Kā radīt Ziemassvētku noskaņu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.la.lv

Kas ir vajadzīgs tieši šogad, lai Ziemassvētki izdotos? Florists Jānis Buševics uzsver, ka svētku noskaņu rada redzamais – dažādi dekori, smaržas, kuras jūtam visapkārt, un arī apgaismojums – katriem svētkiem īpašs. Es vēl gribētu piebilst – arī mūzika, kuru dzirdam ik dienas šajos svētkos. Ar dekoriem mēs saprotam izrotātu eglīti, ziedu kompozīcijas un arī dažādus gaismas avotus. Jānis pieļauj elektrisko lampiņu gaismu logu noformējumā ar Adventes svečturiem un eglītes rotājumos, bet galda dekoros gan būtu jāizmanto īstas sveces.

Smaržu var radīt ar dažādām eļļas vai ūdens/garšvielu lampiņām, un šeit būtu jāizmanto tradicionālo Ziemassvētku garšvielu smaržas: kanēlis, krustnagliņas, kardamons, anīss. Ja sveces sildītā ūdens bļodiņā iemet kaut vai dažas krustnagliņas, smarža ir jūtama visā mājā.

Par dažādiem dekoriem runājot, Jānis uzsver, ka tie var būt gatavoti arī no mākslīgiem materiāliem. Vienīgi eglītei būtu jābūt īstai, jo tieši tā – izrotāta un saposta – ir svētku galvenā viešņa.

Kas ir modē šajos Ziemassvētkos

Katru gadu mēs domājam – kā šogad izrotāt egli? Kā sapost māju? Kādas krāsas dekorus iegādāties? Šajos jautājumos nekad nav vienprātības, jo ir klasiskās vērtības un ir pārejošie modes untumi. Bet tieši šogad ir tā, ka klasika ir modē: tās ir mežģīnes, samts un pērles. Dekoru mode ļoti iespaidojas no apģērbu modes. Kā klasiskas Ziemassvētku krāsas Jānis nosauc sarkano, bordo un zeltu, bet pieļauj arī zaļās un baltās krāsas klātbūtni dekoros.

Kā iespējamos dekorus viņš nosauc arī pašu Ziemassvētku vecīša tēlu, arī visus gardumus un garšvielas, kas mums asociējas ar šiem svētkiem: āboli, mandarīni, cepumi, dateles, anīsa zvaigznes utt.

Kādus ziedus izvēlēties

Mūsu zaļos draugus – dažādos telpaugus, kas grezno māju ikdienā, šajos svētkos vajadzētu likt mierā – izrotāts gumijkoks diez vai radīs vajadzīgo noskaņu – vienīgi ja tas kā kičs tiek izmantots kādas jautras ballītes rotāšanai. No klasiskiem Ziemassvētku augiem ir jāmin puansetija jeb Ziemassvētku zvaigzne, kas ar savām sarkanajām augšējām lapām tiek izmantota telpu dekorēšanā tikai šajā laikā. Arī Ziemassvētku kaktuss zied decembrī un ir pieskaitāms svētku rotām.

Ziedi, kas kādreiz mums asociējās ar šiem svētkiem tās brīnuma sajūtas dēļ, ko tie ziedoši sniedza decembrī, – narcises, hiacintes, tulpes un orhidejas – vairs nav nekas brīnumains, bet kā dekori var kalpot joprojām.

Cik maksā svētku sajūta

Lai svinētu svētkus, nav jābūt bagātam. Jānis uzsver, ka ziedu kompozīciju – rotājumu telpām var iegādāties arī par pieciem latiem. Protams, lielas fasādes dekorēšana var izmaksāt simtus un pat tūkstošus, bet ne jau tas ir galvenais, cik dārgi dekori iegādāti. Kā ļoti pozitīvu pieredzi viņš min Adventes svečturīšus, kuros lampiņas ir stiprinātas trijstūra formā un kas ir paredzēti ēku logu izgaismošanai. Ir patīkami tik tumšajā gadalaikā redzēt, kurā mājā dzīvo cilvēki, kas gaida šos svētkus un dāvina gaismu apkārtējiem. Lielveikalos šādus svečturīšus var nopirkt pat par diviem latiem.

Protams, lai svinētu Ziemassvētkus, ir vajadzīga egle, un Jānis to uzskata par obligātu. Egles lielumam jābūt samērotam ar telpas plašumu, griestu augstumu un paredzēto svinību veidu.

Un tā – gaidīsim šos senos, vēsturiskos un sentimentālos svētkus! Un nebaidīsimies no pūdercukura. Ne tikai cepumos.

Padomi

* Ja sildīsiet šķīvīti, kurā iebērts kanēlis, tad smarža izplatīsies pa visu māju.

* Ja sveces sildītā ūdens bļodiņā iemetīsiet dažas krustnagliņas, to smarža būs labi sajūtama.

* No sausām garšvielām var gatavot arī skaistus telpu dekorus. Tam labi noderēs kanēlis, krustnagliņas, anīsa zvaigznes, sausie augļi. Arī āboli un piparkūkas.

* Telpu logus un eglīti var rotāt arī ar elektrisko spuldzīšu virtenēm. Galds jādekorē tikai ar īstām svecēm.

* Ja istabas griestus rotā romantiska lustra, varat izgreznot arī to.

* Nekad neatstājiet degošu sveci bez uzraudzības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu