Sezonas aktualitāte - kakla sāpes

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ārsti atgādina, ka apsārtusi un sāpīga rīkles gļotāda nevienmēr liecina par angīnu. Tikai speciālists spēj izvērtēt slimības cēloni un piemērot labākās ārstēšanas metodes.

Konsultējis klīnikas «Alma» ģimenes ārsts Andris Lasmanis.

Sāpes kakla rajonā rada iekaisums

Var būt faringīts (kakla iekaisums), laringīts (balss saišu iekaisums) un tonsilīts (mandeļu iekaisums). Bieži kakla sāpes var būt vienlaicīgi ar iesnām, balss piesmakumu un klepu. Slimības laikā var būt paaugstināta temperatūra, galvassāpes, laušanas sajūta kaulos un muskuļos.

Vīrusu izraisītas kakla sāpes

Visbiežāk kakla un balss saišu iekaisumu izraisa vīrusi, kas atrodas:

  • mutes dobumā. Cilvēka organismā vīrusi dzīvo visu laiku, tikai tie nav aktīvi;
  • apkārtējā vidē. Visbiežāk no cita inficēta cilvēka tie pārnāk pilieninfekcijas ceļā, piemēram, kādam nošķaudoties, tāpat infekcijas pārnēsājas cieša kontakta laikā, piemēram, skūpstoties. Ja vīruss nokļūst uz cilvēka rokas vai kāda priekšmeta telpā, tas iet bojā.

Kad cilvēka organisms ir garīgi vai fiziski novājināts, tas vairs nespēj efektīvi pretoties vīrusiem un tie ņem virsroku. Tāpēc, ja cilvēks ir nosalis vai stipri sakarsis dzer ļoti aukstu dzērienu ar ledus gabaliņiem, ir liela iespējamība, ka vīruss kļūs aktīvs un izraisīs iekaisumu.

Vīrusu izraisīta saaukstēšanās ilgst apmēram četras līdz piecas dienas. Taču diskomforta sajūta var saglabāties pat nedēļu, īpaši, ja nav bijis laika pirmās dienas ārstēties.

Kas ir angīna

Angīna ir rīkles mandeļu jeb limfaudu iekaisums. To var izraisīt vīrusi, kā arī hemolītiskais streptokoks. Angīnai ir raksturīgi baciļa izraisītie strutainie aplikumi - strutu korķīši - mandeļu virspusē.

Vainīgais bacilis, līdzīgi kā vīruss, var visu laiku parazitēt mutes gļotādā vai atrasties ārējā vidē līdz brīdim, kad cilvēka organisms ir novājināts.

Ja laikus neveic pirmo ārstēšanu vai slimība attīstās ļoti smagā formā, iekaisums var virzīties uz blakus audiem un dziļāk trahejā. Šādā gadījumā to sauc par blakusmandeļu audu iekaisumu un pat sastrutojumu. Novērojams liels pietūkums, sāpes, rīšanas grūtības un augsta ķermeņa temperatūra. Angīna parasti ilgst desmit dienas.

Temperatūra

Vīrusu un baktēriju izraisītiem iekaisumiem ir raksturīga temperatūras paaugstināšanās. Tas, cik temperatūra augsta, atkarīgs no organisma spējas cīnīties pret sīkbūtnēm. Ja organisms spēcīgāks, jo mazāk toksīnu, ko veido organismā dzīvojošās sīkbūtnes, nokļūst organismā. Toksīni ietekmē temperatūras regulēšanas centrus smadzenēs. Attiecīgie

centri vairs nespēj pareizi regulēt ķermeņa temperatūru. Turklāt - jo indes vairāk, jo nepatīkamie blakus simptomi izpaužas spēcīgāk.

Ko darīt?

Galvenās slimības izpausmes saaukstēšanās un angīnas gadījumā ir līdzīgas, tāpēc svarīgākie ieteikumi abās situācijās ir līdzīgi.

Slimības laikā, īpaši, ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, bieži nav apetītes. Ja tās nav, nevajag par varītēm ēst, jo sāpošam kaklam rīšanas process ir liela slodze. Pāris dienas pavisam droši var iztikt bez lielas kaloriju uzņemšanas. Taču nedrīkst aizmirst par šķidruma nepieciešamību. Ar ūdeni, tēju, sulām un dažādiem dabīgiem dzērieniem organismā tiek atšķaidītas un izvadītas prom indes, ko ražo vīrusi un citas sīkbūtnes. Turklāt palielināta šķidruma daudzuma uzņemšana veicina svīšanu, kas nevēlamās vielas izvada caur ādu.

Vislabāk sāpošam kaklam likt mieru un dažas dienas izvairīties daudz runāt. Vārdu izteikšana skaļi noslogo balss saites, kas arī, iespējams, ir novājinātas. Nepieciešamības gadījumā labāk čukstēt - tā kakls tiek mazāk piepūlēts.

Veselam kaklam ir kaitīgs aukstums - tas var novājināt kakla gļotādas pretestību un veicināt iekaisumu. Līdzīgi ir arī ar ļoti siltu, gandrīz karstu dzērienu, piemēram, izdzerot 80°C karstu tēju, var rasties neliels apdegums, kas veicina iekaisumu. Taču slimu kaklu ar siltumu var ārstēt. Dzerot siltas tējas (ap 40-50°C), asins plūsma kļūst aktīvāka - pienes iekaisušajai vietai vairāk balto asinsķermenīšu leikocītu, kas cīnās ar mikrobiem. Turklāt zāļu tēju ekstraktvielas palīdz atdalīties izdalījumiem un samazina sāpes. Slimības laikā ap kaklu vēlams aptīt siltu šalli vai lakatu.

Ārstējot - nekaitēt

Pirmkārt, antibiotikas nogalina baktērijas, nevis vīrusus. Turklāt ne tikai sliktās, bet arī labās baktērijas. Taču cilvēka organismā daudzi mikrobi ir nepieciešami, jo veic vairākas svarīgas funkcijas.

Otrkārt, sliktās baktērijas ar laiku pierod pie antibiotikām, īpaši tad, ja tās lieto bieži un nepiemērotā daudzumā. Mikrobi it kā norūdās. Pašlaik daudzas sīkbūtnes nav jutīgas pret antibiotikiem. Tāpēc zinātnieki meklē jaunas spēcīgākas antibiotikas un to kombinācijas, kas dotu vēlamo rezultātu.

Treškārt, pēc ārstēšanas ar antibiotikā cilvēka organisms ir ļoti novājināts un tam nepieciešama nopietna atveseļošanās programma. Lēmumu par antibiotiku lietošanu nevajadzētu pieņemt pašam, bet gan ārstam, kurš pacientu ārstē.

Profilakse

  • Norūdīšanās. Tā jāsāk jau vasarā - katru dienu vēlama pelde atklātā ūdenstilpē: jūrā, upē, ezerā vai dīķī. Ieteicams pēc iespējas vairāk staigāt basām kājām. Tas cilvēku pieradina pie siltuma un aukstuma svārstībām.
  • Rudens un ziemas sezonā pastiprināti jāēd sīpoli un ķiploki, arī ar medu, jo tie satur fitoncīdus, kas iznīcina mikroorganismus un nomāc to darbību. Muti var skalot ar propolisa šķīdumu, kas arī satur ir fitoncīdus un ir ar antibakteriālu iedarbību.
  • Jāuzņem pilnvērtīgs uzturs.
  • Jāizvairās no fiziskām un garīgām pārslodzēm, organismam jāļauj atpūsties.
  • Jālieto multivitamīni - jo to sastāvā garāks vitamīnu saraksts, jo labāk.

Zināšanai

  • Salīdzinot iekšķīgi lietojamās zāles un injekcijas ar sūkājamām tabletēm un kaklā smidzināmajiem līdzekļiem, otrie organismā nonāk krietni mazākā koncentrācijā un minimāli iespaido citus orgānus, piemēram, aknas, bet izmantošanas vietā efektivitāte ir augstāka.
  • Kad mandeles kļuvušas ļoti jutīgas, sārtas un uz tām parādās bālgani aplikumi, kā arī ir augsta ķermeņa temperatūra (virs 38°C), nepieciešama ārsta konsultācija. Ārsts izvērtē, vai slimība ir mikroba vai vīrusa izraisīta, un atkarībā no tā pielāgo vēlamo ārstēšanu.
  • Kakla sāpes, ko izraisa vīruss, visbiežāk skar pirmsskolas vecuma bērnus. Vecumā no četriem līdz sešiem gadiem mazulis izslimo daudz dažādu slimību, bet tas it kā norūda imūnsistēmu. Tas nozīmē, ka vēlākos gados organisma pretestība pret sīkbūtnēm ir labāka nekā bērnībā. Angīna galvenokārt ir pusaudžu slimība. Pieaugušiem cilvēkiem biežākas ir vīrusu izraisītas slimības.

Līdzko parādās kakla sāpes, vajadzētu:

  • lietot sūkājamas kakla tabletes, kas nopērkamas aptiekās. Pirmkārt, tās satur antibakteriālas vielas, kas darbojas pret mikrobiem un vīrusiem. Otrkārt, tām ir sāpes noņemošas īpašības. Treškārt, sūkājamās kakla tabletes satur vielas, kas palīdz šķīdināt aplikumus un gļotas, līdz ar to veicina attīrīšanos. Ieteicams lietot 4-6 reizes dienā;
  • skalot kaklu. Skalojamie līdzekļi var būt ļoti dažādi, piemēram, kumelīšu uzlējums, zilo graudiņu jeb kālija permanganāta šķīdums. Taču populārākais un vieglāk pagatavojamais ir sālsūdens. Glāzē ūdens vajadzētu izšķīdināt apmēram vienu tējkaroti ar kaudzi sāls. Sāls iedarbojas pret mikrobiem un vīrusiem, kā arī mehāniski aizskalo prom visu nevajadzīgo. Kakla skalošanu vēlams veikt 3-4 reizes dienā;
  • izmantot kaklā smidzināmo līdzekli. Tie nopērkami aerosola veidā vai kā flakoniņš ar sūknīti. Šo līdzekļu sastāvs ir līdzīgs sūkājamām kakla tabletēm. Lai pareizi to iesmidzinātu kaklā, pūšanas brīdī mēli vēlams izlikt ārā no mutes. Ārstnieciskā līdzek|a strūklai jānonāk tieši uz inficētās vietas, tāpēc labāk, ka kaklā iepūš kāds cits, nevis pats slimnieks. Vēlams lietot 4-6 reizes dienā.
  • pastiprināti lietot C vitamīnu - apmēram vienu gramu dienā.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu