Foto: Reklāmas foto

Vokālajai grupai «Cosmos» šis gads bijis ļoti darbīgs. Iznākuši divi albumi un nupat arī pirmā plate grupas pastāvēšanas vēsturē, domāta Ziemassvētku garastāvoklim - «Ticu un viss». «Mums šis albums ir ļoti tuvs, mīļš bērniņš, kurš pašreiz ir vistalantīgākais un prasmīgākais. Dārgākais, ko mēs varam uzdāvināt,» tā «Cosmos» dziedātāji.

«Cosmos» Ziemassvētki trīs mēnešu garumā

Ar puišiem tiekos grupas jaunajā miteklī Rīgas centrā. Plašs, gaišs dzīvoklis, aprīkots ar visu nepieciešamo darbam: ir klavieres, seši mikrofoni, tiem tieši pretī - milzīgs spogulis. Virs stūra datorgalda plauktos rūpīgi sarindotas grupas iegūtās balvas, kādā citā stūrī - vairākas kastes ar jaunajām platēm, kas vēl jāiepako. Gar vienu sienu stiepjas studijas tipa virtuvīte, puiši tajā ieskrien bieži, lai pagatavotu liepziedu tēju, tiek arī man... Galvenais runātājs ir Andris Sējāns, pārējie uzmanīgi klausās un palaikam arī iesaistās sarunā. «Sena tautas paruna vēsta - ja gribi uz interviju visus «Cosmos» puišus, intervija izgāzīsies,» man jokodamies saka Jānis Šipkēvics.

Šoreiz - intīma mūzika

«Šis albums ir ļoti īpašs, jo tajā apkopoti darbiņi, kuri mums pašiem šķiet vissirsnīgākie un siltākie. Tās ir šūpuļdziesmas, kas uztveramas kā intīmi skaņdarbi. Tos var klausīties mazi bērniņi pirms gulētiešanas un, protams, pieaugušie kaut vai no rīta - Ziemassvētku garastāvoklim. Katrā gadījumā tie nav hīti klasiskajā izpratnē, šī plate ir dvēseliskāka un sirsnīgāka - uz komerciju nepretendējoša,» apgalvo Andris, un pārējie piebilst, ka šis esot albums, kas visspilgtāk raksturo grupu «Cosmos», «Tur ir mazliet no mums katra - mūsu bērnības atmiņas un ļoti daudz dzīvesprieka. Mēs visi esam gan solisti, gan pavadošās balsis.»

Darbs pie plates ieraksta sācies jau oktobrī. «Ziemassvētki trīs mēnešu garumā, kas vēl nav beigušies,» jūsmo Reinis Sējāns. Izrādās, ka puiši piedalījušies arī vāciņa dizaina tapšanā un plašu iepakošanā, kas turpinās vēl joprojām.

Jautāju, kā puišiem izdodas saglabāt kvalitāti - tomēr trīs albumi vienā gadā... «Mēs kvalitāti ne tikai saglabājam, mēs to uzaudzējam - attīstāmies un progresējam,» saka Jānis Strazdiņš, un Andris turpina: «Mūsu muzikālā pieredze slēpjas dziļā pagātnē, pirms mēs vispār esam sākuši dziedāt «Cosmos». Līdz ar to ir iekrājies ļoti daudz muzikālā materiāla, kas jau ļoti ilgi ir dzīvojis mūsu galvās. No vienas puses - divi diski un viena plate gadā ir ļoti daudz, pat pārāk daudz, bet - no otras puses - tās ir tikai 30 dziesmas! Kas tad tas ir? Katrā divdaļīgā koncertā mēs atskaņojam vismaz 22 dziesmas.»

Skatiens nākotnē

Nākamajā dienā pēc intervijas puišiem jādodas uz Maskavu, lai piedalītos NTV Jaungada raidījuma ierakstā. Starp citu, «Cosmos» piedalīsies arī KST raidījumā kopā ar Allu Pugačovu. Latvija iekarota, nākamais mērķis - Krievija? «Līdz šim mums Krievijā nav bijis daudz uzstāšanos, esam koncertējuši kopā ar Laimu Vaikuli... Jā, mēs mēģinām strādāt arī tā, lai lielais kaimiņš mūs ievērotu, un, nav ko liegties, mums ļoti patīk uz turieni braukt. Krievija ir liela, un, visticamāk, būs nepieciešams laiks, kamēr mūs iepazīs, bet, ņemot talkā tādu varenu mediju kā televīzija, daudzi cilvēki uzzinās, kas tie tādi «Cosmos» puiši ir,» cer Andris un piebilst, ka Krievijas publiku viņu dziedājums varot nošokēt diezgan vienkārši.

«Krieviem priekšnesums liekas dīvains, ja tas netiek atskaņots ar instrumentālu pavadījumu.»
Arī par Eiropas iekarošanu puiši domā - «Cosmos» dziesma «I Hear Your Heart"* ir iekļuvusi Eirovīzijas nacionālās atlases pusfinālā. Un, kas zin', varbūt tieši viņi nākamgad pārstāvēs mūsu valsti Eirovīzijā.

Jautāju, kas vēl bez trīs albumu iznākšanas puišu dzīvē šogad noticis. Jānis Strazdiņš esot nogriezis matus, un šajā pasākumā piedalījās arī pārējie puiši, Andra Sējāna ģimenē piedzima dēls Eremijs, par kura krusttēvu kļuva Jānis Ozols, savukārt Juris Lisenko šovasar pirmo reizi mūžā devās divu nedēļu garā, ar mūziku pilnīgi nesaistītā ceļojumā, lai apskatītu Eiropas skaistākās vietas, bet Jānim Šipkēvicam pieklīda kaķis, kas nu jau izaudzis un kļuvis par pilntiesīgu ģimenes locekli. Visilgāk domā Reinis Sējāns. Viņš nevar un nevar saprast, kas šogad bijis vissvarīgākais - tik daudz notikumu!

P.S.
Puiši man uzdāvina jauno plati un intervijas laikā uz tās atstāj autogrāfus ar vēlējumu Ziemassvētkos... Jānis Šipkēvics lūdz, lai obligāti noklausos pēdējo dziesmu, tā esot pasaku pasaka, un, ja viņš būtu mazs, labprāt noklausītos to katru vakaru. Tovakar albumu noklausījos divas reizes pēc kārtas, arī pēdējo dziesmu - «Rūķīši un meža vecis" ačukstēšu, «Cosmos» māk arī repot...

*No angļu vai. - Es dzirdu tavu sirdi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp