Repše: «Bankai maksāju, kad varu»

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Iespaidīgu parādu nastu nesošais «Jaunā laika» līderis Einars Repše, kurš līdz šim apgalvojis, ka kredītu atmaksai var izmantot naudu, kas iegūta no tirgošanās ASV vērtspapīru tirgū, tikai šogad pirmo reizi gūšot ievērojamu peļņu no šiem darījumiem, viņš ceturtdien atzina «Dienai». Lai arī tekošo kredītu procentu nomaksu šogad esot nodrošinājis, pārdodot daļu savu vērtspapīru, viņš joprojām neievieš pilnīgu skaidrību, par kādiem līdzekļiem līdz šim varējis samaksāt parādus, kas mēnesī vairākkārt pārsniedz ministra algu — Ls 1300 (pēc nodokļu nomaksas), un vēl atlicināt naudu iztikšanai. Iespējams, tieši E. Repšes darījumi ASV vērtspapīru tirgū ir iemesls tiesiskās palīdzības lūgumam, ko ASV paredzēts nosūtīt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktajā kriminālprocesā.

Kā zināms, E. Repšes vairāku nekustamo īpašumu iegādei ņemtie kredīti ir iespaidīgi — amatpersonas deklarācijā par pērno gadu viņš uzskaitījis nepilnu 1,4 miljonu latu parādus. Visas kredītsaistības ir nodotas «Baltic International Bank». Bankas valdes priekšsēdētājs ir Valerijs Belokoņs, kurš pirms 8. Saeimas vēlēšanām lielas summas ziedoja gan E. Repšes honorāram, gan JL. Šovasar parādu jūgam E. Repše kopā ar savu toreizējo līgavu, tagadējo sievu Rūtu, izveidojot uzņēmumu, pievienoja uz kredīta pirktu pusmiljonu eiro vērtu jahtu.

E. Repše apgalvo, ka šogad esot nomaksājis visus kredīta procentus un daļu pamatsummas, jo pārdevis ASV vērtspapīrus 80 000 dolāru vērtībā. Viņš esot pārdevis arī savu lidmašīnu «Cessna» un motociklu. Jautāts, kāds tad ir viņa kredīta atmaksas grafiks, E. Repše atbild izvairīgi — atmaksājot, kad viņam tas esot iespējams. Viņa apjomīgie īpašumi bankai neradot šaubas par maksātspēju, viņam esot arī samērā augsti kredīta procenti 6,5–7,5%. Tā viņš skaidro samērā vaļīgo kredītu, kuru termiņš ir 5–10 gadi, atmaksas grafiku. Pēc «Dienas» aplēsēm, ja pieņem, ka visa kredītu summa ir jāatmaksā desmit gados un procentu likme ir 7%, E. Repšem, atmaksājot daļu pamatsummas un procentus, mēnesī būtu jāšķiras no 16 300 latu.

Iepriekš Valsts ieņēmumu dienests (VID), pārbaudot E. Repšes ienākumus un izdevumus 1999.–2003. gadā, konstatēja Ls 50 000 līdzekļu pārtēriņu. E. Repše to noliedz, pagaidām arī VID neatklāj pārbaudes rezultātus.

E. Repšem mazināt sabiedrības šaubas par saviem darījumiem nav līdzējis arī nesenais paziņojums par lēmumu pārdot lielāko daļu īpašumu. Arī Sabiedriskās politikas centra «Providus» pētnieks Valts Kalniņš atzīst, ka līdz šim E. Repše tā arī nav spējis paskaidrot sabiedrībai, «kā savelk tos finanšu galus», un tagad viņam par to jāatbild.

E. Repše sola nākamnedēļ «Dienai» dokumentāri apliecināt, ka viņa ienākumi atbilst izdevumiem. Viņš ir neizpratnē, kādēļ KNAB nolēmis lūgt ASV palīdzību, jo pēdējā pusgadā tiesībsargi viņam neesot lūguši papildu skaidrojumus. Agrāk viņš esot sniedzis visas ziņas par darījumiem ar amerikāņu vērtspapīriem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu