Darbs ārzemēs iespējams bez starpniekiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tradicionālais ceļš, meklējot darbu ārvalstīs, — samaksāt darbā iekārtošanas firmai, kas visu nokārtos, taču ir arī cits ceļš.

Firma atradīs darba vietu un mitekli, noslēgs līgumu, un darbiniekam atliks tikai iesēsties lidmašīnā vai autobusā, lai ierastos no firmas pārstāvju dotajām fotogrāfijām jau iepriekš iepazītajā viesnīcā, restorānā, sēņu plantācijā, konservu fabrikā utt. Taču firmas par saviem pakalpojumiem prasa naudu vairākus simtus latu. Ja tas nav pa kabatai, ir citas iespējas.

Konsultē bez maksas

Ja ir valodu zināšanas, darbu var censties atrast paša spēkiem, izmantojot Eiropas nodarbinātības dienestu tīklu EURES (European Employment Services).

EURES Latvijā darbību sāka kopš mūsu valsts iestāšanās Eiropas Savienībā (ES). Tā misija, piedāvājot informāciju un padomus par darba iespējām ārvalstīs, ir nodrošināt brīva darbaspēka kustību ES valstīs. EURES uzdevums nav sagādāt darbu, bet izskaidrot, kur un kā darbu atrast, uzsver NVA Starptautisko attiecību direktore Guntra Zariņa. Proti, palīdzēt izvēlēties, kāds darbs vislabāk atbilstu cilvēka profesionālajām spējām, informēt par dzīves apstākļiem un dzīvošanas izmaksām, likumdošanu un nepieciešamajiem dokumentiem. Tāpat EURES sniedz palīdzību, veidojot kontaktus ar darba devēju.

EURES konsultanti, kas strādā četrās nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) filiālēs — Rīgā, Daugavpilī, Cēsīs un Liepājā — informāciju sniedz bez maksas. Divdesmit astoņās NVA filiālēs visā Latvijā par EURES iespējām var konsultēties arī ar tā saucamajiem EURES konsultantu asistentiem.

Firmu virtuves noslēpums

Kopš pērnā gada maija EURES konsultanti snieguši vairāk nekā 8000 konsultāciju, darbā iekārtodami 108 darba meklētājus. Tiesa, iedzīvotājiem, kas saņēmuši konsultācijas, sniegt ziņas par savām tālākajām gaitām nav obligāti, tādēļ nav iespējams precīzi noteikt cilvēku skaitu, kas līdz šim atraduši darbu ar EURES. Visvairāk darba ņēmēji interesējušies par strādāšanu Lielbritānijā un Īrijā.

www.europa.eu.int/eures

EURES portālu ārvalstu vakanču atrašanai iecienījuši arī atsevišķu darbiekārtošanas firmu pārstāvji. Protams, pēc tam par «pūlēm», kuras ieguldījuši firmas darbinieki, no klienta tiek iekasēta pamatīga summiņa. Tikpat labi, izvētot piedāvājumus datu bāzē, ar šo uzdevumu bez maksas varētu tikt galā pats darba meklētājs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu