/nginx/o/2018/07/12/8809353t1h71f9.jpg)
Rūpes par veselīgu uzturu sākas jau pārtikas lielveikalā. Kā rīkoties, lai ledusskapī un tavā šķīvī nebūtu neveselīgu ēdienu? Konsultē dietologs Andis Brēmanis.
Kā iepirkties veselīgi?
Pirmais pamatlikums, ko vajadzētu ievērot, ejot uz veikalu - neiepirkties ar tukšu vēderu. Droši vien būsi pamanījusi, ka, ieejot veikalā ar rūcošu vēderu, nopērc daudz neplānotu produktu. Tostarp arī neveselīgos, kalorijām bagātos ēdienus, līdz ar to iztērē arī vairāk naudas. Tādēļ, pirms dodies uz veikalu, ja tev nav laika kārtīgai ēdienreizei, apēd kādu augli vai jogurtu! Taču iepērkoties savā iepirkuma groziņā vēlams ielikt arī rudenim raksturīgos augļus un dārzeņus (tomātus, pukkāpostus, vīnogas vai ābolus). Tajos ir daudz organismam nepieciešamo vitamīnu, mikroelementu un antioksidantu, turklāt, apēdot šos produktus, netiks uzņemts tik daudz kaloriju, bet lieliski būsi remdējusi izsalkumu.
Kā ēdot saglabāt veselus zobus?
Protams, ka varam. Cilvēkam zobi ir domāti, lai ar tiem košļātu ēdienu. Taču, ja pārtika, ko apēdam, ir smalka un mīksta (piemēram, cepumi, čipsi vai dažādi burgeri), ja tajā ir maz balastvielu, tad tā neprasa tik rūpīgu ēdiena sakošļāšanu un ari mutē rodas mazāk siekalu. Kā zināms, siekalām ir dezinficējošas īpašības. Tās ēšanas laikā palīdz zobiem atbrīvoties no aplikuma, līdz ar to mazinās zobakmens vai kariesa rašanās iespēja. Tādēļ ir tik svarīgi ēst lēnām, rūpīgi sakošļājot ēdienu -jo tikai košļāšanas procesā rodas siekalas. Lai vairāk būtu nepieciešams ēdienu sagremot, ieteicams pēc katra kumosa neuzdzert šķidrumu. Ēdot balastvielām bagātāku maltīti (gaļu, rupjmaizi vai dārzeņus), ļoti labi ar katru kumosu tiek masētas zobu smaganas, tiek samazināts aplikums, tādēļ arī zobu veselības stāvoklis uzlabojas.
Kādi produkti ir īpaši veselīgi zobiem?
Zobu veselībai vajadzīgs kalcijs un fluors. Šos mikroelementus vari uzņemt ne tikai ar uztura bagātinātājiem vai speciālajām fluoru saturošām tabletēm un zobu pastām, bet arī, ēdot veselīgus pārtikas produktus. Visvairāk kalcija ir visos piena produktos, tādēļ ik dienas būtu ieteicams izdzert vismaz glāzi piena. Bet ļoti daudz fluora ir zivīs un citos jūras produktos un augos.
Interesanti, ka arī zaļā tēja satur zobiem tik nepieciešamo fluoru, tādēļ to vari dzert gan pirms, gan arī pēc ēdienreizēm. Turklāt šīs tējas krūzes būs daļa no organismam ik dienas nepieciešamajiem diviem litriem šķidruma.
Pieredzē dalās Māra: «Rīkojos ekstrēmi»
Tā kā tievēju jau vairāk nekā pusgadu, arvien grūtāk sevi piespiest atsākt ēst veselīgi. Rīkojos ekstrēmi. Atvēru ledusskapi, paņēmu iepirkuma maisu, saliku visu, ko biju nopirkusi, un bez žēlastības izmetu ārā. Tas ir diezgan neparasti, neaudzinoši, un par taupīgu dzīves veidu te vispār nevar runāt. Bet, ja esi bijis veikalā un nopircis neveselīgu pārtiku, tad dienu no dienas atliec veselīga dzīves veida uzsākšanu. Tāpēc šodien un uzreiz rīkojies ātri un izlēmīgi! Es atkritumu kastē izmetu paciņu sviesta, krējumu, pienu ar 2 procentu tauku saturu, sieru, vistas gaļas ruleti, graudu maizi, makaronus un konservētas pupiņas tomātu mērcē. Biju aizmirsusi sevi mīlēt un rūpēties par savu ēdienkarti, tādēļ tikai ekstrēma un neordināra rīcība mani varēja glābt, ja maisiņš ar visiem neēdamajiem produktiem izlidināts atkritumu tvertnē, tad otrreiz to visu pirkt rokas neceļas. Tūlīt pat atkal devos uz veikalu un nopirku produktus, kas ir manas veselīgās pārtikas programmas sastāvdaļas: tomātus, gurķus, kabačus, svaigu vistas fileju, paniņas, 0,5% pienu, riekstus. Ja esi nolēmusi mainīt savus ēšanas paradumus, bet nezini, kurā dienā un kā labāk iesākt, tad iesaku - rīkojies ekstrēmi, atbrīvojies no visa liekā, kas tev traucē virzīties uz mērķi! Atkal nost ir viens liekais kilograms. Pārsteigums mani sagaidīja, kad aizgāju pie zobu higiēnistes. Viņa mani uzslavēja, ka zobiem ir mazāk zobakmens, tie ir mazāk bojājušies. Arī manas smaganas bija veselas. Veselīgā dzīvesveida maratons mani atalgojis ar vēl vienu rezultātu - zobi man atļauj smaidīt žilbinošu smaidu.
Mans rudens ēdienu top 5:
- svaigu kabaču, burkānu, biešu un kāpostu salāti ar vīna etiķi un garšvielām;
- sēņu zupa ar burkāniem un kartupeļiem -ar garšvielām, bet bez sāls;
- sausmaizītes ar vārītas olas šķēlītēm, kas pārkaisītas ar baltajiem pipariem un svaigi sarīvētu mocarella siera šķēli;
- auzu pārslu biezputra ar šī gada aveņu ievārījumu;
- zaļā tēja ar medu.