Par ko īsti dzied «U.K.»?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Noteikti daudziem, dzirdot U.K. dziesmas «Pekinā ir auksti» piedziedājumu ķīniešu valodā, ir gribējies noskaidrot ko tad īsti tas nozīmē un vai tam vispār ir kāda nozīme. Pat ja tīri tehniski ir iespējams iztulkot piedziedājumu, ar to vien nav līdzēts. Patiesībā «Pekinā ir auksti» ir tāds īsais kurss Ķīnas vēsturē, kultūrā un politikā.

«Ja pie mums Latvijā un plašajā Padomijā Staļina laikā gāja pavisam traki, šeit es domāju vairāk politinformāciju, tad Ķīnā gāja vēl trakāk,» par dziesmas idejiskajiem aizsākumiem saka Rolands Ūdris. Viņš stāsta, ka Ķīnā tanī laikā valdīja Mao Dzeduns un bija aizliegtas operas, teātra izrādes un vispār kulturālas izklaides, visas līdz Mao Dzeduna valdīšanas laikam sarakstītās grāmatas tika sadedzinātas, lasīt bija atļauts tikai vienu – Mao Dzeduna grāmatu. Atļautas bija tikai militārās operas, militārās teātra izrādes un tikai viena dziesma, kuras piedziedājums skan: «Austrumi sārtojas un saule lec; Virs Ķīnas parādās Mao Dzeduns.»

Kaut arī 80-tajos gados Ķīnā pie varas nāca mērenie sociālisti un situācija nedaudz mainījās - sākās pārmaiņas ekonomikā un politikā, politinformācijas ziņā arī jaunā valdība turpināja ieturēt līdzšinējo kursu. Tagad Ķīnā ir pavisam dīvaini - skolā vēl joprojām māca, ka Mao Ze Dung ir labs un jauks un ka kapitālisms ir uzvarēts, kaut pati valdība ir pro kapitālistika, debesskrāpji Pekinā aug burtiski kā sēnes pēc lietus un pa ielām braukā ekskluzīvas automašīnas.

Apmēram zinot dažus svarīgus faktus par Ķīnas vēsturi un politiku, ir vieglāk saprast Rolanda domas lidojumu «Pekinā ir auksti» piedziedājumā, kas tulkojumā nozīmē: «Es zinu, ka Austrumi sārtojas; Es zinu, ka saule lec; Bet kāpēc man sirdī tik auksti?»

«Pekinā ir auksti» izrādās patīk arī lietuviešiem, dziesma pagājušajā nedēļā tika iekļauta radio «FM99» rotācijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu