Latvijā radītās datorspēles

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Indago

Lai gan lielākoties vaļasprieka līmenī, bet arī Latvijā vairāki entuziasti izstrādā dažādas datorspēles – tās nav tik lielas un dārgas kā populārās ārzemju spēles, jo galvenokārt nav domātas pārdošanai un ir vai nu prieka pēc, vai arī reklāmas nolūkos izgatavotas.

Parasts students, pēc specializācijas programmētājs, kurš sapņo strādāt par tādu lielu spēļu izstrādāju, kas tiek tirgotas skaistās kastītēs veikalu plauktos, – tā sevi raksturo viens no amatieru datorspēļu (konkrētāk – Ēģiptes projekts) izstrādātājiem ar iesauku BPEE. Un viņš tāds nav vienīgais. Latvijā ir daudz jaunu cilvēku, kuri sava prieka pēc programmē un attīsta datorspēles.

amatieru datorspēļu konkursa Indago rīkotājiem

Pēdējā laikā reklāma arī Latvijā arvien vairāk mēģina uzrunāt auditoriju datorspēlēs: nereti, spēlējot internetā, parādās informācija par kādu produktu vai pakalpojumu. Pat kāds no cigarešu tirgotājiem Latvijā ir izstrādājis spēli – reklāmas akcijas darbinieki staigā pa kafejnīcām un bāriem, piedāvājot apmeklētājiem to izspēlēt, lai iegūtu balvu. Samērā populārs virziens ir arī izglītojošās spēles, piemēram, Latvenergo jau divas tādas ir izdevis, mācot par elektrodrošību.

Lai arī Raimonds Ūdris cer, ka ar konkursa palīdzību datorspēļu izgudrotājus varētu pulcēt kopā kādam lielākam projektam, liela daļa šīs nozares pārstāvju nav pārāk optimistiskās domās par iespējām Latvijā nopelnīt ar datorspēļu ražošanu. Firmas Tilde programmizstrādes direktors Andrejs Vasiļjevs atklāj, ka arī viņu birojā ietvertās divas datorspēles Lingo un Karogs sākotnēji bijuši kā vaļasprieka projekti. Vairāk datorspēļu kompānija izstrādāt vismaz pagaidām neplāno, jo Latvijā ir pārāk mazs tirgus, turklāt pie mums populāras ir Krievijā ražotas spēles – tās ir ļoti labas un lētas. Turklāt interesenti pie mums parasti spēlē mājas datoros, jo tur viņi ir drošāki, izmantojot pirātiskās spēles. Andrejs Vasiļjevs gan piebilst, ka datorspēļu attīstītājiem interesantas varētu būt tīkla spēles, kuras nav nopērkamas kā kompaktdiski veikalos – lai tās kopā ar citiem varētu spēlēt internetā, nepieciešams maksāt abonēšanas maksu. Šādas spēles ir populāras, cilvēki no tām kļūstot atkarīgi, līdz ar to spēlējot daudz. Tajā pašā laikā tām nelegāli piekļūt ir grūti, līdz ar to nav tik liela pirātisma. Arī kompānijas 321 (izstrādājusi Latvenergo spēles) vadītājs Gundars Kaminskis uzskata, ka Latvijas tirgum labu spēli pārdošanai veikalos izstrādāt būtu par dārgu, bet starptautiskais tirgus jau ir sadalīts, un tur būtu grūti ielauzties. Gundars Kaminskis lēš, ka datorspēles radīšanai lētākajā variantā būtu jārēķinās ar vismaz 25 tūkstošiem latu.

***

Amatieru datorspēļu konkursa Top 5

1. Rod Of Necropolis

Sižets. Visa darbība notiek tuksnesī. Tajā atrodas trīs pilsētas un kapsēta. Mirušie, kas dzīvē bijuši ļauni, klejo apkārt pa tuksnesi un posta pilsētas. Kapsētā atrodas zizlis, kas ar savu varu neļauj gariem pamest kapsētu. Taču kāds ļauns valdnieks ar spēcīga burvja palīdzību nozog zizli un palaiž ļaunos garus iekarot pilsētas. Brīva palikusi vēl pēdējā pilsēta. Spēlētājs ir šajā pilsētā ieklīdis ceļotājs, kas uzņemas palīdzēt atgūt zizli un novietot to atpakaļ kapsētā.

Vērtējums. Konkursa žūrija šo spēli atzina par labāko, kamēr spēlētāji to ierindoja tikai astotajā vietā. Rod Of Necropolis veidota klasiskā lomu spēļu stilā, kurā spēlētājam tiek uzdotas dažādas misijas. Gan no programmēšanas, gan grafikas viedokļa spēles izpildījums ir labs. Trūkst tikai odziņas, kas piesaistītu spēlētāju interesi. gribētos jaunākas, interesantākas un neredzētākas idejas.

2. Jūras vilki

Sižets. Jūras vilki ir daudzspēlētāju tīkla spēle. Spēlētājs nokļūst nākotnes pasaulē pēc tam, kad Zemi piemeklējušas graujošas kataklizmas. Nu tās ir pierimušas, un dzīvi var sākt no jauna. Spēlētājs to sāk kā laivas īpašnieks jaunajā, ūdens pārņemtajā pasaulē. Spēlējot var izvēlēties dažādus savas dzīves ceļus – no miermīlīga zvejnieka līdz bezbailīgam pirātam. Spēlētāji var veikt uzlabojumus laivai, attīstīt prasmes kaujā, apvienoties komandās ar pārējiem spēlētājiem.

Vērtējums. No mākslinieciskā viedokļa Jūras vilki ir novērtēta ļoti zemu, taču to ir interesanti spēlēt. Ļoti piesaista tas, ka Jūras vilkus var spēlēt neierobežoti daudz lietotāju, kā arī tas, ka spēlētāji savā starpā var tirgoties un cīnīties. Šāds spēles žanrs ir populārs spēlētāju vidū, tāpēc arī tā novērtēta tik augstu.

3. Lofenes

Sižets. Lidmašīnu vadīšanas spēle. Spēlētājam jāaizsargā bāzes teritorija pret ienaidniekiem, cīnoties dažādās debess pusēs. Ziemeļu pusē ir jauka zālīte, austrumos – sniegs, rietumos – tuksnesis, bet dienvidos klintis. Migla spēlētājam traucē redzēt apkārtni, un pretinieki sparīgi cenšas tikt no viņa vaļā, atšaudoties ar atpakaļgaitas lielgabaliem.

Vērtējums. Lofenes ir viegla, ātri spēlējama, kuru var spēlēt tāpat kā tetri un citas šāda veida spēles. Ļoti glīti un eleganti izveidota, arī no programmēšanas viedokļa samērā veiksmīgi izstrādāta. Žūrijas vērtējumā šī spēle neizvirzījās starp labākajām, jo tajā nebija nekādu jaunu, radošu risinājumu.

4. Ēģiptes projekts

Sižets. 21. gadsimts. Neskaidru iemeslu dēļ nav iespējams sazināties ar Marsa kolonizācijas kuģi. Krisberga kungs tiek sūtīts pievienoties mātes kuģim, lai izzinātu tur radušos situāciju. Tā ir līdzīga populārajai Mario spēlei, kur jāpārvietojas pa stāviem un jāsarunājas ar cilvēkiem, kas pasaka, piemēram, kur dabūt ieročus, kā arī jānogalina sliktie.

Vērtējums. Šī ir viena no pabeigtākajām konkursā iesniegtajām spēlēm ar interesantu sižetu un viegli spēlējama, taču traucē pavecā grafika. Lai arī mākslinieciski tā speciāli izstrādāta, lai atgādinātu vecās konsoles spēles, daudziem spēlētājiem ar šīm izjūtām nepietiek un gribas kaut ko skaistāku.

5. Ogļracis

Sižets. Ogļracis dodas kārtējā darbadienā uz raktuvēm, taču šoreiz notiek kļūme un racēji uzduras gāzes vadam, kas izraisa sprādzienu. Visas ejas raktuvē ir aizgruvušas, un spēlētājam ir jārokas ārā. Pati rakšana nemaz nav tik viegla, ogļracis saskaras ar dažādiem šķēršļiem, kas, piemēram, jāuzspridzina.

Vērtējums. Ogļracim ir diezgan oriģināls dizains, turklāt šāda tipa spēļu ir diezgan maz. Taču to pilnvērtīgi baudīt neļauj vairākas kļūdas, piemēram, rokot tuneli, spēlētājs nevar redzēt, kur palicis kaut kas neizrakts, un beigās iesprūst ejā vai pats sevi uzspridzina.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu