķēšana. Ļoti vēlams, lai sievietei būtu sabalansēts darba un atpūtas režīms, kā arī pilnvērtīgs miegs.

Kā var palīdzēt ārsts?

Ja sievietei ir aizdomas par PMS un šīs sajūtas ir loti traucējošas, par risinājumiem ieteicams konsultēties ar ginekologu. «Vispirms tiek noskaidrots, vai tas tiešām ir PMS, jo daudzi simptomi var būt līdzīgi arī citos saslimšanas gadījumos. Lai to noskaidrotu, ginekologs uzdos dažādus jautājumus. Ideālais variants ir ierīkot savu sajūtu dienasgrāmatu, tas ir, pāris mēnešus atzīmēt savas sajūtas pirms menstruācijām,» iesaka mediķe. «Tad, atnākot pie ārsta, ir iespējams ātri izvērtēt, kuri simptomi jāārstē un kādā veidā to darīt. Saistībā ar garastāvokļa maiņām varētu ieteikt vitamīnu terapiju — lietot B grupas, kā arī A+E vitamīnus. Cik vien iespējams, jāsakārto sava ikdienas dzīve, jāpalielina fiziskās aktivitātes. Tas sniegs arī vairāk pozitīvu emociju.»

Izteiktākos gadījumos ieteicams lietot ne tikai minētos vitamīnus, bet arī minerālvielas — magniju un kalciju. Ja ir sūdzības par pietūkumu veidošanos, jāsabalansē uzturs, tajā jāsamazina sāls patēriņš. Šķidruma aizturi organismā mazina arī speciāli medikamenti. «Labi rezultāti PMS novēršanā ir hormonālajai terapijai. Šāda iedarbība piemīt gan atsevišķiem medikamentiem, piemēram, progesteronam, gan kontraceptīvajām hormonālajām tabletēm, kas vienlaikus nodrošina gan kontraceptīvo efektu, gan mazina PMS. Nepatīkamās sajūtas, tuvojoties mēnešreizēm, palīdz novērst arī homeopātiskie līdzekļi — nomierinošas tējas un dabiskas izcelsmes preparāti. Kura ārstēšanas metode būs piemērotāka, katrā gadījumā jāizlemj atsevišķi, jo viss atkarīgs no biežāk novērotajiem simptomiem,» skaidro ārste.

Der zināt

  • Pētījumi liecina: pasaulē PMS vairāk vai mazāk izteikti skar 90% sieviešu. Ļoti izteikts un smagi panesams tas ir 5–10% sieviešu.
  • PMS biežāk novēro sievietēm 30–40 gadu vecumā, kā arī dzemdējušām sievietēm. Šī problēma praktiski neskar jaunas meitenes, kā arī sievietes menopauzes vecumā.

Starp citu

Veidojot jaunus orālās kontracepcijas hormonu preparātus, ir sintezēts jauns sintētisks hormons, kurš ne vien nodrošina efektīvu grūtniecības kontroli, bet arī samazina un pilnībā novērš nepatīkamās PMS izpausmes, šo hormonu sauc drospirenons, organismā tas darbojas tāpat kā sievietes dabiskais hormons progesterons, arī pēc sastāva tas ir gandrīz identisks. Atšķirībā no dabiskā progesterona un estrogēna, kurš kontrolē menstruālo ciklu un reproduktīvās sistēmas darbību, drospirenons novērš dabisko hormonu radītos efektus menstruālā cikla otrajā pusē. Visefektīvāk drospirenons novērš nepatīkamākos PMS simptomus — sāpes krūtīs un vēderā, tūsku locekļos, nervozitāti un palielinātas ēstgribas lēkmes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu