Pērk dzīvokļus uz papīra

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pieprasījums pēc jaunajiem projektiem ir tik liels, ka liela daļa jau tiek izpirkti pirms uzcelšanas. Turklāt iedzīvotāju pirktspēja Latvijā visu laiku aug. Taču daudz būtiskāk nekustamā īpašumu tirgus aktivitāti varētu ietekmēt procentlikmju celšanās, norāda «Latio» tirdzniecības nodaļas vadītāja Vita Gudkova. Šajā sakarā jāpiebilst, ka, pēc ekspertu prognozēm, Eiropas Centrālā banka tuvākajā laikā plāno pacelt procentu likmes un tas ietekmēs ne tikai kredītu ņemšanu eiro, bet atstās iespaidu arī uz kredītiem latos. Tajā pašā laikā vērojams ir liels spekulatīvo darījumu apjoms jauno mājokļu projektos.

Sarkano zīmogu pircēji

Kā liecina «Ober-Haus» nekustamo īpašumu tirgus apskats, liela daļa mājokļu jaunajos projektos tiek pārdoti ar sarkano zīmogu, kad māja vēl nav gatava, bet projekts ir izstrādāts uz papīra. Turklāt šādiem darījumiem ir tendence pieaugt. Aptuveni 20% projektu ar sarkano zīmogu sākotnēji esot domāti kā bizness — saņemt zīmogu un pārdot dārgāk. Līdzīgi projekti bieži vien izceļas ar nepārdomātību, jo tiek radīti nevis gala patērētājam, bet pārdošanai. Galu galā pirms būvniecības tos nepieciešams pārstrādāt — tā piedāvājumu jauno projektu tirgū komentē «Ober-Haus». Arī «Latio» norāda, ka tikai daļu dzīvokļu jaunajos projektos pērk gala lietotāji. Līdz ar to daudzi dzīvokļi ir neapdzīvoti un tiek piedāvāti otrreizējā tirgū, bet jau par tagadējām cenām, t. i., vidēji 1200–1700 EUR/m2.

«Vēl pāris gadu, un piedāvājums būs pietiekams, lai cenas stabilizētos un vairs tā nepieaugtu. Tad daudzi pāries uz biroju būvniecību, jo šādu ēku Latvijā trūkst, turklāt daudzi uzņēmumi vēlas biroju sev ārpus Rīgas centra,» stāstīja SIA «Būve 93» biroja vadītāja Ieva Vāverāne. Pēc viņas teiktā, šobrīd jaunajiem projektiem cenas augot par 2–3% mēnesī. Parasti dzīvokļi tiekot izpirkti trīs četru mēnešu laikā, un, kad tie ir gatavi, — apmēram astoņus, divpadsmit mēnešus pēc nopirkšanas cena jau pacēlusies par kādiem 20%. Tas vilinot daudzus iegādāties dzīvokļus spekulācijas vajadzībām. Lai izvairītos no tā, daži attīstītāji sastādot dzīvokļu priekšlīgumu, nosakot, ka brīdī, kad parastais iedzīvotājs, kurš iegādājies dzīvokli, lai tur dzīvotu, var mierīgi dzīvot, nevis klausīties kaimiņu dzīvokļa remontā, kad tas pēc vairāku uzpircēju pārdošanām beidzot ir atradis savu pircēju. Vairākums jauno projektu šobrīd arī piedāvājot dzīvokļus jau ar iekšējo apdari, lai atvieglotu klienta problēmas, kā arī panāktu, ka iedzīvotājam, uzsākot dzīvi savā jaunajā dzīvoklī, būtu sakārtota, klusa un patīkama vide visapkārt, teica I. Vāverāne.

Savukārt V. Gudkova norāda, ka, skatoties uz tirgu kopumā, ne visi dzīvokļi jaunajos projektos tiek izpārdoti. Nereti kādi trīs četri dzīvokļi paliekot pāri, līdz ar to arī tad, kad māja jau gatava, vēl var tajos iegādāties sev mājokli. Jārēķinās gan, ka pirmie parasti sev dzīvokļus izvēlas labākajās vietās. Arī V. Gudkova norāda, ka dzīvokļu cenas jaunajos projektos no laika, kad tie ir vēl tikai projekta stadijā, līdz laikam, kad tie jau ir gatavi dzīvošanai, pieaug, turklāt citreiz pat par 40 un pat 50 procentiem. Taču tiem pircējiem, kas izvēlas iegādāties dzīvokli vēl mājas projekta stadijā, jārēķinās ar zināmu risku — ka projekts tiks pabeigts, turklāt laikā un tā, kā solīts. Tāpēc arī cena ir zemāka. Beidzamajā laikā atsevišķi jauno projektu attīstītāji pat apstādinot pārdošanu, lai nogaidītu, kad cenas pacelsies. Tajā pašā laikā esot arī tādi jauno projektu attīstītāji, kas pēc kāda laika ir spiesti cenas samazināt.

Projektu skaits turpina palielināties

«Ober-Haus» norāda, ka 2005. gada oktobrī jauno dzīvokļu projektu tirgū notika neliela aktivitātes paaugstināšanās. Pārliecinājušies, ka tuvākajā laikā cenu kritums nav gaidāms, pircējus pārņēma augustā un septembrī zudusī aktivitāte. Savukārt no attīstītāju puses situācija esot pilnīgi pretēja. Jauno projektu ātrās realizācijas un ažiotāžas izraisītā pieprasījuma dēļ tie šā gada sākumā spārnoti turpināja paaugstināt cenas. Vasaras beigās tas novedis pie pārdošanas procesa apstāšanās, kas bija saistīta ar gaidīto cenu krišanos un jaunu projektu piedāvājumiem. Tad pircēji deva atbildes triecienu. Aktivitātes krišanās darīja attīstītājus uzmanīgus, un oktobrī iestājās pārtraukums, lai noskaidrotu tirgus situāciju. Rezultātā oktobrī tirgū parādījās rekordmazs jauno projektu skaits — tikai četri. «Ober-Haus» gan piebilst, ka jauno projektu parādīšanās tirgū samazinoties arī tāpēc, ka projektu saskaņošana būvvaldē ieilgstot, jo to ir ļoti daudz. Tāpat attīstītāji rūpīgāk sagatavojot projektu, pirms laišanas tirgū.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu