Tiesa noraida lūgumu apturēt gāzes tarifu palielināšanu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Gatis Dieziņš

Administratīvā rajona tiesa otrdien noraidīja sabiedriskās organizācijas «Īrnieku kustība par savām tiesībām» prasību apturēt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmumus par gāzes tarifu palielināšanu tuvākajos gados, aģentūru BNS informēja tiesā.

Otrdien pieņemto tiesas lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā desmit dienu laikā.

Tiesa prasību pēc «Latvijas gāzes» (LG) lūguma izskatīja slēgtā tiesas sēdē. LG pieaicināta lietas izskatīšanā kā trešā persona, pastāstīja tiesā.

«Īrnieku kustība par savām tiesībām» prasa apturēt lēmumu par gāzes tarifu paaugstināšanu, jo «organizācija uzskata, ka, pieaugot gāzes tarifiem, sadārdzināsies siltumenerģijas izmaksas un tas radīs papildu sociālo spriedzi», iepriekš paskaidroja SPRK.

Iepriekš tiesa bez izskatīšanas atstāja prasību uzdot par pienākumu regulatoram un LG sniegt sīkākas ziņas ar datiem, kādēļ gāzes tarifa kāpums vajadzīgs.

Pašlaik gan jau stājies spēkā viens no regulatora lēmumiem par gāzes tarifa pieaugumu — no 1. augusta Latvijā dabasgāzes tarifi palielinājušies par 9,7%–17% atkarībā no gāzes patēriņa apjoma.

Vēl citi regulatora lēmumi paredz gāzes tarifu pieaugumu no nākamā gada un 2007. gada sākuma. Proti, no 2006. gada 1. janvāra plānots, ka tarifi pieaugs vēl par 6,3%–20%, bet no 2007. gada 1. janvāra — vēl par 6,7%–22,1% atkarībā no patēriņa apjoma. Šobrīd uzņēmums gatavo vēl vienu tarifu pieaugumu plānu, jo atkal pieaugušas gāzes piegādes cenas.

LG norāda, ka tarifu pieauguma pamatā ir dabasgāzes iepirkuma cenas pieaugums no Krievijas «Gazprom», kas ir saistīts ar gāzes cenu izlīdzināšanu Eiropas Savienības valstīm un vispārēju naftas produktu cenu pieaugumu pasaulē.

LG akcijas kotē Rīgas Fondu biržas oficiālajā sarakstā. Kompānijas lielākie akcionāri ir Krievijas uzņēmums «Gazprom», Vācijas «Ruhrgas», kā arī SIA «Itera Latvija».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu