Latgalieši nāk ar joni!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reklāmas foto

Par šā gada nozīmīgāko tendenci latvju mūzikā gribētos saukt Latgales mūziķu ekspansiju. Tikai ar divu grupu spēkiem izdevies panākt to, kas nav sanācis daudziem nopietniem vīriem un sievām – latgaliešu valodu sāk uztvert nopietni, nevis kā kaut ko smieklīgu un cilvēkus izklaidējošu.

Aizvien lielāku popularitāti gūst divas grupas – Borowa MC un Bez PVN. Abas vieno tas, ka tās dzied latgaliešu valodā. Pirmajiem jau ir iznācis albums, otrajiem – vēl tikai top.

Trepes uz kaut kurieni

Nesen ierakstu veikalos parādījās grupas Borowa MC albums Trepis iz Nakurīni. Latgaļu reps vai hip hop ar folka piedevām, sauciet to, kā gribat, taču šīs dziesmas latgaliešu valodā jau izpelnījušās daudzu atzinību.

Borova – tā savulaik sauca Maltu, grupas līdera Aigara dzimto pusi. Šobrīd boroviešu sastāvā ir Aigars Runčis jeb Betmenc, Ingars Gusāns jeb Sedmenc un Guntra Kuzmina jeb Samtine. No Maltas sastāvā gan vairs ir tikai Aigars – Sedmenc ir rēzeknietis, bet Guntra ir no Bērzgales. Šādā sastāvā viņi kopā dzied tikai kopš šā gada aprīļa, bet jau var palepoties ar debijas ripu. «Par šiem tempiem mēs paši esam izbrīnīti un pārsteigti, taču – patīkami un pozitīvi pārsteigti,» atzīst Betmenc. Acīmredzot albums būs trepes uz augstākām virsotnēm, jo trijotne jau saņēmusi piedāvājumus nākamnedēļ Rīgā uzstāties dažos korporatīvos pasākumos.

Dzimuši uzvarēt

Grupu 2004. gadā dibināja trīs draugi no Maltas 1. vidusskolas – bez Aigara arī Agris Barovskis (Barix) un Guntis Šmaukstelis (Šmikucis). Kādā rajona mēroga pasākumā vajadzējis prezentēt savu skolu, ko trijotne, sacerot tekstus un nostrādinot datorprogrammu, paveikuši godam. Borowa MC (jau bez Šmikuča) pieteicās lielākā Latgales mūzikas festivāla Osvalds jauno izpildītāju konkursam un uzvarēja trīs nominācijās!

Par latgaliešiem uzzināja mikrofonietis Guntars Račs, notika abpusēja sazināšanās, un drīz vien Borowa MC tika aicināta uzstāties Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas 2004 noslēguma pasākumā. Tam sekoja kompānijas Mikrofona ieraksti piedāvājums rakstīt disku. Sākot darbu pie albuma, grupu pameta Barix. Teātra studijā Aigars iepazinās ar Guntru, bet pēc kāda koncerta pievienojās Ingars, kurš iepriekš spēlējis grupā Slieksnis un esot pārliecināts metālists. Šī kombinācija grupas skanējumu papildina ar rokmūzikas elementiem un reālu ģitāru. Pagaidām lielākie grupas panākumi bijuši ar dziesmu Vysskaistuokajai meitiņai, kas entās nedēļas noturējās Radio SWH Top 40 otrajā vietā – uzreiz aiz Prāta vētras.

Laužot stereotipus

Sākumā bijis grūti lauzt iesīkstējušos stereotipus par latgaliešu valodu. «Saskārāmies ar to, ka dziesmas pat neklausās, lai gan tekstos ir daudz dziļāka jēga. Mūs pat gribēja nosūtīt uz Radio Lāga topu, taču, pateicoties Guntaram Račam un mūsu pašu neatlaidībai, izdevās tikt Radio SWH raidījumā Priekšnams,» stāsta Aigars. No turienes ceļš veda uz Top 40.

Diemžēl līdz šim latgaliešu valoda populārajā mūzikā lielākoties izmantota prikolam jeb ākstībām. Nav brīnums, ka reps latgaliski tika uztverts kā kaut kas nenopietns. Taču ar vairākām savām dziesmām boroviešiem izdevās pierādīt, ka šāda mūzika vērtējama pēc pašiem augstākajiem kritērijiem. Piemēram, dziesma Es eju nu Latgalis liek gluži vai piesēst un aizdomāties, kāda patiesībā ir cilvēku dzīve šajā novadā.

Tiesa, nu jau vairs neviens negaida, ka borovieši pēkšņi koncertos sāks laist muļķi. «Cilvēku attieksme sāk mainīties,» atzīst Betmenc. «Kā bija rakstīts kādā avīzē – akcents tagad ir modē! Arī jauniešiem sāk mainīties domas par visu latgalisko, un tagad jau vairs reti kurš kaunās no savas izloksnes vai valodas.«

Kā pirmie sāk, kā otrie turpina

Šķiet, pirmoreiz latgaliešu vienotības spēku apliecināja puisis ar segvārdu daGunchi kādā no Talantu fabrikām. Ar diviem gabaliem latgaliešu mēlē viņš spēja ielauzties finālistu trijniekā, lai gan vokālista dotības viņam nebija diez cik spožas. Interesanti, ka Guntis Rasims jeb daGunchi piedalījies Borowa MC albuma ierakstā, jo mūziķi ir labi draugi.

Patiesībā Bez PVN pirmie bija pelnījuši debijas albumu, taču mikrofonieši pasteidzās, tāpēc daGunchi grupas albuma klajā nākšana Platforma Records paspārnē gaidāma tikai nākamā gada sākumā. Šī grupa šogad Madonas festivālā Sinepes un medus ieguva skatītāju simpātiju balvu. Borowa MC stilu var dēvēt par latgaļu repu, bet Bez PVN ir tuvāki rokam. Arī viņi dziesmas izpilda latgaliešu valodā.

Bez PVN ir kārsavieši, grupa dibināta 2003. gada nogalē. Idejas autors ir Gunta jaunākais brālis Kristaps Rasims jeb Kips, vēl grupā ir arī Aija Repša (Aja) un Pēteris Orinskis (Pichux). Arī Bez PVN sākotnēji ir saskārušies ar minētajiem stereotipiem. «Cerams, ka mums izdevies tos mainīt. Gribas, lai cilvēki saprot, kas te pie mums Latgalē notiek,» prāto daGunchi. «Mums jau ir sekotāji – pat dažas grupas, kas līdz šim to nedarīja, tagad sākušas dziedāt latgaliski.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu