Repše atkāpjas no ministra amata [papildināta]

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Normunds Mežiņš

Partijas «Jaunais laiks» (JL) priekšsēdētājs Einars Repše nolēmis atkāpties no aizsardzības ministra amata un par to šodien personīgi informējis arī Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, aģentūrai LETA apstiprināja Repše.

Repšes un Valsts prezidentes tikšanās notikusi šo pēcpusdien. Žurnālistiem par to iepriekš netika ziņots.

Pēc JL valdes sēdes Repše paziņoja, ka ne tikai atkāpjas no ministra amata, bet arī neatjaunos savu Saeimas deputāta mandātu. Tomēr par JL palikšanu valdībā partija lemšot tikai pēc Ministru prezidenta Aigara Kalvīša (TP) pārdomām par šo situāciju.

Pēc valdes sēdes Repše vēlreiz sazinājies ar Valsts prezidenti un paziņojis, ka atkāpjas.

«Es vairs neuzticos Kalvītim kā valdības vadītājam, un nav iedomājama manis palikšana šajā valdībā,» sacīja demisionējošais aizsardzības ministrs. Repše norādīja, ka noliek deputāta mandātu, jo viņam nav nepieciešams slēpties aiz deputāta imunitātes.

Tāpat Repše sacīja, ka līdz šim neviens no Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas viņam nav uzdevis jautājumus par viņa īpašumiem: «Es savas ikdienas vajadzības apmaksāju no savas algas, bet kredītprocentus no ieguldījumiem.» Repše uzsvēra, ka partijas priekšsēdētāja amatā viņš turpinās darboties vēl aktīvāk un ir atvērts jebkurām tiesībsargājošajām iestādēm, lai sniegtu atbildes uz visiem viņu jautājumiem.

Pagaidām Kalvītis komentārus par aizsardzības ministra demisiju nesniedz.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsācis kriminālprocesu par Repšes finanšu darījumiem. Par to vakar žurnālistus informēja Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP).

Sākotnēji Repše vakar paziņoja, ka atkāpsies no aizsardzības ministra amata un atteiksies arī no Saeimas deputāta mandāta. Taču pēc tam viņam piezvanījusi Valsts prezidente, aicinot atturēties no pārsteidzīgām darbībām, kas varētu kaitēt Latvijas valdības un valsts prestižam.

Tomēr šodien aizsardzības ministrs izlēmis atkāpties no amata.

Repše norādīja, ka viņam ir svarīgi darīt visu, lai pilnībā attaisnotu savu labo vārdu, un viņš to esot gatavs darīt tiesiskā ceļā, sniedzot visu informāciju tiesībsargājošajām iestādēm.

Repše uzsvēra, ka notikušais ir safabricēta politiskā lieta tikai ar vienu mērķi - politisko konkurentu nomelnošana. «Pie tam tas tiek īstenots ar Kalvīša ziņu, piekrišanu un saskaņošanu,» sacīja JL līderis un uzsvēra, ka Kalvītis mēģinot izrēķināties ar JL un viņu, ignorējot valsts intereses, prestižu un stabilitāti. «Man rūp valsts prestižs, un es nevaru pieļaut situāciju, ka valdībā turpina strādāt ministrs, pret kuru vēršas ar tiesiskā arsenāla līdzekļiem, tāpēc pieņēmu lēmumu aiziet no valdības, sacīja Repše.

Kā ziņots, Kalvīša paziņojumu par kriminālprocesa sākšanu Repše vērtē kā izrēķināšanos ar politiskajiem pretiniekiem.

Savukārt Kalvītis sabiedrības informēšanu par ierosināto kriminālprocesu uzskatījis par morālu un politisku pienākumu. Saņemot informāciju par kriminālprocesa ierosināšanu pret kādu citu ministru, Kalvītis rīkosies tieši tāpat, jo tādi ir premjera atklātības standarti, aģentūrai LETA sacīja premjera biroja vadītājs Jurģis Liepnieks.

KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs pauda nožēlu, ka valsts amatpersonas nerespektē tiesībsargājošo iestāžu darbu, jo viņš iepriekš bija Saeimas deputātus informējis, ka bez procesa virzītāja atļaujas informācija par kriminālprocesa sākšanu nav publiski izpaužama.

Kā ziņots, pēc ilgām un emocionālām debatēm Saeima šodien līdz 2006.gada 15.maijam pagarināja darbības laiku parlamentārās izmeklēšanas komisijai, kas pārbauda Repšes finansiālo darbību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu