Prezidente vēlētos, lai Repšes lietu pagaidām nepubliskotu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Labāk būtu, ja informācija par partijas «Jaunais laiks» (JL) priekšsēdētāja Einara Repšes finanšu darījumiem tiktu publiskota pēc pārbaužu rezultātiem, nevis pirms sāktā kriminālprocesa, piektdien Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» atzina Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Pēc viņas teiktā, saskaņā ar Kriminālprocesa likumu izmeklētājs vienpersoniski var izlemt, vai šāda informācija, uzsākot pārbaudes, ir publiskojama vai ne. Līdz ar to ļoti daudz atbildības ir viena cilvēka rokās, kas rada risku politiskām manipulācijas iespējām. To varētu uzraudzīt prokuratūra, bet tik un tā šis ir ļoti «delikāts jautājums».

Prezidente sacīja, ka situācija ir diezgan dīvaina. Publiskojot šādu informāciju par politisku personu, noteikti tiek atstātas sekas, kas ir redzamas arī Repšes gadījumā. Lēmumu par to pieņem neatkarīgas institūcijas - Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) - izmeklētājs, kuram vajadzētu būt politiski neitrālam.

«Atklāti sakot, man kā prezidentam liktos labāk, ja iestāde turpina un izmeklē, un nāk pie slēdzieniem un pie kaut kādiem faktiem, ko likt galdā,» sacīja Vīķe-Freiberga.

«Kamēr vēl nav izvirzītas apsūdzības un notiek tikai izmeklēšana, šādu informāciju nevajadzētu publiskot. Ir lietas, kurām kādā stadijā ir jānotiek konfidenciāli, bet vēlāk, protams, tās ir jānodod atklātībā. Katrai lietai ir savs briedums un savs laiks,» skaidroja Valsts prezidente.

Pēc Vīķes-Freibergas teiktā, Ģenerālprokuratūrai vajadzētu izvērtēt, vai izmeklētājs ir piekritis publiskot informāciju par ierosināto kriminālprocesu saistībā ar Repšes finanšu darījumiem.

Jautājumā par to, vai Repše ir darījis visu, lai skaidrotu Saeimas izmeklēšanas komisijai savus finanšu darījumus, Valsts prezidente atzina, ka ir dzirdētas divas pretrunīgas versijas.

Repše uzskatot, ka viņš ir darījis visu, lai atklātu savus finanšu darījumus, un ka neviens viņam sīkākas detaļas par tiem nav prasījis. Turpretim no citiem avotiem dzirdēts, ka Repše nav atsaucies uz aicinājumiem darīt zināmas savu darījumu detaļas. Iespējams, ir bijušas zināmas sadarbības problēmas.

Tā kā Saeimas izmeklēšanas komisija neesot saņēmusi pietiekamu informāciju par šiem finanšu darījumiem, tā nāca ar publisku aicinājumu pagarināt komisijas darbības laiku, teica Valsts prezidente.

Jau ziņots, ka KNAB ir uzsācis kriminālprocesu par Repšes finanšu darījumiem. Par to 21.decembrī žurnālistus informēja Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP). Saeima vakar nolēma līdz 2006.gada 15.maijam pagarināt darbības laiku parlamentārās izmeklēšanas komisijai, kas pārbauda Repšes finansiālo darbību.

Repše ceturtdien paziņoja par atkāpšanos no aizsardzības ministra amata. Pēc JL valdes sēdes viņš pavēstīja, ka ne tikai atkāpjas no ministra amata, bet arī neatjaunos savu Saeimas deputāta mandātu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu